yazılımcı özgeçmiş hazırlama
Furkan Öztürk
YazarFurkan Öztürk
3 dakika okuma süresi
Haz 7, 2023

Yazılım Sektöründe İş Bulmanın Püf Noktaları


Yazılım sektörü, sürekli gelişen teknolojiye ayak uyduran ve giderek büyüyen bir alandır. Bu nedenle, yazılım mühendisleri ve geliştiriciler için iş fırsatları da her geçen gün artmaktadır. Bu yazıda, yazılım sektöründe iş bulma sürecini kolaylaştıracak ve başarılı bir kariyer yolculuğuna adım atmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını paylaşacağız.

Özgeçmişinizi güçlendirin

Yazılım sektöründe iş bulmanın ilk adımı, güçlü bir özgeçmiş hazırlamaktır. İşverenlerin dikkatini çekecek şekilde özgeçmişinizi özelleştirin. 

  • Kişisel bilgileriniz ve Fotoğrafınız
  • Eğitiminiz, 
  • Sertifikalarınız, 
  • Projeleriniz
  • Deneyimleriniz

gibi alanları koyduğunuza emin olunuz.

Portföy oluşturun

Yazılım alanında iş bulmak için etkileyici bir portföy oluşturmak önemlidir. 

Github veya Bitbucket gibi platformlardaki hesabınızı paylaşmanız önemlidir.

Bu platformlarda açık kaynak projelerine katkıda bulunarak ve kendi projelerinizi public olarak paylaşarak portföyünüzü paylaşabilirsiniz. 

Bu, işverenlere becerilerinizi ve deneyiminizi göstermenin iyi bir yoludur.

Network ve Referans

Yazılım sektöründe iş bulmada önemli bir faktör, profesyonel ağınızı geliştirmektir.

LinkedIn gibi platformlar üzerinden sektördeki profesyonellerle bağlantı kurarak ve etkinliklere katılarak ağınızı genişletebilirsiniz. 

Çevrenizde yazılımcı arkadaşlarınız var ise sizin için linkedin profilinizde referans metni oluşturmaları çok etkilidir. Onların referanslarını ekleyebilirsiniz.

Sürekli öğrenme

Yazılım sektörü hızla değişen ve gelişen bir sektördür. Bu nedenle, sürekli öğrenme ve kendinizi geliştirme için popüler eğiticileri takip ediyor olmanız beklenir. Takip ettiklerinizi de  belirtmek için dilerseniz cv nizde bir alan açabilirsiniz.

İş ilanlarını takip edin

Yazılım sektöründeki iş ilanlarını düzenli olarak takip edin. İş ilanlarını yayınlayan popüler web siteleri ve sosyal medya hesaplarına abone olun. İş ilanlarına hızlı bir şekilde başvurmak her zaman olumlu bulmaz. 

Bazı tavsiyeler şunlardır:

En iyi taktik firmanın kurumsal sitesinden bireysel başvurmaktır. 

İyi niyet mektubunuz da önemlidir. 

Ülkelerin yerel iş ilanları sitesinden başvurmak farklı fırsatları yakalamanızı sağlar.

Örnek CV Paylaşacağım

Kendi cv geçmişimden örnek paylaşacağım. Mümkün olduğunca karalamaya çalıştım :)

Referanslar için Github ve StackOverflow linkini paylaştığımı vurgulamak isterim. Kariyer özeti ile Çalışma geçmişimi çalışma sürelerimi ve kullandığım teknolojileri göstererek vurguladım. Sayfanın sonuna eğitim bilgimi de ekledim.

özgeçmiş

özgeçmiş

İkinci sayfada ise;

Her çalıştığım projeyi detaylıca yer verdim. Toplamda 4 sayfayı buldu. Ancak insan kaynakları hızlı ve öz okumayı sever.

O yüzden ilk sayfayı insan kaynakları için kısa ve öz hazırlamaya çalıştım. Sonraki detaylı anlatım içinse teknik birimin beni daha iyi analiz edebilmesi için detaylandırdım. Sonraki sayfaları paylaşmayı gerek duymuyorum. Kalanını sizin hayal gücünüze bırakıyorum.

Ne kadar detay bilgi verirsem beni o kadar online görüşmelere davet edeceklerini ve görüşmede ise o kadar az meşgul edeceklerini biliyorum.

Umarım faydalı olmuşumdur


Bunlar İlginizi Çekebilir