Ayşenur Sağır
YazarAyşenur Sağır
2 dakika okuma süresi
Kas 13, 2019

Endüstriyel Yapım Sistemleri


Ahşap Prefabrikasyon

     Nüfus artış hızı , 2. Dünya Savaşı sonrasında açığa çıkan konut ihtiyacı ve coğrafi keşiflerle yeni bölgelere yerleşen kolonilerin barınma ihtiyacı mimaride yepyeni bir arayışı peşinde getirmiştir. Bu arayıştaki temel amaç hızlı ve ekonomik bir şekilde konut üretmektir. İnsanlar tıpkı bir otomobil gibi yapılar da fabrikada üretilip bir araya getirilebilir mi sorusuna cevap aramış ve teknolojinin de gelişmesiyle bunu mümkün kılmışlardır. Prefabrikasyon adını alan bu yeni yöntem ve önceleri konut birimleri için kullanıldıysa da sergi binaları, seralar, ofis binaları gibi çeşitli yapılarda da kendini kabul ettirmiş ve mimarinin endüstrileşmesini sağlamıştır.

     Mimaride kullandığımız farklı malzemedeki yapılar için farklı çözümlerle endüstrileşme sağlanmıştır. Temelde prefabrikasyon çelik yapılarda prefabrikasyon, betonarme yapılarda prefabrikasyon ve ahşap yapılarda prefabrikasyon olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

     Ahşap ilk olarak ilkel yapım sistemlerinde kullanılmıştır. Daha sonraları ise ahşap malzemenin geleneksel yapım türlerinde sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Ahşap malzemenin prefabrikasyonda kullanılması ise Amerika'nın keşfi ile gündeme gelmiştir. Yörede yaygın olarak bulunan ahşap malzeme ile hızlıca kolonilere barınak inşa etmek bugünkü ahşap prefabrikasyonun temelini oluşturmuştur. Ahşap malzemenin gelişimi incelendiğinde öncelikle ilkel yapım tekniklerinde, sonra geleneksel yapım teknikleriyle, daha sonra ise endüstrileşmiş yapım teknikleriyle çerçeve ve panel bileşen sistemler olarak kullanılmıştır. Bugün ise ahşap prefabrikasyon daha da gelişmiştir. Laminasyon tekniği ile ahşap kaplamaların lifleri birbirine paralel yapıştırılması sonucu elde edilen lamine ahşap malzemelerle eğimli yüzeyler elde edilebilmektedir ve daha büyük açıklıklar geçilebilmektedir. Ayrıca ahşap malzemeye ek olarak kullanılan bir takım metal elemanlarla yapılar sağlamlaştırılmaktadır.

     Endüstrileşmiş yapım tekniklerinde asıl amaç yapının inşa edilme fikri ortaya çıktıktan sonra her adımın planlanması ve koordine edilmesidir. Bütün bu adımlara tasarım, üretim, şantiye organizasyonu, montaj, nakliye, sonlandırma dahildir.Unutulmamalıdır ki prefabrikasyon sürecinde vakit ve ekonomik istraf olmaması için her şey planlı ve koordine halinde olmalıdır. 

Bunlar İlginizi Çekebilir