Tuana Akgül
YazarTuana Akgül
5 dakika okuma süresi
Nis 27, 2024

Artıları ve Eksileriyle İnternet Üzerinden Eğitim 


Giriş:

Modern çağın gelişmesiyle hepimiz işlerimizin çoğunu teknoloji sayesinde kolayca halleder olduk. İş, eğitim, eğlence ve daha birçok alanda İnternet hayatımızın içinde. Peki ama eğitim gibi bir alanın İnternet üzerinden olması ne kadar doğru? İnternet üzerinden eğitimi savunan birçok insan olmasına rağmen bunu desteklemeyenlerin de sayısı bir hayli fazla. Bu yazımda iki görüşe de yer vermeye çalışarak İnternet üzerinden eğitimin artılarından ve eksilerinden bahsedeceğim. Bunu yaparken de İnternet üzerinden eğitimin kendi karşılaştığım bazı pozitif ve negatif özelliklerini anlatmaya çalışacağım.

1- Evde Eğitim İmkanı:  

Artı : Fazladan Zaman 

Evden ayrılmak zorunda kalmayışımız zaman açısından bir artıya sahiptir. Biliyorsunuz ki, zaman gittiğinde bir saniyesi bile geri gelmeyen çok özel ve dikkatli kullanılması gereken bir şey. İnternet'in zaman kazanmada sağladığı kolaylık sadece eğitim alanında değil, aynı zamanda iş alanında da bu durum geçerli. İnternet, yerimizden kalkıp uzun mesafeler kat etmeden kolayca ve hızlıca işlerimizi yapmamız, ödevlerimizi ve sınavlarımızı teslim etmemiz ve derslere katılmamız gibi birçok görevi yerine getirmemizi sağlıyor. Diğer bir deyişle, işe ya da okula giderken mecburen yolda harcadığımız zamanı daha verimli veya keyifli işler için kullanma imkanı sağlıyor.

Eksi: Gürültü Kaynaklı Odak Sorunu

Bu durumun artıları olduğu kadar eksileri de vardır. Mesela ailesiyle beraber yaşayan insanlar, özellikle kalabalık bir aile ise, bazı sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Bu sorunlardan biri çalışırken odaklanmayı bozan seslerdir. Bazen temizlik sesleri bazen ise çocuk sesleri çalışmakta olan bireyi ister istemez etkiler. Evdeki bireylerin istemsizce ses yapmaları mazur görülebilir bir şey fakat bazen birçok defa uyarmanıza rağmen ısrarla önemli bir anda, örneğin sınav esnasında veya canlı dersin ortasında, sizlere seslenmeleri bir noktadan sonra gerçekten çok büyük bir sorun olabiliyor. Demem o ki, yolda zaman kaybetmeyip evde durmamız elbet artı bir yön ama evde bu durumdan yararlanmaya çalışan yalnızca biz değiliz ve evden çalışmak dolaylı yoldan dikkat dağınıklığına sebebiyet verebilir.

Eksi: Bağlantı Sorunu Veya Cihazların Zamansız Bozulması

İnternet sorunu veya elektrik kesintisi, şüphesiz hepimizin İnternet üzerinden eğitim sürecinde başına gelmiş en sinir bozucu sorunlardan bir tanesidir. Özellikle İnternet üzerinden eğitimde herkese açık bir sınava veya derse belirlenmiş bir saatte katılım zorunluysa sitenin veya bağlantının çökmesi ciddi bir sorun yaratabiliyor. Elektrik kesintisi sorununa örnek vermek gerekirse, hazırladığınız bir ödevi veya sınavı tam gönderecekken elektriklerin kesilmesi ve otomatik olarak İnternet'in de gitmesinden dolayı büyük bir çabayla hazırladığınız ödev veya sınavınızı zamanında teslim edemeyebiliyorsunuz. Bu durum gereksiz yere not kaybına neden olabiliyor. Bütün bunlara ek olarak bir de İnternet üzerinden eğitimde en az İnternet kadar gerekli olan cihazlarınızın zamansız bir şekilde bozulması da İnternet üzerinden eğitimde bir diğer engel oluşturabiliyor.

2- İnternet Üzerinden İletişim:

Artı: Direk İletişimin Zorunluluğunun Olmayışı Ve Derse Olan İlginin Artması

İnternet'in diğer bir artı yönü ise yüz yüze iletişimin olmaması. Yüz yüze iletişimde zorlanan insanlar için bu durum artı olarak kabul edilebilir. Mesela, kalabalık bir sınıfta soru sormak birçoklarımız için çok zordur. İletişimde zorlanan insanlar ya kalabalığın gürültüsünden seslerini duyuramaz ya da insanların içinde konuşmaktan çekinirler. Fakat, İnternet üzerinden eğitimde bir somut sınıf olmadığından gürültü de olmaz. Böylece sorunuz kolayca görülür. Ayrıca arkadaşlarınız dışında sizi isminizden tanıyan da olmaz. İnternet üzerinden eğitim sayesinde uzun zamandır soru sormayı bırakan iletişimde zorlanan bireylerin derse olan ilgisi de artmış olur. Dolaylı olarak hem öğretmen hem de öğrenci açısından da bir artı olmuş olur.

