Berkant Bağcı
YazarBerkant Bağcı
2 dakika okuma süresi
Mar 8, 2020

Vatan Yahut Silistre - Kitap İncelemesi


Yazar: Namık Kemal

Okuduğum en muazzam eserlerden biriydi. Çok küçük yaşlarda okumuştum ama bu denli yoğun duygular yaşayamamıştım. Şimdi anlıyorum ki Namık Kemal boşuna "Vatan Şairi" ve "Hürriyet Şairi" unvanlarını almamış.

Eser içerisinde bizlere muazzam bir aşk, muazzam bir vatan sevgisi sunuluyor.

Bu aşk hem vatan için, hem de birbirini sevenler için işlenmiş...

Herkese tavsiye ediyorum, bir an önce okumalısınız diyorum.

Birçok duyguyu yoğun bir şekilde yaşayacağınıza da eminim. Belki o vatan sevgisini görünce duygulanıp, gururlanıp ağlayabilirsiniz de...

Bu arada Silistre'yi vermek, vatanı vermek gibi görüldüğünden eserin ismi de Vatan Yahut Silistre olmuştur. O dönemin en önemli bölgelerinden birisiydi Silistre, ve Namık Kemal burayı bu tiyatro eseri ile ölümsüzleştirdi...

~

• Yazarımız Namık Kemal'den de bahsetmek isterim.

Kendisi Türk Milliyetçiliğine ilham kaynağı olmuş, yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.

Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına sıkıca bağlı kalan Tanzimat Dönemi aydınıdır.

Bu kavramları da edebiyatımıza sokan en önemli isimdir Namık Kemal.

Ayrıca Türkiye'nin kurucusu olan büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü eserleri ve fikirleriyle fazlasıyla etkilemiştir.

Bir de batılılaşma konusunda İbrahim Şinasi'den etkilenmiştir. İlk defa Şinasi'den gördüğü "hak, millet, vatan, hürriyet, millet meclisi" gibi kavramları yaygınlaştırmıştır.

"Vatan Yahut Silistre" eseri de Namık Kemal'in sürgüne gönderilmesine sebep olan tiyatro eseridir. Bu eser, sahnede sergilenince o dönemin insanları büyük bir coşkuyla sokağa dökülüyor ve olaylar çıkıyor, bu da sürgün sebebi oluyor.

Namık Kemal ile birlikte sürgüne gönderilen isimler Ahmet Mithat Efendi, Ebüzziya Tevfik Bey, Menapirzade Nuri ve Bereketzade Hakkı Bey idiler.

Sonrasında Namık Kemal kaçakçılıkları önledi ; hazine gelirlerini arttırdı.

20 Türk ilkokulu açtı... Büyük insansın Namık Kemal...

Bunlar İlginizi Çekebilir