Serkan Can
YazarSerkan Can
2 dakika okuma süresi
Nis 25, 2024

Motivasyon


Bir işi yaparken hiç kendinizi kaybettiğiniz oldu mu? 

Zaman kavramını yitirdiğiniz, sanki bambaşka bir âlemde olduğunuz hissi veren, mutluluk kavramının karşılığını bulduğu anlar oldu mu hiç?

Motivasyonun gücünü görmek isteyenler, zaman tünelinden geçerek, Antik Çağ’ın önde gelen bilim adamı Arşimet’in (M.Ö.287-M.Ö.212) yaşadığı kentin sokaklarında yankılanan, “Evreka” (Buldum!) çığlıklarını duyacaklardır. 

Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini bulduğunda kafasında bir problemi çözmekle meşguldü. Kendini öylesine kaptırmıştı ki banyo küvetine adımını attığında suyun yükselmesi, tamamen içine girdiğinde ise suyun taşması, problemi için istediği çözümün kapısını ona aralamıştı. 

Hemen her gün tüm insanların yaşadığı olay, kafasındaki problemi çözmeye odaklanmış bu kişide farklı düşünceler uyandırmıştı. Bu onu fazlasıyla heyecanlandırmış olacak ki banyodan öylece çıkıp; “Evreka! Evreka! Evreka!” (Buldum!) diyerek oradan oraya koşturmuştu. Bir şeye odaklandığınızda etrafınızdaki sıradan olaylardan bile yarar sağlarsınız. 

Arşimet “Bana bir dayanak gösterin, tüm dünyayı yerinden oynatayım,” demiş. Arşimet bu sözü kaldıraç ilkesinin gücünü anlatmak adına söylemiş ama dünyada hayallerinizi gerçekleştirmek için yeterli sebebiniz yani dayanağınız varsa düşlediğiniz, “dünyayı yerinden oynatmak” bile olsa bunu başarabilirsiniz. 

Destek noktanız yani sebepleriniz, rüyalarınıza ne denli yakınsa tıpkı bir kaldıraçta olduğu gibi; ne denli ağır olursa olsun, düşleriniz ne kadar gerçekleşmesi güç görünürse görünsün, hedeflediğiniz her neyse, onu yerinden oynatabilecek güce sahip olursunuz. Dayanağınız arttıkça motivasyonunuz da artar.

Dünya edebiyatının en önemli yapıtlarından “Notre Dame de Paris” adlı eserine yoğunlaşıp onu tamamlayabilmek için, bütün giyeceklerini bir sandığa koyarak yakın dostuna veren Victor Hugo (1802-1885), kitap bitmeden elbiselerini getirmemesi için dostunu sıkı sıkıya uyarmıştı.

“Hiçbir buhar ya da gaz sıkıştırılmadan bir güç oluşturmaz.

Hiçbir nehir tünellerden geçmeden ışığa ve 

enerjiye dönüşmez.

Hiçbir hayat odaklanmadan, adanmadan ve disipline olmadan gelişemez.” 

Emerson Fosdick (1878-1969)

Asma köprünün mucidi Sir Samuel Brown (1774-1851), yakınında oturduğu Tweed Irmağı üzerine demir ipler ve zincirlerle bir asma köprü kurma fikrini, düşünceli bir şekilde bahçesinde gezerken gördüğü örümcek ağından almıştı. 

Düşlerine odaklanan onu gerçekleştirmek için çözümler üretir.

Bunlar İlginizi Çekebilir