Harun Geçit
YazarHarun Geçit
2 dakika okuma süresi
Tem 19, 2019

VPS ve VDS Nedir?


Performans Odaklı Özel Sunucular

VPS ve VDS fiziksel bir sunucunun yazılımsal veya donanımsal olarak küçük alt sunucular oluşturulmasıyla oluşan yeni sanal makinelere verilen genel addır.

VPS Nedir?

VPS yani İngilizce açılımı olan Virtual Private Server (Türkçesi: Sanal Özel Sunucu) fiziksel bir makinenin yazılımsal olarak birden fazla sanal sunucular oluşturulmasıyla oluşturulur. İşletim sistemi olarak ana makineye bağlıdır ve ana makinenin işletim sistemini kullanır. Ana makineye bağlı VPS'lerden herhangi birinin olumsuz etkilenmesi, diğer VPS makinelerini de etkileyebilmektedir. VPS her ne kadar ayrı bir sunucu olsa da ana makinedeki tüm diğer VPS'ler ile bağlantılıdır.

VDS Nedir?

VDS yani İngilizce açılımı olan Virtual Dedicated Server (Türkçesi: Sanal Ayrılmış Sunucu) fiziksel bir makinenin donanımsal olarak bölünmesiyle oluşur. VDS'ler ana makineye bağlı olsalar da birbirinden bağımsız olarak çalışır. Ana makineye bağlı olan her bir VDS kendi işletim sistemini kullanabilirler. Yani bir ana makineden oluşturulan 2 adet VDS için bir tanesine Windows işletim sistemi kurarken diğerine Linux dağıtımlarından birini kurabilirsiniz. Ana makinenin donanım özelliklerine bağlı olarak VDS oluşturabilirsiniz. VDS'ler birbirinden bağımsız oldukları için diğer VDS'lerden etkilenmezler ve çalışmaya devam ederler.

Neden VPS veya VDS İhtiyacınız Olabilir?

• Geliştirdiğiniz projeniz çok fazla performans gerektiriyorsa veya çok kaynak tüketiyorsa,

• Çok sayıda projeleriniz varsa,

• Bağımsızlık istiyorsanız,

• Daha fazla güvenlik istiyorsanız,

• Tüm kontrolün sizde olmasını istiyorsanız

bu durumda güzel bir VPS veya VDS alabilirsiniz. İstediğiniz işletim sistemini ve kontrol panelini kurarak özgürce projelerinizi çalıştırabilir veya artan kaynak alanınızdan hosting satışı bile yapabilirsiniz.

Hangi Kontrol Panelleri Kurabilirim?

Kontrol panelinize elbette sunucunuzun işletim sistemi ve bütçeniz karar vermektedir. Aşağıda hangi işletim sistemine hangi kontrol panelini kuracağınız bir liste oluşturdum.

Linux için ücretli kontrol panelleri

cPanel/WHM, Plesk, DirectAdmin, Maestro (Yerli)

Linux için ücretsiz kontrol panelleri

VestaCP, ISPConfig, CentOS Web Panel, WebMin/VirtualMin, Kloxo-MR, Sentora ve Ajenti

Windows İçin Ücretli

Plesk, Maestro

Windows için ücretsiz

Dotnetpanel.

Bunlar İlginizi Çekebilir