Burak çelik
YazarBurak çelik
5 dakika okuma süresi
Nis 16, 2024

    Yeni Başlayanlar İçin WordPress


    WordPress Nedir?

    WordPress dünya üzerinde en çok kullanılan açık kaynak kodlu, içerik yönetim sistemlerinden (CMS) biri. Ülkemizde de kullanımı oldukça yaygın. Kurumsal web sitelerinden e-ticaret sitelerine, kişisel bloglardan ulusal yayın yapan gazetelere kadar birçok kurum ve kişi tarafından kullanılıyor.

    WordPress herhangi bir yazılım dili (html, css vb.) bilmeden, yazılarınızı düzenlemeye, görsellerinizi yüklemeye ve dinamik sayfalar oluşturmanıza yarayan bir betik. Bir web tasarım aracı da denilebilir.

    Kısaca, bir içerik yönetimi sistemi internet sitesi sahiplerine, editörlerine ve yazarlarına herhangi kodlama bilgisine ihtiyaçları olmadan içerik yayınlama imkânı tanıyan bir web uygulamasıdır.

    Yeni Başladım İlk Olarak Ne Yapmalıyım?

    İlk adım olarak bilgisayarınızda localhost bulunmalıdır. Peki localhost nedir ve uygulamaları nelerdir:

    Localhost Nedir?

    Localhost, bilgisayarlara kurulan ekstra yazılımlar sayesinde o bilgisayarı tıpkı bir sunucu gibi kullanmanız işlemine verilen isimdir. Özellikle web yazılımcıları ve web yazılım geliştirmesiyle uğraşan kişiler çalışmalarını gerçek bir sunucu yerine kendi bilgisayarlarında test etmek için localhost'ları kullanırlar. Burada gerçekleştirdiğiniz çalışmalara başka birine paylaşım vermediğiniz sürece görülmesi ve erişilmesi imkansızdır. Bu da güvenli bir ortam içerisinde web yazılımları geliştirebilmeniz manasına geliyor.

    Localhost Uygulamaları

    EasyPHP: 

    EasyPHP Windows üzerinde kullanılan basit ama aynı zamanda kullanışlı bir local web sunucusu olarak tanımlayabiliriz. EasyPHP Standart WAMP server yazılımına sahiptir. Web için Apache, veri tabanı için MySQL, yazılım olarak isi PHP dilini kullanmaktadır. 

    Wamp Server:

    WAMP Server programı Apache web sunucusu, PHP yorumcusu, MySQL veri tabanı

    sunucusu ve PhpMyAdmin veri tabanı yönetim uygulamasını tek yerden kurmanızı ve

    yönetmenizi sağlayan bir paket programdır. WAMP Server programı adını Windows, Apache,

    MySQL, PHP kelimelerinin ilk harflerinden alır.

    Xampp:

    Xampp standart bir web sunucusunun verdiği hizmeti verebilen localde çalışan bir web

    sunucu yazılımıdır diyebiliriz. İçerik olarak normal bir web sunucusu gibi Apache server,

    FTP, PHP gibi yazılımları bünyesinde barındırır. Geliştiriciler tarafından çok tercih

    edilmesinin nedeni kullanımı basit, pratik ve işlevsel olmasında saklıdır.

    Appserv:

    Appserv Php, Laravel, Codeigniter veya başka programlama dillerini tarayıcımızda çalıştırmamızı sağlayan aracı programdır. Php, Apache ve PhpMyAdmin Paketlerini bilgisayarımıza kurulumunu bizim için tek tıkla yapar.

    Tamam şimdi Localhost nedir ve uygulamaları nelerdir onları öğrendik. Sırada ise Localhost’a Wordpress nasıl kurulur onu öğrenmek var.

    Localhost’a Wordpress Nasıl Kurulur:

    İlk olarak wordpress.org üzerinden wordpress’in son sürümünü indirelim.

    İndirdiğimiz wordpress dosyalarını localhostumuza çıkartıyoruz.

    Ben localhostumun www klasörünün içinde wordpress klasörü oluşturdum ve dosyaları buraya çıkarttım. Tarayıcıya ise localhost/wordpress yazarak wordpress siteme ulaşabiliyorum. Localhost/wordpress/wp-admin yazarak ise de wordpress admin paneline ulaşabiliyorum.

