Hasan Sert
YazarHasan Sert
2 dakika okuma süresi
Eyl 16, 2019

Neden ingilizce konuşamıyoruz?


Türkiye de İngilizce eğitimini çoğu insan almıştır. 4.sınıftan 12.sınıfa kadar ülkemiz de eğitim verilmektedir.

Ama kaç kişi ana dili gibi İngilizce konuşuyor bunu araştırmak lazım 

İpek Did (Fatih Üniversitesi): Birçok ülkede yabancı dil eğitimi anaokulunda başlıyor. Bu kesinlikle çok önemli. Çünkü insan beyninin bir dili kabul etmesi için en uygun yaşlar 5-6’lı yaşlardır. Sadece İngilizce için değil, tüm diller için öğretirken eğlendirmek, öğrenirken eğlenmek gereklidir. Çocuklar dile ezber ile değil, küçük yaşlardan itibaren günlük hayattan parçalarla alıştırılmalıdır. Özel okullarda erken yaşta verilmeye başlanıyor dil eğitimi. Devlet okullarında da sistem bu olsun. Ufak yaştan bu işe iyi bir sistemle giriş yaparsak, arkası gelir zaten.

İlköğretim sıralarında “-What is your name? -My name is…..” ile başlayan İngilizce maceramız, lisede fazla ötesine gitmeden sonlanıveriyor. Genellikle 20-30 kelime olup kalıyor hafızamızda öğrendiklerimiz. Ne derdimizi anlatıyoruz, ne işin ehliyle bir iki söz kelam edebiliyoruz. Liseden sonra üniversiteyi kazanan öğrenci İngilizce hazırlığı olan bir bölüme yerleştiyse ne mutlu! Yoksa gelsin özel kurslar, ek dersler; gitsin cepten TL’ler, binler… Çünkü eğitim ve kariyer planları için bu dilin öğrenilmesi günümüzde neredeyse şart. Ancak ne hikmettir bilinmez; 5 yıl ilköğretim, 4 yıl lise toplam 9 yıllık eğitim İngilizceyi öğrenmemize yetmiyor. “Sorun nerede?” diye konuştuğumuz uzmanlar konuya farklı açılardan baksa da, cevaplar ortak sorunlar etrafında şekilleniyor. Ama konu kaynak ve materyallerle gelince sanki ses biraz daha yükseliyor. Kimine göre devlet materyalleri değil, müfredatı hazırlamalı. Kimine göre öğrenme şekillerine göre programlar tasarlanmalı.

Türkiye, araştırmaya dahil edilmiş 26 Avrupa ülkesi arasında sondan ikinci sırada; sadece Azerbaycan'ın üzerinde. Ayrıca kıta da sadece bu iki ülke "Çok Düşük" seviyesinde yer alıyor.

Dünya genelindeki toplam 72 ülke arasında ise 51. sırada bulunuyoruz.

Hem Avrupa'nın, hem de dünyanın ilk 5'inde ise Hollanda, Danimarka, İsveç, Norveç ve Finlandiya bulunuyor. İskandinav ülkeleri bu konuda aşıp gitmiş anlayacağınız.

HASAN SERT 

ULUSLARARASI TİCARET VE FİNANSMAN 3.SINIF ÖĞRENCİSİ

TEK BAŞINA GEÇİNMEYE ÇALIŞAN ÖĞRENCİ

Bunlar İlginizi Çekebilir