Cansu Doğan
YazarCansu Doğan
2 dakika okuma süresi
Eyl 24, 2018

Yüksek  Lisans Soru-Cevap 2


Birincinin  devamı niteliğindeki bu yazıma birlikte göz atalım :)

1- Yüksek Lisans Masraflı Bir Süreç Mi?

Eğer öğrenciyseniz bir şekilde destek almanız gereken bir süreç. Özel ders vererek, çeşitli dijital pazarlama faaliyetleri yürüterek (örneğin; online satış), veya part-time çalışarak kendinize destek sağlayabilirsiniz. Bunun dışında burs seçeneği oldukça önemli. Okulunuzun burs olanakları, projeler, KYK bursları, TUBİTAK, TEV gibi çeşitli kuruluşların ilanlarını mutlaka takip edin.

2- Yüksek Lisans Aşamasında Erasmus Yapabilir Miyim?

Lisans döneminde bir türlü cesaret edemediğiniz bu minik macerayı Master aşamasında gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle ders döneminde, tez dönemi için başvurursanız bol seyahat imkanınız olacaktır. Düşündüğünüz ülke/okul seçeneği üniversitenizde yoksa; Erasmus ofisinizle görüşüp gitmek istediğiniz ülkeyle ikili anlaşma yapmayı önerebilirsiniz.

3-  Tez Konusu Belirleyemiyorum Ne Yapmalıyım?

Tez aşamasında en çok zorlanılan alanlardan biri, tez konusu belirlemektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, konuyu mümkün olduğunca erken belirlemektir. Ders aşamasında  ilginizi çeken bir makale, güncel bir konu veya lisans döneminizde bilgili olduğunuz bir alan size yardımcı olabilir. Konuyu belirlemek için bol okuma yapmak sizin için faydalı olacaktır. En önemlisi de gerçekten  severek çalışacağınız bir konu belirlemek.

4- Danışmanımla Sorun Yaşıyorum Değiştirmek Mümkün Mü?

Danışmanınız eminim çok iyi bir hocadır; ancak çalışma alanınızı  veya hocanızı değiştirmek isteyebilirsiniz. Bölüm başkanınıza bir dilekçe vererek farklı bir hocayla çalışmaya başlayabilirsiniz. Yine de bu seçeneği en son olarak düşünün. Çalışmak istediğiniz alanı belirlemeden önce kesin kararınızı verin.

5- Kısa Sürede Tezimi Bitirmek İçin Neler Yapmalıyım?

Tez döneminiz bir türlü bitmiyorsa toparlamak amacıyla başa dönebilirsiniz. Başlangıçtan itibaren minik bir defter tutun, okuduğunuz makaleleri başlık olarak belirtin ve kısa notlar alın. Tez konusu dışına çıkabilecek tüm makaleleri eleyin. Zaman içerisinde, sizin için önemli olan makale özetlerinin ön plana çıktığını görebilirsiniz.  Bir diğer püf nokta, ara vermeden sürekli araştırma konunuzun üzerine gitmek ve hocanızdan destek almak. Hocanızın önermediği konularda ısrarcı olmayın.

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim, bir sonraki yazımda görüşmek üzere.


Bunlar İlginizi Çekebilir