    WordPress çalışmak için bir veritabanına ihtiyaç duyar. Kurulum aşamasında veritabanını kendisi oluşturuyor olsa da, veritabanı bağlantısı için bizim vereceğimiz bilgilere ihtiyaç duyar. Tam olarak bu aşamada phpmyadmin’e giderek bir veri tabanı oluşturmamız gerekmektedir.

    phpMyAdmin açmak için tarayıcımıza localhost/phpmyadmin yazıyoruz.

    Genelde phpmyadmin giriş bilgileri kullanıcı adı: “root” – parola boş bırakılacak şekildedir. Bu şekilde giriş yapamazsanız root / root olarak deneyebilirsiniz.

    Giriş yaptıktan hemen sonra sol taraftan yeni seçeneğine tıklıyoruz ve bir veri tabanı oluşturuyoruz.

    Ben oluşturduğum veri tabanına wordpress_deneme ismini verdim. Siz istediğiniz gibi bir isim verebilirsiniz.

    Veri tabanına bir isim verip oluştur butonuna tıkladığımızda, oluşan veri tabanını sol tarafta gördüysek buradaki işimiz bitti demektir.

    WordPress kurulum ekranımıza geri dönüyoruz ve veri tabanı ismi kısmına verdiğimiz ismi yazıyoruz, kullanıcı adı ve şifre kısımlarına da phpmyadmin’e girerken yazdığımız bilgileri yazıyoruz ve ardından Gönder butonu ile devam ediyoruz.

    Site Başlığı: Sitenizin tarayıcıda görünecek olan adı.

    Kullanıcı Adı: WordPress admin paneline giriş yapılırken kullanılacak olan kullanıcı adı.

    Parola: WordPress admin paneline giriş yapılırken kullanılacak olan parola.

    E-posta adresiniz: WordPress admin paneline giriş yapılırken kullanılacak olan e-posta.

    WordPressi Kur butonuna tıklıyoruz ve.

    WordPress localhost kurulumunu başarıyla tamamladık. Kurulum aşamasında oluşturduğumuz kullanıcı adı ve parola ile admin panele giriş yapabilirsiniz.

    Dilerseniz, phpMyAdmin’e giriş yapıp, oluşturduğunuz veri tabanına tıklayarak wordpress’in siteniz için oluşturduğu tabloları da inceleyebilirsiniz.

    Şuan bir web sitesi oluşturmak için önümüzde hiçbir engel kalmadı. Wordpress’i kurduk, Localhost’ta hazır şimdi ise wordpress’in özelliklerini ve wordpress ile neler yapabiliriz onu öğrenelim.

    Wordpress ’in Özellikleri

    - Ücretsiz

    - Açık Kaynaklı

    - Kullanıcı Dostu

    - Binlerce Tema

    - Binlerce Eklenti

    - Kurulum Kolaylığı

    - SEO Desteği

    - Esneklik

    - Güncellik

    - Farklı Dosya Türlerinin Desteklenmesi

    - Gönüllü Topluluğu

    Wordpress ile Neler Yapabilirim?

    - Kurumsal Web Sitesi

    - E-Ticaret Sitesi

    - Blog Paylaşım Sitesi

    - Fotoğraf Paylaşım Sitesi

    - Haber Sitesi

    - İlan Sitesi

    - Forum ve Yardım Sitesi

    - Emlak Sitesi

    Yukarıda verdiğim örnekler Wordpress ile en fazla yapılan web site tipleridir. Şimdi ise size Wordpress’te web sitesi kurarken yardımcı olabilecek birkaç ücretli, ücretsiz kaynak önericem bu kaynakların size yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

    Önerdiğim Kaynaklar

    - İlk sırada Fikret TOZAK’ın “Wordpress İnternet Sitesi Kurmak: Blog, E-Ticaret, Kurumsal” dersi var bu dersi önermemin sebebi ise Udemy sitesinde en çok satan ve önerilen ders olması ve dersin şu anlık kampanyalı olmasıdır.

    - İkinci sırada ise Oğuz Veli Yavaş’ın “Wordpress E-ticaret Sitesi Kurulum İşlemleri – Wordpress Eğitimi” serisi var bu seri ise 10 videodan oluşuyor. Bu seriyi önermemin sebebi ise videoların sade ve akıcı bir şekilde anlatılması ve ücretsiz olmasıdır.

    - Üçüncü sırada ise de Batuhan Zorbey Zengin’inin “Wordpress Eğitimi 2020 – Ders 1 – Localhost’a Wordpress Kurulumu” Serisi var bu seri ise de 7 videodan oluşuyor. Bu seriyi önermemin sebebi ise de videoların gayet öğretici olmasıdır.

    Bunlar İlginizi Çekebilir