Gamze Algül
YazarGamze Algül
2 dakika okuma süresi
Ara 23, 2019

ATAOL BEHRAMOĞLU İLE RÖPORTAJ


“ FARKLILIK, ETKİLEYİCİ BİR ŞİİRDİR.”

Yaşadıklarımızdan öğrendiğimiz elbette bir şeyler var. Fakat öğrendiklerini hayatında kullanan kaç kişi var? İnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiğine, hemde bütün benliği seslerle ezgilerle dolarcasına… Kulaklarındaki ritmi eksik etmeden yaşayabilmeli, belkide kendi ritmini kendi bulup seçmeli. Zor olanı başaran kendi ritmini bulan şairlerden biri Ataol Behramoğlu. Yeni nesil olarak ondan öğreneceğimiz çok şey var.

 “ Şiir benim kimliğimdir.”

- Şiirle nasıl tanıştınız, sizi şiir yazmaya iten etkenler nelerdir?

- 5-6 yaşlarındayken üç tane küçük kardeşi olan bir çocuktum. Benim çocukluk yıllarım Kars’da geçti. Kars etkileyici ve doğayla iç içe olmamı sağlayan bir şehir oldu benim için.Yalnızlığın etkisi ve doğanın ruhumda yarattığı etkileşimle birazda genetik olan bazı şeyler dolayısıyla şiir ve müziğe hassasiyetim bu dönemlerde oluştu. Çalışmalarım sonucu bu alana daha fazla yöneldim.

- Şair kimliğinizi anlatacak olsanız neler söylerdiniz? Bir şair okuyucuda hangi duyguları uyandırmalı, ne şekilde yazmalı?

- Şair bir kavramdan, duygudan yola çıkabileceği gibi onu kurcalayan tek bir sözcük bile şiirin kapılarını açabilir. Bu süreçte yapılması gereken o duygunun açılımını sağlayacak, söz konusu sözcükte şairi etkileyen ses ve anlam ögelerini bulup çıkaracak bir çalışma yapmaktır. Aslında benim için ‘ Şiir, her şeydir. ‘ Ancak ortada insanlarla paylaşmak istediğim bir duygu yoksa oradan şiir çıkaramam.

Her şey şiirdir, çağrısı aşkın

Bahar toprağından yükselen tütsü

Umut ve acı, başlayan ve biten,

Yağmurun ve akıp giden hayatın türküsü…

- Ve son olarak şunu sormak istiyoruz. Günlük hayatınızda şiiri tam olarak nereye koyuyorsunuz ?

- Türkçe hece ölçülerine uygun bir dildir.Farkında olmadan günlük konuşmalarımızda da belli ölçüler kullanır, bu ölçüler dahilinde cümle kurarız aslında. Ancak Şiir farklılık ister.Şiiri oluşturan, şiirin yapıtaşları olan sözcükler rastgele bir araya gelmiş veya getirilmiş sözler değildir. Bana göre şiir, bütün bir şiirsel yapı içinde aralarında anlam ses yapı ve hatta renk koku gibi sayısız bağıntı bulunan sözlerin ve sözcüklerin bir araya gelmesidir.

Bunlar İlginizi Çekebilir