Engincan Özsan
YazarEngincan Özsan
5 dakika okuma süresi
May 9, 2024

İNSTAGRAM: TARİHİ SÜRECİ VE ANALİZİ


İNSTAGRAM TARİHİ SÜRECİ

İnstagram sosyal medyada fotoğraf ve video paylaşma, düzenleme aracıdır. 2010 yılının ekim ayında Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulmuş bu uygulama, kullanıcılarına fotoğraf üzerinde filtrelerle düzenleme yapma imkânı tanır. Aynı zamanda İnstagram kullanıcılarına fotoğraf ve video paylaşımının yanında interaktif bir iletişim sunan bir sosyal medya aracıdır. Kurulduğu ilk andan itibaren sosyal medya kullanıcılarının gözdesi haline gelen ve yüksek bir kullanıcı sayısına ulaşan İnstagram 2012’nin nisan ayında sosyal medya devi Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alınmıştır.

Satın alınmadan önce 30 milyon kullanıcıya sahip İnstagram, Eylül 2017 verilerine göre 800 milyon kullanıcı sayısına ulaşmıştır. Facebook tarafından satın alındıktan sonra, yazılım olarak gelişen İnstagrama hikaye (Story), dijital 3d efektler,direct message (DM), sosyal medya televizyonu İGTV ve keşfet gibi özelliklerde eklenmiştir. İnstagram’ın resmi sitesinde açıklanan verilere göre şu anda 1 milyar kullanıcı barajını geçmiş ikinci sosyal medya aracıdır. (1 milyar barajını geçen bir diğer sosyal medya aracı Facebooktur.)

İNSTAGRAMIN GÜNÜMÜZDE KULLANIM AMAÇLARI VE ANALİZLERİ

 Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte, sosyal medyanın etkisi de artmıştır. Bunun nedeni ise günümüz toplumunda bireylerin kullandığı akıllı telefon, bilgisayar tablet vb. araçların en büyük kullanım amaçları sosyal medya araçlarıdır. Bu nedenle sosyal medyanın gücü günümüzde daha çok ön plana çıkmıştır. Sosyal medya bireylere online ortamda düşünce ve fikirlerini ifade etme, bilgi toplama ve paylaşma gibi insanların sosyalleşmesini sağlayan birçok alan sunmaktadır. Sosyal medya aracı olan İnstagram’ın kullanılma amaçlarını maddeler halinde sıralamak gerekirse;

 İnsanların ilgili oldukları konular hakkında bilgi edinmek istemesi.

 Kişisel gelişime katkı sağlayacak eğitimsel sayfalardan yararlanması.

 Sosyalleşme amacıyla yaşanılan duygu ve düşüncelerin görsel- sözel olarak sosyal medyada paylaşılması.

 Haber kaynağı olarak doğru olduğuna inanılan kaynaklardan bilgi elde edilmesi.

 Çeşitli markaların satış yapmak amacıyla pazarlama aracı olarak kullanımı.

 Siyasi konularda farklı fikir ve görüşlerin özgür şekilde paylaşıma sunulması ve tartışma ortamının oluşması.

 Hukuki ve siyasi konularda alınması gereken kararlarda sosyal medyanın etkisi.

 Mizah sayfaları aracılığı ile eğlence platformlarının oluşması.

 Ünlü kişilerce hayran topluluklarının oluşması amacıyla kullanılması.

 Sanal cemaatlerin oluşumuna ve içerik üretimine olanak sağlaması.

 Reklam ve ürün tanıtımlarının yapılması.

 İGTV aracılığıyla online bir televizyon kanalı olarak kullanılması, medyayı bireyselleştirmesi ve yurttaş gazeteciliğe bir nebze de olsa katkı sağlaması.

Yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda sosyal medya aracı olan İnstagram kullanılma amacı kullanan bireyin ihtiyacı ve amaçları doğrultusunda farklılık göstermektedir. Bu nedenle İnstagram’ın kullanılma amacı eğer doğru ve amaca uygun şekilde kullanıldığı zaman bireyin yaşantısına olumlu yönde etkide bulunmakla birlikte, kolaylıkta sağlamaktadır.

