Cansu Doğan
YazarCansu Doğan
3 dakika okuma süresi
Mar 3, 2019

İİBF Öğrencileri İçin Tavsiyeler



İİBF mezunu bir öğrenci olarak hem çevremden hem de kendimden yola çıktığım tavsiyeleri sizin için derledim. Mezun sayımızın çok olması ve KPSS sürecinin zor olması en çok yakındığımız konulardan. Peki neler yapmalıyız, nasıl bir yol izlemeliyiz? İİBF öğrencileri için naçizane tavsiyelerim:

1. Üniversite hayatınız boyunca sadece derslere odaklanmayın

Not ortalaması hepimiz için önemli. Bazı arkadaşlarımız eğlenceye dalarken bazı arkadaşlarımız sadece ders çalışarak mezun oluyor. Yapmanız gereken şey çevrenize karşı her zaman açık olmak. Etkinlikleri, toplantıları, okul kariyer günlerini, ücretsiz seminerleri mümkün olduğunca takip edin ve sosyalleşmeyi ihmal etmeyin :)

2. Yabancı dilinizi geliştirin

Maalesef kaçınılmaz bir konu. Anadolu'nun en güzel yerlerinden büyük şehirlerde üniversite kazanan arkadaşlarımızın İngilizce seviyesi düşük oluyor. Bunu geliştirmenin en kısa yolu İngilizce kurslar, online eğitimler ve bol bol çalışmaktan geçiyor. Başlangıç seviyesi dile sahipseniz hemen bir genel İngilizce kursuna yazılın. Daha sonra yabancı dil sınavlarına yönelik kurslarla dilinizi geliştirin. İngilizce için en önemli şey bireysel çabanızın olması.

3. Kariyer planınızı erkenden yapın

Mezun olmanıza az bir süre kendinizi çaresiz hissetmek istemiyorsanız 2. ve 3. sınıftan itibaren hedeflerinizi belirleyin. Amacınız devlet kadrolarıysa temel konulara 3. sınıftan itibaren çalışmaya başlayın. En iyi kursları kitapları araştırın ve çevrenizden bilgi toplayın. KPSS uzun ve zor bir süreç ancak tek yapmanız gereken yılmamak. Özel sektör hedefiniz ise kurum sınavlarına yönelik hazırlanın. Bankalar, şirketler, mülakatlar, sizden istedikleri donanımlar bu alanlara odaklanın.

4. Part-time işlerde çalışın

Mezun olur olmaz tecrübeli çalışan arayışlarına giren şirketlerle karşılaşmanız kaçınılmaz. Part-time işleri  basit ve bölümünüzden alakasız olarak düşünmeyin. Pek çok kariyer sitesi kurumsal şirketlerin part-time iş ilanlarına sıklıkla çıkıyor. Özellikle 3. ve 4. Sınıfta bahar dönemine doğru ilanları takip edin. Küçük bir şehirde okuyorsanız bankalarla ve iş yerleriyle kendiniz iletişime geçin.

5. Akademik kariyer şart mı?

Ülkemizde  yaklaşık 450 bin yüksek lisans yapan öğrenci olması yüksek lisansa başlamanızı kaçınılmaz gösteriyor. Kariyer ilanlarındaki çoğu işveren şimdiden yüksek lisans yapmış/yapan öğrencilere yönelik ilan açıyor. Aklınızda değilse bile bu konuda araştırma yapabilirsiniz. Konuyla ilgili yazım için link:

https://ogrenciyegelir.com/blog/yuksek-lisans-soru-cevap-1

6. Kişisel yeteneklerinizi artırın

Bilgisayar işletmenliği sertifikası, SPSS, grafik programları gibi pek çok konuda kendinizi geliştirmeye çalışın. İnsan kaynakları alanına ilgi duyuyorsanız o alanla ilgili donanımları edinin. Kişisel gelişim kursları, liderlik eğitimi ve daha birçok olanağı araştırın ve CV'nize ekstra özellikler ekleyin.

Şimdiden herkese iyi çalışmalar.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.


Bunlar İlginizi Çekebilir