Bugün sizlere yabancı dil öğrenirken nerdeyse hepimizin maruz kaldığı o kalıp yargılardan bahsedeceğim ve bu kalıp yargılardan bahsederken bir dili nasıl öğrenebiliriz adım adım okuyacaksınız :) yanınızda not defteriniz mutlaka bulunsun derimmm ;)))
1.Kalıp yargı: "Millet dil öğrenmeye çok küçük yaşlarda başlıyor bizden artık geçti, lisede öğrenemediğimiz dili 20li yaşlarda öğrenmemiz mümkün değil "
78 yaşında olan Kaufmann 20 dil konuşabiliyor ve 2023 yılı itibariyle Türkçe,Farsça,Arapça dillerinde eğitimini devam ettiriyor. Kaufmann'dan yola çıkarak dil öğrenme serüveninde yaşın önemli olmadığını, yaşça büyük insanların da pekala dil öğrenebileceğini görebiliriz. Rusçayı 60 yaşında öğrendi ve 9.diliydi yani ondan sonra öğrendiği diller 60 yaşından sonraydı. Pekiiiii bu ne demek oluyorrrr 20li yaşlardasınız kendinize gelin!!!!
Steve kaufmann'dan bahsetmişkennn HADİİİ birlikte kaufmann'a göre dil öğrenme sürecini görelim :D
Öğrenme sürecine tamamen dalmayı savunuyor. ( Benim bu cümleden anladığım o dilin konuşulduğu ülkede yaşamıyorsan kendini o dile dair her şeyle kuşat. Müzikler,Diziler,filmler,telefon dilimiz ,sosyal medyada takip ettiklerimiz...)
Metinler,kitaplar okuyarak ve yabancı kelimeler hakkında fazla endişelenmeyerek dili benimsemeye büyük önem veriyor. Tabii ki de dinleme yapmaya da büyük önem veriyor.(Bu cümleden yola çıkmak istiyorum:Kitap okurken cümle yapılarına şahit olurken kelime tekrarlarını da görürüz ve zamanla buna olan aşinalığımız artar. o yüzden okuma yapmak ve dinlemek çok önemli faktörler arasında)
Kaufmann, dil öğrenirken sabit bir günlük programa sahip olmamayı tercih ediyor. Diğer görevleri yerine getirirken hedef dillerdeki içeriği dinlemekten hoşlanıyor. ( Veee bu cümleyi örneklendirerek açmak istiyorumm :Bugün 2 saat dil öğrenmeye ayıracam gibi bir plan sizi sıkıştırabilir ve dil öğrenmeyi zorunluluktan ibaret hale getirebilir bu yüzden esnek bir programa sahip olmak dilden keyif almamızı sağlar.Kendimizi o dille kuşatırsak film izlerken bile aslında dil çalışmış oluruz )
2.Kalıp yargı : Gramer şart!
Eğer bir sınava hazırlanmıyorsanız bir dili konuşmak için gramer şart değil :) sadece belli başlı kuralları bilmeniz yeterli oluyor. Lisede öğrendiğimiz ingilizcenin gramerden ibaret olmasından mütevellit "anlıyoruz ama konuşamıyoruz" problemini doğurduğunu hatırlatarak gramerin şart olmadığını bir kere daha vurgulamak istiyorum!!
Şart olan neeeee??
-Hedef dilinizde en çok kullanılan 100 kelimeyi ezberlemeniz sizi dile hazırlamada önayak olacak.
-yukarıda bahsettiğim gibi o dili yaşamak :) müzikler,filmler,diziler.. yardımıyla
Filmler,diziler,belgeseller veya youtube'da hedef dilinizle alakalı videolar izlemek çok önemli tabii ki bunu sadece türkçe altyazılı bir şekilde yapmayacağız. Eğer dinleme konusunda henüz çok iyi değilseniz hedef dilinizin altyazısıyla beraber izlemeniz size yarar sağlayacaktır.Bilmediğiniz kelimeler olacak,bilmediğiniz her kelimeyi adım adım not etmek yerine en çok tekrar eden kelimelere dikkat edip not edebilirsiniz. Başlangıçta bir şey anlamıyor gibi olacaksınız ama ilerleyen zamanlarda dile yavaş yavaş hakim olacaksınız. Bunun dışında izlediğiniz şeyi tamamen anlamak adına ve bütün kelimelere dikkat etmek adına çift altyazı seçeneğini bilgisayarınıza ekleyebilirsiniz.Netflix ve youtube için kullanabileceğiniz ,bir şeyleri izlerken size kolaylık sağlayacak ücretsiz bir seçenek olan çift altyazı seçeneği olarak da frogly'i önerebilirim :)
Müzik konusuna gelinceee müziği çevirmeye çalışmanız size gerçekten büyük fayda sağlayacak.Bu sayede bir sürü kalıp öğrenebilirsiniz. Bunun içinde müzikleri not ettiğiniz bir defterinizin olması çok iyi olur.Müzikten öğrendiğiniz kalıpları o deftere yazabilirsiniz,hoşunuza giden kesitleri ekleyebilirsininiz.Bir süre sonra çok eğlenceli bir hal alacak.Hem de sevdiğiniz müzisyenlerin müziklerini anlamak müzisyenleri daha iyi tanımanıza yardımcı olacak. İngilizce dilini müzik yoluyla da öğrenmek isteyenler için buraya severek takip ettiğim bir youtuber'ı bırakmak istiyorum.Kendisi ingilizce şarkıları düz bir şekilde çevirmek yerine bu şarkıları özümsemeniz adına detaylarıyla anlatıyor.Hiç sıkılmadan izleyeceksinizzzz!!!!
-Hedef dilinizle alakalı seviyenize uygun okuma metinleri bulup okuyabilirsiniz.Google'a öğreneceğiniz dille alakalı seviyenize uygun metinleri aratabilirsiniz ya da yapay zeka(chat gpt gibi) yardımıyla kendinize uygun bir metin hazırlatabilirsiniz.
-Gölgeleme tekniği mutlaka yapmalısınız.Konuşma becerilerinizi büyük ölçüde geliştirecek. Gölgeleme tekniğiyle alakalı yazımın linkini de hemen buraya bırakıyorum.Okumak isteyebilirsiniz ;)
3.Kalıp yargı : Yurt dışına çıkmadan dil öğrenmek mümkün değil bir de evde öğrenmekten bahsediyorsun en azından yurt dışına çıkamıyorsan kurs alman gerekiyor.
Hayır !!!!Kesinlikle ve kesinlikle Şehir efsanesi
Birçok poliglot yurt dışına gitmeden kendi kendine dil öğreniyor.İhtiyacımız olan şey dildeki sürekliliğimiz. Teknoloji çağındayız ve birçok uygulamaya elimizdeki telefonlar yardımıyla ulaşabiliyoruz.Poliglot,poliglot dedim.Birkaç poliglot önermezsem olmaz :))))
Size takip ettiğim bazı poliglotları buraya bırakmak istiyorum. Dil öğrenme yolculuğunuzda size destek olabilirler :D
Dil öğrenirken karşılaştığımız kalıp yargıları konuşurken bu kalıp yargılara antitez oluşturmakla beraber "nasıl kendi kendimize yabancı dil öğrenebiliriz" sorusuna binaen araştırdığım teknikleri sizlerle paylaşmak istedim umarım yararlı bir yazı olmuştur <3