  Bu durumun tersi söz konusu olduğu zaman İnstagram’ı insanları kışkırtmak, yanlış bilgilendirme yapmak ve propaganda aracı olarak kullanması ise insanların yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda insanların özel hayatını paylaştığı platformda yapılan paylaşımları kötü amaçlı kullanılması ve özel hayata verilen hakların ihlal edilmesi ise bireylerin yaşamını olumsuz yönden etkilemektedir. Toplum içerisinde birçok bireyin İnstagram kullanması ve kullanım amaçlarının farklı olması nedeniyle topluma yönelik etkisi de farklılık göstermektedir. İnstagram’ı toplumdaki bireyleri yönetime karşı örgütlemek, yalan haberlerin yayılması ve propagandaya yönelik içeriklerin paylaşılması insanların davranışları üzerinde etkili olmaktadır. Yine olumlu yönden bakıldığı zaman toplumu doğru şekilde bilgilendirmeyi, sosyalleşme kavramı kapsamında insanlarla fikir paylaşmayı, tartışma konusu oluşturarak özgür şekilde düşüncelerin aktarılması toplumsal açıdan fayda sağlamakla birlikte birçok alanda toplumu ilgilendiren konularda hukuki ve siyasi kararların alınmasında sosyal medya araçları ile toplumun düşünceleri etkilidir. Aynı zamanda İnstagram bireylerin kendi kimliklerinden ziyade, sanal bir kimlik oluşturması ve hayatını o sanal kimliğe göre şekillendirmesine de sebebiyet vermektedir. Bu durum ise birey açısından ciddi psikolojik sorunlara sebep olmaktadır. Ayrıca İnstagram gündem yaratmak ve yaymak konusunda kusursuz bir sosyal medya aracı olduğu için; olumlu ve doğru konularda faydalı bir araç olduğu gibi, olumsuz gündeme ve bilgi kirliliğine neden olduğu bilinmektedir. İnstagram’ın iyi yönleri olduğu gibi kötü yönleri de mevcuttur. Buna siber zorbalığı, telif ihlallerini, özel hayatın ihlalini ve bilgi kirliliğini örnek gösterebiliriz.

  Bireysel ve toplumsal açıdan bakacak olursak gelecekte sosyal medya aracı olarak İnstagram’a getirilecek yeniliklerle birlikte yapılan fikir ve düşünce alanlarının artmasıyla birlikte gazetecilik gibi birçok haber kaynağının İnstagram üzerinden sürdürülmesi ve toplumun bilgi elde etmesi sağlanabilir. Fakat bu durum bireylere ve topluma kolaylık sağlasa bile bu bilgi paylaşımının doğru şekilde yayılmaması durumunda ise toplumun yanlış şekilde manipüle edilmesine neden olacaktır. Aynı şekilde bireylerin özel yaşamlarını görsel-sözel paylaştığı İnstagram’a özel hayata saygı çerçevesinde belirli hakların tanımlanması gerekmektedir. Aksi takdirde gelecekte bu durumun ihmal edilmesi toplumun İnstagram’a olan güven duygusunu sorgulamasına neden olacaktır.

İnstagram gelecekte siyasi otoriterleri belirleyecek, dünya ekonomisine pazar olacak, bireysel iletişimin kaynağı olacak ve medyanın yeni kalıbı olacak potansiyele sahiptir. Bu yüzden politikacılar başta olmak üzere, ünlü markalar, ünlü isimler ve diğer sektörler İnstagram kullanmak zorunda olacaktır. Zira şu an dünya nüfusunun 7’de birine denk gelen kullanıcı sayısı, gelecekte katlanacak ve dünyanın globalleşmesinde büyük rol oynayacaktır.

Bunlar İlginizi Çekebilir