Kaan Müderrisoğlu
YazarKaan Müderrisoğlu
4 dakika okuma süresi
Haz 27, 2020

Zaman Yönetimi Teknikleri


Pomodoro Tekniği

Zamanı verimli kullanmak için geliştirilen bir zaman yönetimi tekniğidir. 1980'lerin sonlarında Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiştir. Teknik, kısa molalarla birbirinden ayrılan çalışma aralıklarını kullanır. Belirlenen çalışma süresi 25 dakika, kısa mola 5 dakika sürmektedir.

Pomodoro Tekniği, yüksek odak düzeyinde işleri bitirmeye yardımcı olmaktadır. Verilen kısa molalar ile dikkat hep taze tutulur, maksimum odaklanma sağlanır ve daha az zihinsel yorgunluk hissedilir. Bu teknik sayesinde verimli çalışmak ve üretkenliği artırmak mümkündür.

Tek/Çift Yöntemi

1990’lı yıllarda Barış Özcan’ın bulmuş olduğu bu teknik, zaman yönetimi konusunda size gerçekten çok şey katabilir. “Tek Mi Çift Mi” tekniğinin uygulanması “Pomodoro" tekniğe göre oldukça basit olsa da herkesin her zaman uygulayabileceği bir teknik değil. Fakat yine de bunu kendinize göre şekillendirmeniz mümkün elbette.

Bu tekniğe göre tek sayılı saatlerde çalışırken çift sayılı saatlerde ise dilediğiniz şeyi yapıyorsunuz. Hemen detaylarına inelim. Sabah 8’de uyandığınızı varsayalım. Saat çift sayılı bir sayı. O halde hemen kalkın, elinizi yüzünüzü yıkayın ve güzelce kahvaltınızı yapın. Bir de baktınız saat 9 oldu. Tek sayılı saate geldiğimize göre artık ders çalışma vakti. Gününüzün tamamını bu şekilde geçirirseniz eğer dilediğiniz gibi hareket edebileceğiniz, tamamen size ait 8 saatiniz oluyor. Kulağa oldukça güzel geliyor, değil mi? Fakat bunun yanında günün 8 saatine ise çalışmış oluyorsunuz. Zamanınızı etkili bir şekilde yönetebilmek için bu tekniği denemenizde fayda var. Ayrıca ders çalışırken sıkılmamak için de oldukça etkili bir yöntem olduğunu söylemek mümkün.

Pareto Analizi

Pareto Analizi, önemli ölçüde genel etki yaratan sınırlı sayıda görevin seçiminde kullanılan karar vermede istatistiksel bir tekniktir. Pareto İlkesi (80/20 kuralı olarak da bilinir), işin% 20’sini yaparak tüm işin% 80’ini yapabileceğiniz fikrini kullanır. Örneğin kalite iyileştirmesini ele alalım, problemlerin büyük çoğunluğu (% 80) birkaç temel nedenden (% 20) kaynaklanıyor.

Paretonun gözlemine göre, İtalya’nın bütün “gelirinin %80’ine, İtalyan nüfusunun sadece %20’si” sahip bulunmaktadır.

Bu prensip, İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto’nun adını taşımaktadır. Yönetim bilimci Joseph M. Juran da, yöntem ile anılan bir başka isimdir.

Hızlı Planlama Metodu

Anthony Robbins tarafından oluşturulmuştur, HPM düşüncelerinizi gerçekten neyin önemli olduğuna dikkat etmenize neden olan şeye dönüştürmeyi amaçlar, bu, sizin istemiş olduğunuz sonuçtur. Bu aynı zamanda neden böyle bir şeyi istediğinize de odaklanır. Bir sonraki adıma ulaşmak için esnek bir plan oluşturmaktır. Robbins gerçek ilerlemeyi fark etmenizi sağlar ve sadece yapılacaklar listesindeki şeyleri kontrol etmenizi sağlar.

Eisenhower Matrisi

ABD’nin 34. Başkanı olan Dwight D. Eisenhower, 20 Ocak 1953 – 20 Ocak 1961 arasında başkanlık yaptı. 1951’de NATO‘nun ilk başkomutanı olan Eisenhower, görevleri arasında adeta zamanla yarışıyordu. Eisenhower, sorumluluklarını aksatmamak için geliştirdiği “Zamanı Değerlendirme Şablonu” ile zaman yönetimini dört gruba ayırdı;

Acil ve Önemli - Hemen Harekete Geç: Bu alandaki işleriniz için hemen, beklemeden harekete geçin. Buradaki önemli nokta, stratejilerinizi işi yaparken belirlemek. Beklemek için zaman yok. Karar verin ve uygulayın.

Acil ve Önemli Değil - İşi Başkasına Devredebilirsin: Bu alanda yer alan işleri yetiştirmeniz gerekiyor ancak önem açısından diğer görevlerin altında bir puanı var. Bu işlerde vakit kaybetmemeniz adına başkalarından yardım isteyebilirsiniz.

Acil Değil ve Önemli - Ne Zaman Yapacağına Karar Ver: Bu işi hemen yapmanıza gerek yok ancak stratejileriniz konusunda hızlı davranmalısınız. Zamanınızı sadece işi yapmaya değil, planlamaya da ayırdığınız takdirde, görevinizi başarıyla teslim edebilirsiniz.

Acil Değil ve Önemli Değil - Boş Zamanında Değerlendir: Bu kategorideki işleri yapsanız iyi olur ama bunlar, yapmasanız da hayatınızda çok şey fark ettirmeyecek işlerdir. Daha önemli işlere vakit ayırmak istiyorsanız, bu tür işleri direkt elemeniz faydalı olacaktır.

Kanban Tekniği

Kanban kelimesi antik Japonyaya kadar dayanmaktadır. Tahta, tabela anlamına gelir. Aslında eski bir Japon tekniği olan Kanban 1940'larda Toyota fabrikasında mühendis olan Taiichi Ohno tarafından fabrika içindeki iş düzenini sağlamak ve iş verimliliğini arttırmak maksadıyla geliştirilmiştir.

ABC Yaklaşımı

Özellikle işletmeler kısa sürede değişen ekonomik koşullar karşısında, çok fazla kriterin aynı anda ve kısa sürede değerlendirilmesi ihtiyacı ile karşı karşıya kalmışlardır. Çünkü işletme yöneticilerinin değişen koşullar karşısında, çok kısa zamanda ve etkin karar vermeleri gerekmektedir. Bu amaçla geliştirilen ABC Analizi yaklaşımı ile şirketin belli başlı ürünlerini oluşturan malzemeler için bir sınıflandırma yapılmış ve gerekli raporlar türetilmiştir. Elde edilen sonuçların söz konusu problemleri en az düzeye indireceği belirlenmiştir.

Şirket patronları, siparişleri karşılayacak yeteri miktarda stoğu depoda bulundurmak ve deponun stok maliyeti bakımından artmadığından emin olmak ister. Bu yüzden envanterdeki stokların giriş ve çıkışlarını takip etmek stok yönetimindeki en kritik görevlerden birisidir.

Bunlar İlginizi Çekebilir