Ömer Tarakçı
YazarÖmer Tarakçı
2 dakika okuma süresi
Ara 1, 2020

Fındık Yetiştiriciliği (Nereden Başlasam?)


      Farklı platformlarda çoğunlukla endüstri üzerine konular işlendi ve konuşuldu, endüstri gelişimleri ve yatırımları takip ettik. Bazılarını övdük, bazılarını yerdik fakat tarım alanında bu faaliyetleri çok nadir gördüm. Tarım sektörünün endüstri sektörünü besleyici güce sahip olduğunu düşünüyorum çünkü toprak sürekli işlemeye hazır bir tezgahtır, doğanın döngüsüyle kendi kendini revize eder, ürün ve ekonomik katkı sağlar.

      Bu bağlamda, endüstriyel ürün üretimi, üretim ve tüketimdeki verimlilikler, teknolojisi, vs gibi konularda hummalı çalışmalar yapılırken tarım sektörünün maalesef daha geride kalması üzücü bir durumdur. Esas konuya bahsettiklerimle bağdaşık olarak yavaştan girmek isterim.

       Yaklaşık olarak 25-30 senedir fındık üretimini ailecek yapmaktayız. Bu işin kökeninden geldiğimiz için verilen emeği, sevgiyi, akıtılan teri, sorumluluğumuzu, giderini ve gelirini yıllar önceden bir düzen içine "geleneksel" yollarla oturttuk. Benim için geleneksel kelimesi burada bir önem taşıyor, ezbere yapılan gübreleme, dal kesme, fındık dikimi, filiz kesimi gibi konularda ülkemizdeki fındık üreticisinin büyük bir çoğunluğu kalıplaşmış yöntemlerle devam ediyor. Artık fındık üreticileri olarak hızlı bir şekilde revizyona giderek, bilimi etkili kullanarak, analizler çerçevesinde yeni bir sistemle birlikte bu konularda alınabilecek maksimum faydayı almamızın vakti geldi ve geçmiştir. Dikili alan başına düşen fındık rekoltesini daha da arttırabileceğimizi, kalitesini, stoklama yapabilmeyi ve pazarlamamızı geliştirebileceğimizi düşünüyorum. 

https://hizliresim.com/kZlLzS

      Ziraat Mühendisleri Odasının paylaştığı verilerde Türkiye dünyaya ortalama olarak %70 oranında fındık ihracatı yaparak dünyada ilk sırada bulunuyor ama bu oran gittikçe azalmaktadır (2018 yılında ihracat %58.2'ye kadar düşmüştür). Fındık yetiştirmeye elverişli olan komşu ülkelerin de bu sektörde attığı adımlar neticesinde, dünyadaki ilk sırayı kaybetme ihtimalimiz bulunmaktadır. Durum böyleyken, hala elimizde daha fazlasını ve daha kalitelisini alabileceğimiz toprak varken, yerinde saymamıza, istikrarsızlığımıza ve hatta gerilememize vicdanım şahsen el vermiyor. Paylaştığım grafik ve tablo görsellerde ise durum ortaya konmaktadır.

https://hizliresim.com/IQJuYq

https://hizliresim.com/lRe3CS

      Dilim döndüğü kadarıyla anlatmaya çalıştıklarım neticesinde, fındık üretiminde bilimi ve teknolojiyi kullanan şahıslara ya da varsa şirketlere/kurumlara ulaşabilmenin ve bilgi alışverişi yapabilmenin değerli olacağını düşünüyorum. Hep birlikte üretelim.

Bunlar İlginizi Çekebilir