Ayşen Özer
YazarAyşen Özer
2 dakika okuma süresi
Ara 30, 2020

2020 Yılının Son Kitap Önerisi


İnsan Ne ile Yaşar

İnsan Ne İle Yaşar, 1885'de Rus yazar Leo Tolstoy'un yazdığı kısa hikâyedir. İş Bankası Kültür Yayınlarının hazırlamış olduğu basımda ek olarak 5 hikâye daha bulunmaktadır. Sırasıyla;

Kıvılcımı Söndürmeyen Ateşi Zapt edemez, Mum, Kızlar Büyüklerden Akıllıymış, İnsana çok toprak gerekir mi? ve İlyas. 

Kitabın kapağına bakıldığında Tolstoydan bir deneme okuyacağımı sanıyordum fakat kitabın öykülerden oluşmasına çok sevindim çünkü kısacık yazılarda büyük fikirlerin aktarılabilmesi beni çok etkiliyor. Hikayelerin konusuna gelirsek aslında her biri Hristiyan inancına göre olması gereken insan modelini anlatıyor. Sevginin, yardımlaşmanın ve inancın öneminden bahsediyor. Fakat anlatılanları kavramak için Hristiyan olmaya gerek yok elbette. İnancınız ne olursa olsun kendinizden bir parça bulabileceğiniz öğütler bunlar. 

Peki gelelim asıl soruya. İnsan ne ile yaşar? Ünlü yazarımız Tolstoy diyor ki insan sevgiyle yaşar. İstediğin her şeye sahip olsan da sevgisiz kalmışsan, sahip olduklarının hiçbiri bir değer taşımaz diyor. Elbette yazarımıza katılıyor ve sevgisiz mutluluk olmayacağını düşünüyorum. Lakin ne yazık ki günümüz şartlarında insan parasız da yaşayamıyor. Karnı açken, sevdikleri ölüme mahkumken, hayattan zevk almaya gücü yetmezken tam anlamıyla yaşıyor sayılmıyor. 

Bahsetmek istediğim bir diğer hikâye ise "İnsana Çok Toprak Gerekir Mi?" bu hikayeyi de yaşamın her alanına uyarlayabiliriz diye düşünüyorum. İnsana çok para gerekir mi? Çok hırs gerekir mi? Unutmayın ki boşuna dememişler her şeyin azı karar çoğu zarar diye. İnsan sınırını bilmeli. Daha fazlasını elde etmek isterken elindekinden olmamalı.  Uzun lafın kısası Tolstoy hikayelerinde bizleri düşünmeye ve yaşam biçimimizi sorgulamaya davet ediyor. Bu sebeple değişim planlarının yapıldığı, yeni hedeflerin konulduğu yılın bu son günlerinde okunabilecek en güzel kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. 

Umarım 2021 hepimiz için mutluluk, sağlık ve başarı dolu bir yıl olur. Herkese iyi okumalar diliyorum :)

Bunlar İlginizi Çekebilir