Sümeyye  Çelikdelen
YazarSümeyye Çelikdelen
2 dakika okuma süresi
Tem 3, 2023

Yabancı Dil Öğrenmede Gölgeleme Tekniği


Asıl konumuza giriş yapmadan önce size Shadow boxing olarak bilinen Gölge boksundan bahsetmek istiyorum :) Shadow boxing;Sporcuların, rakipleri varmışcasına havaya yumruk attıkları bir egzersizdir.Bu egzersiz,fiziksel güç gerektiren müsabaka'ya başlamadan önce kasları hazırlamak amacıyla kullanılır ve çoğunlukla boks sporunda uygulanmaktadır.

Yabancı dil öğrenmede de aynı tekniği kullansaydıkkkkk

Bu tekniğin adı da Shadowing yani gölgeleme tekniği olurdu :D

Shadowing Tekniğinde, karşımızda birisi varmışcasına kelimeleri,cümleleri ve hatta konuşmaları yüksek sesle tekrarlarız.Ya bir gölgeyizdir ya da bir yankı..

Dil bilimci Alexander Argüelles tarafından geliştirilen bu teknik telaffuzumuzu oldukça geliştiriyor.Ülkemizde okullarda öğrendiğimiz yabancı dil, maalesef ki dil bilgisinden ibaret kaldığından dolayı "anlıyorum ama konuşamıyorum" problemi doğuyor.İşte bu problemi çözmek için birebir yöntem diyebilirim.

Hadi şimdi birlikte yöntemin uygulamasını adım adım görelim!

İlk Adım Dinleme:

Bu adımda ilk olarak izleyeceğimiz veya dinleyeceğimiz konuşmanın kaydının transkriptini almamız gerekiyor.

Kaydı başlattıktan sonra dinlemeye başlıyoruz ve transkriptini aldığımız metin üzerinden takip ediyoruz.Bu aşamada henüz aktif hale geçmiş değiliz.

İkinci Adım Tahmin Etme :

İkinci adımda metinde, bilmediğimiz kelimeleri cümlenin akışından anlamaya çalışıyoruz.Eğer anlayamazsak sözlük yardımıyla kelimeleri not ediyoruz.

Üçüncü Adım Tekrar Etme:

Üçüncü adımda kaydı tekrardan başlatıyoruz ve kayıtla beraber metni tekrar etmeye başlıyoruz.Cümle cümle devam etmeniz gerekiyorrr

Dördüncü Adım Gölgeleme:

Son adımda kayıt başladığı andan itibaren eş zamanlı bir şekilde konuşmayı tekrar ediyoruz.Birkaç defa tekrarladığınız zaman fark edeceksiniz ki metne adapte olmuşsunuz :)


Bu tekniği içselleştirdiğiniz günler dilerim,bir sonraki yazıda görüşmek üzereeee




Bunlar İlginizi Çekebilir