Merhabalar
Bu yazımda benim ve çevremdeki mühendis arkadaşlarımın iş arama süreçlerinden bahsedeceğim. İş arama süreçlerimizi düşündüğümde 4 farklı süreç olduğunu fark ettim.
Öncelikle ben elektrik-elektronik mühendisiyim arkadaşlarım ise bilgisayar, elektrik-elektronik, enerji sistemleri, endüstri ve metalurji ve malzeme mühendisi bu yüzden farklı mühendislik bölümlerinin iş bulma sürecine de tanıklık etmiş oldum.
İlk olarak kendimin de içinde bulunduğu süreçten bahsetmek istedim. Ben mezun olduğum zaman covid’in ilk ortaya çıktığı zamanlardı ve iş bulmak neredeyse mümkün değildi. Zaten eğer mükemmel bir CV’ye sahip değilseniz ya da belli başlı okullardan mezun değilseniz iş bulmak her zaman zorlu bir süreçtir. Tanıdık vasıtasıyla işe girenleri hiç bu yazıya katmayacağım zaten onların ihtiyaç duyduğu bir yazı olduğunu da sanmıyorum :D
İş ararken yüksek lisans yapmanın çok mantıklı olduğunu düşünüyorum çünkü yüksek lisans yaparken tübitak onaylı birçok proje ile çalışabilir veya teknokentlerdeki iş imkanlarını değerlendirebiliyorsunuz. Gelmiş olduğumuz bu zamanda iş yerinde yükselmek için yüksek lisans ve doktora artık maalesef zorunlu oldu. Bu yüzden evde iş ararken aslında size tahmin ettiğinizden daha büyük bir zaman kaybı yaratıyor. Yüksek lisansı iş ararken aradan çıkarmanın faydalı olduğuna emin olabilirsiniz.
Ben yüksek lisansımı yaparken tübitak onaylı projelerde çalıştım, arkadaşlarımdan bazıları teknokentte iş bularak orada çalışmaya başladı. Bu süreci en iyi değerlendiren arkadaşım ise açık ara farkla metalurji ve malzeme mühendisi olan arkadaşım oldu. Yüksek lisansını yaparken tübitak projelerinde çalıştı ve o sırada güzel de bir iş buldu, artık çift maaşla çalışan bir mühendis oldu. Darısı başımıza diyorum :D
Mezun olduktan sonra büyük şirketlere mail atarak gönüllü olarak uzun dönem staj yapmak için başvurabilirsiniz. Bu şekilde endüstri mühendisi arkadaşım çok iyi bir şirkette staja başladı ve sonrasında tam zamanlı olarak işe başladı. Bu süreçte staja başladığınız firmaya göre imkanlar değişiklik gösteriyor. Çalışanlarına değer veren bir şirket ile staja bile başlamış olsanız şirket içi etkinlikler, stajyer yardımları, dolgun maaş, ücretsiz eğitim fırsatları ve gıda-kıyafet indirim kuponları gibi yan artılarından faydalanabiliyorsunuz.
Yüksek lisans veya uzun dönem staj yapmayan ve kendi imkanları ile iş arayan arkadaşlarıma baktığımda maalesef en az 1 yıl iş arama sürecine girdiler. Bu süreçte erkekler içinde askerlik büyük bir sorun teşkil etti. Erkekler için bu süreç biraz daha zor oluyor çünkü askerliğini yapmayanı neredeyse görüşmeye bile çağırmıyorlardı. (tabi istisnalar da var) o yüzden bir çok arkadaşım iş aramaktan yorulup askerliğini yaptılar. Sonrasın da bir kısmı maalesef asgari ücret veya 1-2bin TL üstünde iş bularak çalışmaya başladı, diğer kısım ise yaklaşık 5-6 ay daha iş arama sürecine devam ettiler.
İş bulma süreçlerinin bu kadar uzun olmasının nedeni ise internetten başvuru yaptıkları sitelerde binlerce CV arasında CV’lerinin kaybolması, birçok başvuru da CV’leri bile maalesef görüntülenmemişti. Burada yapılması gereken nereden başvuru yaparsanız yapın daha sonrasında şirkete ulaşabilme imkânınız var ise CV’niz ile birlikte insan kaynaklarıyla görüşmeye gitmek kendinizi göstermeniz gerekiyor ki binlerce başvurudan önce çıkın. Eğer şirkete gitme gibi bir durumunuz yok ise telefon ile görüşme sağlamanızı tavsiye edebilirim.
İşe girmek için şirketteki en az bir kişi ile iletişim kurmanız çok önemli linkedin hesabını aktif kullanıp ileride çalışmak istediğiniz şirket ile iletişimde kalabilirsiniz. Oradaki çalışanlar ile bağlantı kurmanız size şirketin kapılarını açacaktır. Fark edilmek için onların yaptığı işlere paralel çalışmalara sayfanızda yer vermeniz önemlidir.
Bazı arkadaşlarım mezun olmadan önce bile bölümde çok fazla zorlanıyor ve bölümünden hiç memnun değillerdi. Aslında ilgi alanlarının bu olmadığını fark etmelerine rağmen en azından diplomam olsun diyerek mezun oldular fakat hiçbir zaman ilgileri olmadığı için başka bir meslek ile kariyerlerine devam edecekleri zaten başımdan belliydi. Bir de mühendislikler arası geçiş yapan arkadaşlarım oldu ve bence en çok onların süreçleri zevkliydi.
Mühendisliği sevip okuduğu alanın yanlış olduğunu örneğin elektrik-elektronik okuyup aslında yazılımcı olmak isteyen birçok arkadaşım oldu. Eğer sizde onlardan biriyseniz bu inanın hiçte zor değil. Önemli olan ne istediğinizi bulmanız. Keyif alarak yaptığınız her işte başarı kaçınılmazdır. Evet klişe ama doğru.
Örneğin arkadaşlarımdan biri fazlasıyla oyun oynamayı severdi. Sırf kendisi ve discord grubu için boş zamanlarında oyun tasarladılar. Saatlerce o oyunu oynayıp geliştirmeye çalışıyorlardı. Bunu asla iş olarak düşündüğü için yapmıyordu. Mezun olduktan sonra oyununu linkedin’de öylesine paylaştı ve oyun yapıp satan bir firma onunla iletişime geçti. Hani İnstagram'da Facebook'da reklamını görüp indirdiğimiz sonrasında reklamla alakasız çıkan oyunlar var ya EVET ONLARI O YAPIYOR.
Kendisi buradan sizlere bana nolur küfretmeyin ekmek parası diyor :D
Yeni mezun meslektaşlarım biliyorum iş arama süreci göz korkutucu olabiliyor ama unutmayın bizler artık kabiliyetlerimizi internet üzerinden hizmet sağlayarak değerlendirebiliriz.
Photoshop, Solidworks, AutoCAD ile yapacağınız işleri bu süreçte size kazanca çevirebilirsiniz.
Örneğin öğrenciyegelir sitesinden öğrenci arkadaşlarımızın sınavlarına, ödevlerine yardım ederek gelir kazanabilirsiniz.
Daha önceki yazılarımda evden çalışarak para kazanmanın yollarından bahsetmiştim onu inceleyerek kendinize uygun bir gelir portföyü oluşturabilirsiniz.
Bu ve bunun gibi yazılarımı takip etmek ve bana destek vermek için kayıt olmayı unutmayın 😊
Sizlere iş arama sürecinde başarılar diliyorum asla pes etmeyin en iyisi sizin olacaktır <3