Cem Baybars
YazarCem Baybars
2 dakika okuma süresi
Eki 28, 2018

Bylock Nedir?


   Bylock, son dönemde gerçekleştirilen FETÖ operasyonlarıyla gündeme gelmiş bir konu. Tüm Türkiye Cumhuriyeti Devletini derin etkileyen bir mevzu ile birlikte ortaya çıkınca da ister istemez birçok insan tarafından merak edilmiş durumda. Basitçe insanlar arası iletişimi sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir telefon uygulaması olarak bilinen Bylock, gerçekte ne? İşte bu yazıda FETÖ örgütü tarafından kullanılmış ve üzerinde birçok devlet görevlisinin çalışma yapmasına neden olmuş bir uygulama, Bylock, ile ilgili bilgiler anlatılmaktadır.

   Bylock’un temel amacı şifrelemek. Whatsapp gibi kullanıcıların iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla geliştirilen uygulama içerisinde geçen konuşmaların yakalanabilmesi oldukça uğraştırıcı. Bylock, özellikle FETÖ operasyonları sonucu göz altına alınan polislerin kullanımıyla ortaya çıkan bir uygulama. Kullandığı şifreleme düzeyi askeri şifreleme düzeyinde olmakla birlikte arayüz olarak herhangi bir sohbet uygulamasından farkı yok. Gerçekten güçlü olarak tasarlanmış uygulama ile sadece yazılı sohbetler değil, sesli ve görüntülü sohbetler de yapılabilmekte.

   Kimlerin Bylock uygulamasını kullanabileceği sorusu da insanlarda epey merak uyandırdı. Bylock kullanmak düşünüldüğü kadar kolay değil. Özellikle şifrelemeye dolayısıyla gizlilik ön planda tutulan uygulamayı kullanabilmek için karşı taraftan gelen bir onay koduna ihtiyaç duyulmakta.
   Bylock bu onay kodu sayesinde sadece karşılıklı olarak eklenen kişilere kullanım olanağı sağlarken aynı zamanda da gerçekleştirilmiş iletişim içerisinde kayıtlı yazışmaları 3 gün içerisinde silmekte.

    Bylock akıllı telefon uygulaması, hem Android hem de iOS işletim sistemleri için çalışmakla birlikte 2014 yılının Kasım ayında faal konuma gelmiştir. FETÖ konusunda yapılan operasyonlar ve çalışmalar neticesinde ortaya çıkmış bu Bylock uygulaması MİT tarafından tespit edilmiştir.
   Bylock uygulaması deşifre edildikten sonra uygulamanın üretici kayıt bilgilerine de ulaşan polis, Bylock’un ABD’de David Keynes isimi kullanılarak piyasaya çıkartıldığını söylemekte. Sahibi olarak gözüken şirketin ise bir paravan olduğu, arkasında FETÖ örgüt üyelerinden birkaçının bulunduğu tespit edilmiş durumda.

   Bylock’un sunucu olarak kullandığı bilgisayarın konumu ise Litvanya olarak belirlendi. Yazışmaların kimler tarafından yapıldığı ve içerikleri ile ilgili araştırmalarını sürdüren MİT en sonunda 2016 yılının Mayıs ayında bir sonuca ulaşabildi. Litvanya’da bulunan sunucu bilgisayarına giriş yapan MİT, Bylock uygulaması arka planında bulunan verileri Türkiye’ye ulaştırmayı başardı.
   Yapılan araştırma ve analizlere göreyse bu zamana kadar Bylock kullanarak haberleşen FETÖ; 18 milyon kadar yazışma, 3.5 milyon kadar da elektronik posta gerçekleştirmiş durumda.

Bunlar İlginizi Çekebilir