Turan Sarı
YazarTuran Sarı
2 dakika okuma süresi
May 2, 2024

Sanayi Devrimi ile Sosyo-Ekonomik Yansımalar


   Avrupa’da 18. ve 19. yüzyıllar arası özellikle ekonomik ve sosyal yaşam,Sanayi Devrimin İngiltere’de başlaması ile birlikte büyük bir değişime uğrayacak ve çok geç kalmadan tüm dünyayı etkisi altına alacaktı.Peki ne bu Sanayi Devrimi ?

   Öncelikle sanayi devriminin alt yapısını 16.yy da Avrupa da artış gösteren nüfus yoğunluğu ve tarımdaki nüfus yeterliliğinin insanları kente yöneltmesi, aynı zamanda bu dönemde sömürge destekli refah ve bolluk artışı insanları farklı düşüncelere ve arayışa yöneltmiş olması sanayi anlayışının temelini oluşturmuştur. Zamanla makineleşen ülkeler işgücünün önemsizleşmesini de beraberinde getirmiş, zaten yoğun olan nüfus bir de makinelerin insanların yerini alması ile birlikte büyük bir soruna yol açmış insanları sömürge bolluğundan teknolojinin getirdiği sosyal fakirliğe itmiştir. Bu dönemde insanlar geçimlerini sağlayabilmek adına çok zor koşullarda ve düşük ücretler ile çalışmak zorunda kalmış geçim sıkıntıları ve insanlık dışı çalışma saatlerinin yol açtığı sağlık sorunları büyük bir sosyal bunalıma yol açmıştır.

    Bu sorunların önüne geçebilmek için geliştirilen sosyal politikalar; işçiyi ve iş vereni ortak yolda buluşturmak için oluşturulan sendikalar , uluslararası örgütler zamanla insancıl ortamı oluşturmuş ve dengeyi sağlamıştır.Bugün hala faaliyetlerini devam ettirip sosyo-ekonomik dengeyi korumaktadırlar.Uluslararası ve yerel örgütlerden bağzıları şunlardır:

1-)Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)

  Birleşmiş Milletler tarafından kurulan sosyal düzeni,çalışma ve çalıştırma ahlakını oluşturmayı ve sorunları düzeltmeyi hedefleyen ilk kuruluşlardandır.Bir çok ülkeyi bünyesinde barındırıp düzenlemelerini bildirgeler aracılığı ile yayınlayan İLO; çalışma koşulları , azami maaş belirlemesi gibi konularda düzenlemelere aracı olma görevinde bulunur.

2-)Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC)

  Birleşmiş Milletlerin 6 ana organından birisidir. Ülkelerin ekonomik ve sosyal çevresini düzenleyip kalkınma planları öneren konseydir.Uluslararası anlamda yetkinliği oldukça fazladır.

3-)HAK-İŞ Konfederasyonu

  Kendisine bağlı 22 sendika bulunduran HAK-İŞ ,Türkiye’nin en önemli işçi konfederasyonlarındandır.HAK-İŞ,çalışma hayatına getirdiği öneriler ve projeler ile işçinin savunuculuğunu büyük bir oranda üstlenir.Uluslararası anlamda bir çok komite üyeliğinde ve oluşumlarda bulunması dünya güncelini takip etmesinde ve farklı bakış açıları ile ülke sosyo-ekonomi dengesine yeni bir soluk getirmesini sağlar.

Bunlar İlginizi Çekebilir