Yazar
3 dakika okuma süresi
Nis 16, 2024

Çevre Sağlığı Tehlikeleri: Genel Bir Bakış


Çevre sağlığı tehlikeleri nelerdir?

İnsanlar çevre ile etkileşimli bir ilişki paylaşır. Çevredeki biyolojik, fiziksel, kimyasal, biyomekanik ve psikososyal faktörler insanları etkiler ve bu da çevre üzerinde bir etki yaratır. Potansiyel olarak, bu etkileşimli ilişki insanları çevresel sağlık tehlikelerine maruz bırakır. Bunlar, hastalığa, yaralanmaya veya ölüme yol açabilecek herhangi bir çevresel durumu veya faktörü içerir.

Çevresel tehlikeler halk sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilir ve etkileri hafiften akuta kadar değişebilir. Bazı örnekler şunları içerir:

Hindistan'daki Bhopal felaketi, 1984

Bhopal'daki bir pestisit fabrikasında meydana gelen bir gaz sızıntısı olayı, yarım milyon insanın oldukça zehirli ve tahriş edici bir madde olan metil izosiyanat gazına maruz kalmasına neden oldu. 200, 000 kişi zehirlendi, akut akciğer, böbrek ve karaciğer hastalığına yol açtı ve 2.000'den fazla kişi öldü.

Minimata hastalığı, Japonya, 1956

Şiddetli cıva zehirlenmesinin neden olduğu, ilk olarak Minimata şehrinde tanımlanan nörolojik bir hastalık. Otuz yıl boyunca bir kimya fabrikasının endüstriyel atıklarından cıvanın denize salınmasından kaynaklandı. Besin zincirine balık ve kabuklu deniz ürünleri yoluyla girmiş, uzun yıllar boyunca insan ölümüne ve doğuştan gelen hastalıklara neden olmuştur.

Çevresel tehlike türleri

Tehlikeler şu şekilde sınıflandırılabilir:

Fiziksel

Fiziksel güvenliği tehlikeye atan koşullar, ekipman veya maddeler. Yangın, radyasyon, kötü yönetilen veya bakımı yapılan makineleri içerir.

Biyolojik

İnsanlar için tehlikeli olan ve organizmalar tarafından üretilen parazitleri, virüsleri ve toksinleri içeren organizmalar. Bu tehlike grubu, HIV, hepatit, kolera ve tüberküloz dahil olmak üzere insan hastalıklarının çoğundan sorumludur.

Kimyasal

Katı, sıvı ve gaz halindeki kimyasallar da dahil olmak üzere bu tehlikeler, insanlar çevrelerinde zararlı kimyasallara maruz kaldıklarında mevcuttur. Akut (Bhopal'da olduğu gibi) veya kronik (Minimata'da olduğu gibi) sağlık etkilerine neden olurlar ve solunabilir, yutulabilir veya cilt teması yoluyla maruz kalabilirler.

Kültürel

Kültür terimi, belirli bir toplumun, bazıları sağlığı olumsuz yönde etkileyebilecek fikir ve geleneklerini ifade eder. Örnekler arasında kadın sünneti uygulaması ve açık dışkılama sayılabilir.

Sosyal

Yoksulluk, obezite, uyuşturucu kullanımı gibi sosyal faktörler, fiziksel ve ruhsal tatminsizliğe ve kronik hastalıklara yol açabilmektedir.

Bir tehlike olarak çevre kirliliği

Kirlilik, çevreyi kirleten ve çevrede bir değişikliği teşvik ederek ekosisteme zarar veren ses, ısı veya radyasyon dahil olmak üzere herhangi bir madde veya enerji biçimi olarak tanımlanabilir.

Başlıca kirleticiler hava, su ve toprak kirliliğini içerir ve kirleticinin eklenmesi, kirleticinin dağılmasından daha hızlı bir oranda gerçekleştiğinde ortaya çıkar.

Tehlikeler nasıl yönetilebilir?

Çevresel tehlikelerin etkisinin yönetilmesi, izleme ve kontrol tekniklerinin kullanılmasını içerir. Çevre veya halk sağlığındaki değişiklikleri izlemek için rutin ölçümler oluşturmak ve uygulamak, erken teşhis ve müdahaleyi teşvik etmek, tehlikelerin mevcut riskini azaltabilir.

İzleme, sağlık verileri, biyolojik izleme verileri ve emisyon envanterleri dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelen verileri kullanabilir. Kontroller, kabul edilebilir maruziyet seviyeleri için eşiklerin belirlenmesini ve maruziyeti söz konusu eşiğin altında tutmak için hangi kontrol seviyesinin gerekli olduğunun belirlenmesini gerektirir.

Bunlar İlginizi Çekebilir