Emin Sinan
YazarEmin Sinan
3 dakika okuma süresi
Ara 6, 2018

Bilim İnsanları-Albert Einstein


Albert Einstein

20.yüzyılın dahisi Einstein. 

Birçoğumuz biri bir absürd fikir sunduğunda dediğimiz cümle: Einstein'mısın mübarek?

Bir bilim adamı düşünün ki zamanın ötesinde demiyorum zamanın ta kendisini düşünen... Zaman nedir ? Akar mı, ilerler mi , geçer mi , durur mu... Kime göre neye göre? 

İşte bunları soran bir bilim insanı. Birçok yerde okuduğum ve izlediğim şeyler oldu. Onun zekasını anlatan kıssadan hisse veren şeyler. Bunlardan birisi Einstein'ın şöförü... Bunu bulmak isteyen arkadaşlar varsa bakabilirler ben uzun uzun anlatmayacağım. Benim merak ettiğim sıkıntılı bir süreç içinde olan bu adamın (tabi ki bilim insanı) şöförü varmıydı. :)
Bir başka durum ise evlilikleri... Evet bilim insanının dikkat ettiğimiz başka bir tarafı da evliliği. Birkaç kez evlenmiş. Doğru. Ama bizene!
Bu magazinsel durumu geçebiliriz.  Güzel ülkemde canımı sıkan şeyler. Her şeyin sadece magazinsel tarafı ile bir bütünü yıkabiliyoruz. 

Ben artık Einsteini anlatmaya başlayabilirim.

Zamanın,maddenin ve enerjinin anlamına yoğunlaşan, bunları anlamaya ve anlatmaya çalışan bir bilim insanı. Hayatının büyük bir kısmını gözleme,teorilere ve matematiğe ayıran bir deha.

Kendisi 1.Dünya savaşından öncesi Almanya da dünyaya gelen bir insan. İlkokul ve lise zamanlarında tembel olarak bilinen ama aslında fizik ve matematikte mükemmel olan biri. Tembel bir öğrenci değildi. Sadece diğer dersleri gereksiz görüyordu. Fiziğin ve matematiğin karşısında. Fizik onun için doğa matematik ise doğayı anlamak için bir araç olarak görüyordu.

Fizik ve matematik kadar sevdiği bir başka şeyde Müzikti. Bu durum, düşününce çokta garip değil aslında. Müzik ile matematik çok farklı şeyler değildi. Özellikle Keman çalmayı çok seven biriydi. 5 yaşında keman çalmayı da öğrenmişti.

Einstein'ı Einstein yapan ise herkesin duyduğu ve okuduğu "özel görelilik kuramı". Bunu duymayan ya da bilmeyen yok. Ama anlamayan çok olsa gerek. Anlaşılması çokta basit diyemeyiz. Eee tabi bide meşhur denklememiz var:E=mc2.

Basit olarak bakıcak olursak E(enerji) kütle(m) ve ışık hızından(c) meydana geliyor. Bir cismi ışık hızına çıkardığınızda enerjiye dönüşüyor demek oluyor. Ama denklemler çift taraflı işlediği içinde Enerjiye ulaşmış cisimler yavaşlatılırsa kütleye yani cisme tekrar dönüşebilir. Şu ana kadar yapılan birçok deneyde bu kanıtlandı. Bir cisim ışık hızına çıkartıldığında enerji oldu ama geri dönüştürülemedi. Bu dönüşüm olduğunda biz buna "IŞINLANMA" diyeceğiz.

Yani Einstein şu an bir hayal olan ışınlanma kavramının kafamızda olma ihtimalini oluşturan bir bilim insanı.

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hayat/einsteinla-ilgili-13-ilginc-bilgi-40785353

https://www.tech-worm.com/izafiyet-teorisi-nedir-kisaca/

Bunlar İlginizi Çekebilir