Harun Geçit
YazarHarun Geçit
2 dakika okuma süresi
Oca 25, 2019

Mini Bilgisayar Raspberry Pi


Geçmişten günümüze doğru bilgisayarlarında büyük bir evrim geçirdiğini görmekteyiz. Tonlarca ağırlıktan kilolarca ağırlıklara ve nihayetinde gram ağırlıklara, devasa boyutlardan kredi kartı boyutlarına kadar düştü. Zaman ilerledikçe bilgisayarlardaki bu inanılmaz değişim en nihayetinde mucizevi bir ürünü de beraberinde getirdi: Raspberry Pi.

Raspberry Pi günümüz teknolojilerine nazaran çok güçlü bir bilgisayar değildir. Ancak inanılmaz derecede büyük bir başarıyla çıkış yaparak teknolojide tüm zamanların zorluklarıyla başa çıkmakta tam bir vitamin oldu. Bu mini bilgisayarın popülerliği elbette yalnızca ebatlarından dolayı değil aynı zamanda fiyatıyla da kendine pazar payında dilim alabilmeyi başardı.

İngiltere menşeili bu mini bilgisayar gündelik hayatımızda en sık karşılaştığımız "Nesnelerin İnterneti" yani Internet of Things (IoT) terimiyle beraber daha popüler hale gelmeye başladı. Bu mini bilgisayara bir işletim sistemi kurarak Nesnelerin İnterneti dünyasına adım atmanızı sağlayabiliyorsunuz. Linux ve Windows sürümleri içerisinde uyumlu bir tanesini kurarak Raspberry Pi bilgisayarını kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Raspberry Pi tıpkı diğer bilgisayarlar gibi çeşitli modellerle üretilmektedir. Bunlar içerisinde şu anda en iyi ve en güçlü olanı Raspberry Pi 3 Model B+. Bu bilgisayarda 1.4 GHz dört çekirdekli ARM Cortex A53 işlemci, 1GB RAM, HD video destekli 400 MHz grafik bağdaştırıcısı, 1 adet HDMI portu, 802.11 ac Wi-Fi modülü, 1 adet ethernet portu, 1 adet hafıza kartı yuvası ve 4 adet USB 2.0 portuna sahiptir. Böylece bu mini bilgisayarınızı bir HDMI portuyla ekrana bağlayarak ve USB portları sayesinde klavye-fare takarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Raspberry Pi üzerinde 40 adet giriş-çıkış pinleri barındırıyor. Böylece Raspberry Pi mini bilgisayarını programladığınızda bu giriş-çıkış birimleri yardımıyla pek çok fonksiyonel donanımları kontrol edebiliyorsunuz. Örneğin akıllı ev sistemleri, drone, robotlar ve dahası. Hatta böylesi programlanabilir dervre kartı dediğimizde aklımıza hemen Arduino gelebilir. Aslında biraz mantıken öyle olsa da gerçekte öyle değildir. Hatta Arduino, Raspberry Pi için tamamlayıcı modül olarak kullanılabiliyor. Arduino kendi yazılımı sayesinde USB portuyla programlanabiliyor ancak Raspberry Pi öyle değil ve kendi işletim sistemi bile var. Dahası Python, C#, C++, Java ve daha bir kaç programlama dilleriyle bu mini bilgisayara hükmedebiliyorsunuz.

Raspberry Pi üretilirken asıl amaç ise tüm insanlara bilgisayar yapısını öğretmek ve bir makineye nasıl hükmedilebileceğini anlatmaktı. Hatta Raspberry Pi, Kano adlı bilgisayar kiti yardımıyla çocuklara programlama öğretmek için bir araç olarak kullanılabiliyor. Pi-Top adlı ürün Pi ile güçlendirilmiş bir bilgisayardır.

Bunlar İlginizi Çekebilir