Cansu Doğan
YazarCansu Doğan
2 dakika okuma süresi
Eki 22, 2018

YDS ve YÖKDİL Sınavları Nedir? Nasıl Hazırlanılır?



YDS ve YÖKDİL Sınavları Nedir?

Yabancı Dil Bilgisi Tespit Sınavı'nın kısaltılmış adı olan YDS, ÖSYM tarafından sonbahar ve ilkbahar dönemi olmak üzere yılda iki kez yapılan bir sınavdır. Nisan ve Eylül ayları YDS için belirlenen aylardır. 2018 Aralık ayında da YDS sınavı yapılacak ancak başvuru süresinin geçtiğini belirtelim. Bunun dışında ÖSYM, belirli dönemlerde e-YDS düzenler. Başvuruların yine aynı şekilde yapıldığı, ÖSYM tarafından uygulanan online bir sınav olarak düşünebiliriz.

YÖKDİL ise, Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı'nın kısaltılmış adıdır. Yılda üç kez, Anadolu Üniversitesi tarafından yapılır ve genellikle Mart, Temmuz, Eylül aylarında uygulanır.

YDS ve YÖKDİL Sınavları Arasındaki Fark Nedir?

YDS, yabancı dil tazminatı almak isteyen, kamu ve özel sektörde dil bilgisi seviyesini kanıtlamak isteyenlerin başvurabileceği bir sınavdır.

YÖKDİL, yalnızca akademik personel veya akademik kariyer yapmak isteyenlere yönelik dil barajını geçmek amacıyla sosyal, fen ve sağlık bilimleri olarak ayrı alan imkanı sunan bir sınavdır.

YÖKDİL'de dil tazminati yoktur.

YÖKDİL, YDS'ye göre daha kolay bir sınav diyebiliriz. Özellikle yüksek lisans ve doktora aşamaları için dil sınavına hazırlanmak isteyenler YÖKDİL'e yönelik hazırlanmalı.

Bunun dışında YÖKDİL  sınav ücreti, YDS'ye göre daha uygundur (öğrenciler için ikisi de pahalı ).

YÖKDİL'de zor soru tipleri daha azdır, çeviri soruları daha fazladır.

Her ikisinin de sınav süreleri ve soru sayıları aynıdır (180 dk, 80 Soru).

Her ikisi de "Genel İngilizce, Speaking, Writing" gibi konulardan farklı bir hazırlık süreci istiyor.

Nasıl Hazırlanmalıyız?

Bu konuda ne yazık ki "düzenli çalışma, kelime tekrarı ve bol okuma" önerilerinden başka yol olduğunu söyleyemeyiz.

Dil seviyeniz orta düzeydeyse, 1,5-2 aylık hızlı tempolu bir hazırlık süreci istediğiniz puanı almakta yeterli olacaktır. Kısacası bu iki sınav için de aylar süren çabaya gerek yok. Önemli olan düzenli ve sıkı çalışma temposunu tutturabilmek.

Dil seviyeniz başlangıç düzeyinde ise Gramer ağırlıklı, kurs destekli, daha uzun bir hazırlık süreci gerekiyor.

Zaman kısıtınız varsa, online dil eğitim paketleri satın alarak yol ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Bu konuda destek aldığım ve işini iyi yapan kurumlardan biri olan Akın Dil'i önerebilirim. Kitapları, online dersleri ve kursları aşağıdaki linklerden araştırabilirsiniz.

https://www.yds.net/

https://akindil.com/site/publications


Bunlar İlginizi Çekebilir