Yazar
3 dakika okuma süresi
Nis 26, 2024

Göz kanseri nedenleri


Göz kanserlerinin kesin bir nedeni yoktur.

Bununla birlikte, göz kanserleriyle ilişkili bazı risk faktörleri vardır. Bu özelliklere sahip bireyler bu kanserleri geliştirmeye daha yatkındır.

Bununla birlikte, bu risk faktörleri ile doğrudan bir ilişki yoktur. Bu, bu risk faktörlerine sahip olan herkesin göz kanseri geliştirmeyebileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, bu faktörlerin farkında olmak, sağlıklı yaşam tarzı seçimlerine ve belirli zararlı maruziyetlerden kaçınmaya yardımcı olabilir.

Göz içi melanom ile ilişkili risk faktörleri

Göz içi melanom, göz kanserinin en yaygın şeklidir. Bu tür göz kanserinin yaygın olarak ilişkili risk faktörleri şunlardır;

1-Yaş – Primer intraoküler melanom genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Çocuklarda ve 70 yaş üstü kişilerde nadirdir.

2-Cinsiyet – Göz melanomu hem erkekleri hem de kadınları aynı sıklıkta etkiler.

3-Mesleki tehlikeler – Çiftçiler, balıkçılar, kaynakçılar veya kimya ve çamaşırhane çalışanları gibi çalışanların göz melanomu alma riski daha yüksektir.

4-Irk veya etnik köken – Kafkasyalılar veya beyazlar, Afrikalı Amerikalılardan veya Asyalı Amerikalılardan daha yüksek melanom riski altındadır . Beyazlar ayrıca cilt melanomları için daha yüksek risk altındadır. Göz melanomları, risk ilişkisi açısından benzer bir model izler.

5-Yaş – Primer intraoküler melanom genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Çocuklarda ve 70 yaş üstü kişilerde nadirdir.

Diğer göz kanseri türleri ile ilişkili risk faktörleri

Edinilmiş immün yetmezlik sendromu (AIDS) gibi zayıflamış veya baskılanmış bağışıklık sistemi olan kişiler, organ nakli sonrası reddetme önleyici ilaçlar kullananlar veya yaşlılar, birincil intraoküler lenfoma riski daha yüksektir.

Bazen göz lenfoması riski, Chlamydophila psittaci adlı bir bakteri ile enfeksiyon nedeniyle artar. Bakteriler, kediler ve kuşlar gibi enfekte evcil hayvanlardan yakalanır. Bu, akciğer enfeksiyonlarına ve konjonktival inflamasyona veya konjonktivit'e yol açar. Bu bakteri adneksiyal malt lenfoma ile ilişkilidir.

Gözlerde skuamöz hücreli kanser riski de bağışıklık baskılandığında yükselir. HIV AIDS enfeksiyonu olanlar ve bağışıklığı baskılayan ilaçlar kullananlar daha yüksek risk altındadır.

Bazen İnsan papilloma virüsü (HPV) gözü enfekte ederek gözün skuamöz hücreli karsinomuna neden olabilir. Bu virüs serviks ve ağız kanserleri ile ilgilidir. Güneşe ve UV ışınlarına maruz kalmak da bu tip göz kanseri riskini artırır.

Gözün Kaposi sarkomu, HIV veya AIDS'li kişilerde daha sık görülür. Bu tümör nadirdir.

Retinoblastom – Bu tip göz kanseri küçük çocukları etkiler. Bu hastalığın riski hatalı bir gende taşınır. Bu nedenle bu hastalık kalıtsaldır ve erken teşhis edilip tedavi edilmezse görme kaybına ve hatta çocuğun ölümüne yol açar.

Bunlar İlginizi Çekebilir