Yalda Gecesi
Sümeyye  Çelikdelen
YazarSümeyye Çelikdelen
2 dakika okuma süresi
Haz 24, 2023

Dikkat çekmek istiyorum “21 Aralık” 

İran kültüründe bugünün önemi büyük! Bir gün sonrasında kış dönümü başlıyor ve güneş daha fazla gökyüzünde olacak.

İşte bu sebeple Şeb-i Yalda olarak da bilinen namıdiğer Yalda gecesi 21 Aralıkta kutlanmaktadır.

Yalda Night, Iranian celebration of longest night of year

Bildiğimiz üzere 21 Aralık en uzun gece.. Peki sizce, neden gecenin uzun olmasından dolayı değilde güneşin daha fazla gökyüzünde kalacak olmasından dolayı kutlanıyor?

Hadi birlikte tarihin derinliklerine inelim :)

Mithra - Dünya Tarihi Ansiklopedisi

Şeb-i yalda; antik Pers dünyasında Mithra’nın doğumudur.Işığın ve iyiliğin Karanlık güçler üzerindeki zaferi olarak sembolleştirilen Mithra,güneş tanrısıdır ve o doğduktan sonra günler uzamaya başlar,karanlık gitgide yok olur. Bu inancın kökleri,güneşin kutsal olduğu İranın uzak geçmişinde yatmaktadır.

Evett Yalda Gecesinin köklerine de indiğimize göre günümüze gelebiliriz ;)

Nerdeyse bütün aile,mutluluk ve bereket getirdiğine inandıkları Şeb-i Yelda'yı büyüklerin evinde toplanarak ve küçüklere hediyeler alarak kutlarlar

Bu gecede iranlılar gece 12’ye kadar nar,karpuz ve kuruyemiş yerler. Karpuz ve nar gecenin sembol meyveleridir.Yalda gecesine özel tepsi hazırlanır ve herkes bu tepsi çevresinde toplanır.Ritüelin bir parçası olan Hafez isimli şairlerinin şiirlerini okurlar ve sonrasında Hafez falı bakarlar.Müzikler eşliğinde kutlama devam eder.

Bir soru daha!

Narın ilk çıkış yeri iran olduğundan dolayı iran için önemli bir yeri var bu sebeple nar, kutlamanın parçası olabilir peki sizce neden Karpuz da gecenin sembol meyvesi ?

Çünkü karpuz,Refah yaşamı ve yaşam sürecini simgeliyor.Kızıllık,tatlılık,aşk,sevgi ve güzel günler..

Kızıllıktan bahsetmişken bu geceye özel insanlar kırmızı giyiniyorlar özellikle de kadınlar, kırmızı giyinmeye özen gösteriyor.Bunun sebebi de kırmızı;şafağın kızıl tonlarını ve hayatın ışıltısının rengini temsil etmesinden kaynaklanıyor.

File:Grphymahyd Persian model in Yalda Night Style 2020 (3).jpg - Wikimedia  Commons

Bir süredir İran kültürüyle yakından ilgileniyorum ve Yalda gecesi dikkatimi çekti. Milattan önce 500 yıllarından bu yana kültürlerini devam ettirmeleri beni etkileyen noktalardan bir tanesi oldu.Sadece bu gece de değil iranlıların kendilerine özgü başka başka kültürel kutlamalarının da olması İran'a olan ilgimi daha da arttırdı.Seyahat etmek için bir sürü sebep birikiyor :)

Bunlar İlginizi Çekebilir