Virtual Private Network (VPN) -Sanal Özel Ağ- herkes tarafından ortak kullanılan internet üzerinden kendi cihazınız için oluşturulan özel sanal bir ağdır Oluşturulan bu sanal özel ağ, iletişim protokollerinden biri olan tünel protokolü ile oluşturulur ve genellikle yüksek şifreleme standartları ile korunur. Bu da, bu tünel içinde seyahat eden veri ve bilgilerin güvenliğini sağlar.
https://www.expressvpn.com/tr/what-is-vpn
VPN ile sınırsız bant genişliği elde edebilir, erişime engelli web sitelere erişebilir, veri ve bilgilerinizin üçüncü partiler tarafından takip edilmesini ya da kaydedilmesini engelleyebilirsiniz.
VPN adı verilen sanal özel ağ teknolojisi aslında neredeyse 25 senelik bir teknolojidir. 1996 yılında bir Microsoft çalışanı olan Gurdeep Singh-Pall tarafından iki bilgisayar arasında oluşturulan Peer to Peer - Noktadan Noktaya- adı verilen tünel protokolü sayesinde LAN ya da WAN bağlantısı üzerinden oluşturulan bir tünel aracılığıyla ağ kullanıcıları veri ve bilgilerini güven ve gizlilik içinde birbirlerine aktarmayı başarmışlardı. Bu protokol sayesinde herkes tarafından kullanılan ortak ağlarda dahi güvenli ve gizli sanal ağ yaratılabiliyordu. VPN teknolojisini bu şekilde kullanmak için gereken üç şey: kullanıcı adı, şifre ve sunucu adresi.
Günümüzde en yaygın olan VPN çeşitlerinden birinin SSL adı verilen Güvenli Soket Katmanı ve IPsec adı verilen İnternet Protokol Güvenliği olduğunu söyleyebiliriz.
https://ssd.eff.org/tr/glossary/g%C3%BCvenli-soket-katman%C4%B1-ssl
Güvenli soket katmanını muhtemelen daha önce farkında olmasanız bile kullandınız. Web sitelere giriş yaptığınızda linkin yanında yer alan ‘’Güvenli’’ ya da ‘’Güvenli Değil’’ ibaresi aslında o web sitenin Güvenli Soket Katmanı sertifikasına sahip olup olmadığını gösterir. Özellikle e-ticaret web siteleri tarafından kullanılan bu yöntem, web siteyi kullanırken girilen kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgilerin yanlış kişiler tarafından görülmesini ve kullanılmasını engeller. Bu sertifikanın sertifika yetkili satıcısından alınması gerekir. Bu sertifikaya sahip web sitelere giriş yaptığınızda, ödeme bilgileriniz ve diğer hassas bilgileriniz sunucu ve tarayıcı arasında güvenli ve gizli bir şekilde seyahat eder.
IPsec adı verilen İnternet Protokol Güvenliği, internet protokol ağları üzerinden verileri güvenli bir şekilde iletmek için kullanılan bir yöntemdir. IPsec, SSL adı verdiğimzi güvenli soket katmanına göre daha kapsamlıdır ve en çok kullanılan özel ağlardan biridir. Noktadan Noktaya Tünel Protokolü gibi IPsec de şifreleme ve doğrulama yöntemi kullanır ancak IPsec sürecinde dört adım olduğunu söyleyebiliriz. Veriler karşı tarafa gönderilmeden önce şifrelenir. Daha sonra verilerin bütünlüğü kontrol edilir ve verilerin bozulmadığından emin olunur. Daha sonra veriler Ddos saldırıları adı verilen hizmet engelleme saldırılarına karşı korumak için tespit edilen veriler iki ya da ikiden fazla olmak üzere alınır.
Günümüzde bireysel olarak en çok kullanılan güvenilir VPN protokolleri ise UDP adı verilen Kullanıcı Veri Birimi Protokolü ve TCP adı verilen Geçiş Kontrol Protokolünü kullanırlar çünkü Noktadan Noktaya Tünel Protokolü (PPTP) ve L2TP adı verilen İkinci Katman Tünel Protokolü zayıf güvenlik ve gizlilik sağlamaktadır.
Bu yüzden, VPN kullanmaya başlamadan önce seçtiğiniz VPN programının kullandığı protokollere dikkat etmenizde fayda var. Güvenilir VPN programları, size sınırsız bant genişliği sağlar. Sınırsız bant genişliği, sınırsız veri kotası demektir. Bu da, oyun oynarken ping süresinin yani gecikme süresinin düşük olması ya da video izlerken videoların hızlı bir şekilde dolması demektir. İnternet servis sağlayıcınızın size tanımladığı veri aktarım kapasitesinden bağımsız olarak sınırsız bant genişliğine sahip olursunuz.
VPN programı ile sınırsız internete ulaşabilirsiniz. Sınırsız internet derken, sınırsız içerik… Netflix, Hulu, Kodi, Showtime, HBO gibi platformların içeriklerine sınırsız bir şekilde ulaşabilirsiniz.