ay sonunu nasıl getireceğim
Bükre Koç
YazarBükre Koç
3 dakika okuma süresi
Tem 6, 2023


Günümüzdeki en önemli sorunlardan biri “Ay sonunu nasıl getireceğim?” olduğu için bugün sizlere kendi yöntemlerimden bahsedeceğim.

1.      Öncelikle elinize bir kağıt ve kalem alın ve önünüzdeki ayın bir tablosunu çizin. Ayın hangi günleri maaşınız/bursunuz yatıyorsa o günlerin altına miktarı ile not alın. Daha sonra zorunlu giderlerinizi (kredi kartı borcu, ev kirası ve faturalar gibi) son ödeme tarihleriyle not alın.


BONUS: Eğer gelirinizden zorunlu giderleri çıkardığınızda elinize para kalıyorsa şanlısınız diyebilirim. Çünkü ben kredi kartımın ekstresini ödediğimde elime para kalmıyor. Peki ben ne yapıyorum. Örneğin kredi kartı ekstrem 7bin TL ise onu ödüyorum ve yapacağım harcamaları planlayarak maksimum 6bin TL’yi geçmeyecek şekilde yine kredi kartımı kullanıyorum. Bu şekilde her ay bir öncekinden daha az kredi kartı ekstresi ödeyebiliyorum. Evet maalesef olmayan parayı döndürüyorum ama şartlar ne gerektiriyorsa onu yaparak ancak hayatta kalabiliyoruz. Burada önemli nokta borcu asla borç ile kapamaya çalışmamak. Benim tavsiyem sadece 1adet kredi kartınız olsun. Takip etmesi ve yönetmesi daha kolay olur.


2.      Geldik iradenizi konuşturacağınız maddeye 😊

Burada diğer ihtiyaçlarınızı sınırlandırmanız gerekmektedir. Öncelikle basit kısımdan başlayacağım. Evde yemek yapmak bildiğiniz gibi neredeyse zorunlu hale geldi. Bende evde yemek yapmaya son yıllarda başlamış biri olarak her yemek yaptığımda markete gidip bir sürü masraf yaptığımı fark ettim ve sonra kendimi “e bu ekonomik olmuyor ki “derken buldum. İşte bunu yaşamamak için öncelikle eliniz de nelerin olduğunu bilmelisiniz. Buzdolabınızı açıp içindekileri not edebilirsiniz ve sonrasında olan malzemelere en az ekleme yapacağınız şekilde haftalık bir yemek listesi çıkarmanız sizin inanılmaz tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca mutfak masrafları için bir bütçe ayırıp üstüne çıkmamanız da çok önemlidir.


Bence şimdi zor olan kısma geldik.

Zorunlu olmayan ihtiyaçların kontrolü ☹

Sigara, alkol kullanıyorsanız eğer mutlaka kendinizi denetlemeniz gerekiyor. Örneğin günde 1paket sigara kullanıyorsanız günde sadece 3 adet az içmeniz bile ekonominize katkı sağlar. Alkol kullanımını azaltmanız ve uygun tercihlere yönelmeniz de gerekebilir.

Bunların haricinde arkadaşlarınızla kahve içmeye gitmeniz, alışveriş yapmanız gibi sosyal aktivitelerinizi de yönetmeniz gerekmektedir. Evden çıkmadan önce o gün için kendinize bir bütçe belirleyin ve buna sadık kalın.

 

3.      En önemli son adım mutlaka her ay sonunda küçük bir miktar da olsa birikim yapmak. Bazı aylar 1.000 TL birikim yaparken bazı aylar sadece 10 TL ayırabilirsiniz. Hiç sorun değil az veya çok ama mutlaka birikim yapmalısınız. Daha sonraki yazılarımda bu paraları nasıl katlayabileceğinizi anlatabilirim. 


Evden çalışarak para kazanmak,

Etsy' de 5 adımda mağaza açmak içeriğime ulaşmak için

Henüz Öğrenciye Gelir'e kayıt olmadıysanız buraya tıklayın :)

Bunlar İlginizi Çekebilir