Eksi: Anında İletişimin Olmaması

Yüz yüze iletişim zorunluluğu olmaması iletişim sıkıntısı yaşayan öğrencilere büyük kolaylık sağlasa da dersle veya ödevle ilgili herhangi bir soru olduğunda alınan yanıtın gecikmesi gibi bir sorun da ortaya çıkarabiliyor. Bu sorun genelde karşı tarafın bağlantı sorunlarından, soruya cevap verecek zaman bulamayışından ya da soruyu görmeyişinden kaynaklanabiliyor. Cevabın gecikmesi veya hiç gelememesi özellikle zamanın kısıtlığı olduğu ödev veya sınavlarda büyük bir sorun olabiliyor. Normal şartlar altında hazırlanması gereken bazı ödev veya sınavların istenilen şekilde yapılabilecekken bazı iletişim sorunları nedeniyle çok farklı hazırlanması gereksiz yere not kaybına neden olabiliyor. Bu durum da öğrencide motivasyon düşüklüğüne sebebiyet verebilir.

3- Denetimde Eksiklik

 Artı: Keyifli Bir Ders Saati

Öğretmenler veya profesörler denetimi sağlamaya çalışsalar da bunu tam anlamıyla başarmaları mümkün değil. İlla ki gözden kaçan bir şeyler olacaktır. Aslında bu durum öğrencilerin derslerdeki motivasyonunu arttırabilir. Örneğin, bazen ders anlatanın anlatış tarzından dolayı bazen ise ders dinleyenin o derse ilgisinin azlığından kaynaklı odaklanma sorunları olabiliyor. Bu tip durumlarda normal şartlarda sınıfta yapamayacağınız şeyleri yaparak dersi olabildiğince keyifli hale getirmeye çalışabilirsiniz. İnternet üzerinden eğitimde, eğer kameranız açık değilse, rahat bir pozisyonda kahvenizi yudumlarken arkadan seçtiğiniz bir müzik eşliğinde gayet keyifli bir ders işlemeniz mümkün. En sıkıcı dersleri bile bu şekilde keyifli hale getirebilme imkanınız olabiliyor.

Eksi: Fazla Rahatlık

 Dersleri keyifli hale getirmek elbette çok keyifli fakat bu işin de bir sınırı var. Fazla denetimsiz olunca iyice kontrolü elden bırakma gibi bir durum söz konusu olabiliyor. Mesela sırf yok yazılmamak adına dersleri açıp arkada başka şeylerle meşgul olmak bu duruma bir örnek olabilir. Böyle yaparak kandırdığımız kişi yalnızca kendimiz oluruz. Bunun yanı sıra ortamdaki enerji de çok önemlidir. Normal şartlar altında okulda etrafımızdakilerin odaklanması ve ortamdaki düzen bizdeki motivasyonu da olumlu etkiler. Kendi evimizdeki aşırı rahatlık ve dağınıklık dikkat dağınıklığına neden olabilir. Bu nedenle bazı durumlarda çalışırken bir kütüphaneye veya bir kafeye gitmek evde çalışmaktan çok daha uygun bir seçenek olabilir. Etraftaki insanların bir şeylerle meşgul oluşu bizde de çalışma şevkini getirebilir.

Bu yazımda İnternet üzerinden eğitimin pozitif ve negatif taraflarını kendi yaşadıklarımdan örnekler vererek anlatmaya çalıştım. İnternet üzerinden eğitimin artıları ve eksileri bunlarla sınırlı değil tabii. Bunlar sadece temel olanlar.

EĞER SİZLERİN DE EKLEMEK İSTEDİĞİ ŞEYLER OLURSA YORUM YAPABİLECEĞİNİZ BLOG SAYFAMA GELEBİLİRSİNİZ.

https://prosandconskarenlee.blogspot.com/2020/06/internet-uzerinden-egitim.html

DİĞER YAZILARIMIN BULUNDUĞU SAYFALAR:

https://karenleebooks.blogspot.com/

https://bloggerkarenlee.blogspot.com/2020/05/ruya-gezi-pelit-cikolata-muzesi_23.html

 TEŞEKKÜRLER İYİ OKUMALAR :)

Bunlar İlginizi Çekebilir