Hakan Akyol
YazarHakan Akyol
4 dakika okuma süresi
Ara 7, 2019

Baştan Sona YLSY Bursu Nedir ? Nasıl Başvurulur ?


Ylsy (MEB) bursu nedir?

YLSY Bursu Türkiye Cumhuriyeti tarafından not ortalaması 2,50 üzerinde olan ve burs için gerekli şartları sağlayan öğrencilere yurt dışı yüksek öğrenimleri süresince verilen eğitim yaşam konaklama vs gibi giderlerin karşılandığı bir burstur. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı bu bursu aşağıda ismi verilen kurumlara nitelikli iş gücü sağlamak amacı ile vermektedir. Yani Bursiyer öğrenciler eğitim aldıkları sürenin iki katı kadar öncesinde belirlenen aşağıdaki kurumlardan birinde devlete hizmet etmek ile yükümlüdür. MEB Resmi internet sitesindeki tanımı ile;

YLSY BURSU

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye cumhuriyeti;

– Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ile,

– Millî Eğitim Bakanlığı (MEB),

– Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM),

– Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,

– Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA),

– Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM),

– Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü (TPAO),

– Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM),

– Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ),

– Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM),

– Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM)’nin

yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen Eğitim, Yaşam ve konaklama giderlerinin tamamının karşılandığı Yüksek Öğretim Bursudur. 

YLSY BAŞVURU VE KABUL ŞARTLARI

• Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak

• 4 yıllık Lisans Eğitimini tamamlamış olmak

• 30 yaşını doldurmamış olmak

• ALES’ten 70 ve üzeri puan almış olmak

• Not Ortalamasının 2,50 ve üzeri olması

• Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerlikten muaf olmak, askerliğini yapmış veya erteletebilecek durumda bulunmak)

• Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye ve Türkiye’nin her yerinde çalışmaya elverişli olmak (Kontenjanlara yerleştirilen adaylardan sağlık kurulu raporu istenecektir.)

Burs Başvurusu yapan öğrencilerin seçme ve değerlendirmesi 2 aşamalı olarak yapılmaktadır.

İlk aşamada; adayların lisans mezuniyet alanlarına Not ortalamalarına ve Ales puanlarına göre değerlendirme yapılıp üstünlüğü olan adaylar sözlü sınava davet edilmektedirler.

İkinci aşamada; ALES puanının %40’ı, sözlü sınav puanının %40’ı ile mezuniyet notunun %20’si dikkate alınarak hesaplanan yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar, ÖSYM sistemi üzerinden yurt dışında adına öğrenim görecekleri kurum tercihlerini yapacaklardır.

Burs başvurusu için ilk aşamada Dil şartı aranmamaktadır. Dil yeterliliği olmayan öğrencilere Yurt içerisindeki üniversitelerde ve gerekli olması halinde (Türkiyede IELTS alamayan adaylar için yada IELTS^den 5,5 gibi bir puan alıp 12 haftaya kadar pre-sessional eğitimine kabul edilen adaylara) yurt dışında Burs kapsamında MEB’in belirlediği kurumda dil eğitimi almaları sağlanmaktadır.Öğrencilerin yurt dışı çıkışlarındaki vize ücretleri sağlık sigortası ödemeleri IELTS sınav harçları vs gibi ücretlerin tamamıda MEB tarafından karşılanmaktadır.

Burs almaya hak kazanıp değerlendiren öğrenciler ülkeye döndükten sonra anlaşma imzaladıkları kurumda eğitim aldığı sürenin 2 katı kadar hizmet vermek zorundadır.

Ek-1: 2019 YLSY Başvuru ve Tercih Kılavuzu için 

Ek-2: 2019 YLSY Tercih Tablosu için (Tablo-1) 

Ek-3: 4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları için (Tablo-2) 

Ek-4: Lisans Programları ve Kodları 

YLSY BURSU KAÇ ÖĞRENCIYE VE HANGİ ÜLKELERE VERİLİR

Daha önceki yıllarda öğrenci gönderilen ABD, Avustralya, Batı Avrupa Ülkeleri, Orta Doğu Ülkeleri, Kanada, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere ek olarak 2015 YLSY sürecinden itibaren Arjantin, Azerbaycan, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Endonezya, Fas, Filipinler, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İzlanda, Kolombiya, Macaristan, Malezya, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Singapur, Tunus, Yeni Zelanda ve Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu 67 farklı ülkeye öğrenci gönderilmesi planlanmaktadır. Her yıl gönderilen öğrenci sayısı değişiklik göstermekle beraber 2015 senesinde 1500 öğrenciye YLSY bursu sağlanmıştır. YLSY kılavuzunda her yıl yüksek öğrenim alanları ilan edilmektedir. İlgili alanlardan mezun olan öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınmaktadır.

OKUL UCRETİ HARİCİNDE ÜLKELERE GÖRE VERİLEN AYLIK YAŞAM GİDERİ MİKTARI

INGILTERE-ISKOCYA: 1200 GBP

IRLANDA: 1680 €

KANADA: 1870 CAD

AVUSTRALYA: 1980 AUD

ABD: 1780 USD

Eğitim alınacak ülke nasıl belirlenmeli?

Öğrenciler için master yapacakları bölüm MEB tarafından belirlenmektedir bu sebeble öğrencilerimizin ülke tercihini yapmadan önce bölümlerinin gitmek istedikleri ülkede olup olmadığına bakıp karar vermeleri gerekmektedir. Bölümlerinin yanın sıra dikkat edilmesi gereken diğer parametreler Üniversitelerin istedikleri not ortalaması, İş deneyimi, Dil puanları, GMAT GRE sınav gerekliliği vs gibi kabul koşullarını karşılayıp karşılamayacakları durumları değerlendirilmelidir. Örneğin Sulama ürünleri üzerine master programı araştıran bir aday için İngiltere uygun ülke değildir veya Not ortalaması 3,00 altındaki GMAT GRE skoru olmayan adaylar için ABD uygun bir ülke olmayabilir vs. Gibi örnekler verebiliriz.

Bunlar İlginizi Çekebilir