Emre Aksoy
YazarEmre Aksoy
3 dakika okuma süresi
Tem 24, 2020

Üniversite Tercihleri


Üniversite Tercihlerini Nasıl Yapmalıyız? 

  Haftaya YKS sınav sonuçları açıklanıyor, yeni tercih yapacak adayların için bilgilendirme ve rehber olmak amacıyla bu konuyu ele aldım. Bu blogda nasıl tercihler yapmalıyım, hangi bölümleri tercih etmeliyim gibi konuları konuşacağız.

Üniversite Sonuçlarım Açıklandı Ben Ne Yapacağım? 

   Herkesin hayatının belirli dönemlerine endişe ve kaygıları olur. Lgs sınavı, yks sınavı, evlilik, borç... Sakin olun! Hiç bir şey hayatınızın sonu değil aslında her şey yeninin başlangıcı. Panik yapmanıza hiç gerek yok çünkü herkes 1. olacak diye bir kural yok. Bu bir sınav ve her birimizin farklı kapasitesi var yani farkı sıralamalar olmamız da gayet doğal. Her şeyden önce sakin kalın. İstediğiniz sıralama, puan gelmemiş olabilir. Her zaman istediğimiz olacak diye bir kural yok! 

Nasıl Tercih Yapmalıyım? 

   Tercih konusuna gelince kesinlikle bilmediğiniz ya da Mehmet Amca'nın oğlu şu kadar para kazanıyormuş güzel iş dediğiniz bölümleri tercih etmeyin. Araştırın, öğrenin, seveceğinizi düşündüğünüz bölümü tercih edin. Matematiği sevmiyorsan mühendislik, çocukları sevmiyorsan öğretmenlik, kan görmek istemiyorsan tıp tercih etme. İlgi alanlarınızı bulun, neyi seviyorsunuz neyi sevmiyorsunuz belirleyin daha sonra ortaya sizin için ne kadar güzel bir tablo çıkacağını görün. Yani kısacası istediğiniz üniversite de istediğiniz bölümü okuyun. Üniversiteyi bitirecek olan aileniz, arkadaşlarınız, Mehmet Amca'nın oğlu değil kendinizsiniz. 

Hangi Bölümleri Tercih Etmeliyim? 

  Tekrar söylüyorum, ilgi alanınıza giren bölümü tercih edin. Ben burada günümüzde iş bulma konusunda, bilimsel verilere göre, hangi bölümün iş bulma olasılığının sıralamasını yapacağım. Siz sıralamaya göre kesinlikle sevmeyeceğiniz mesleği tercih etmeyin.

1)Tekstil mühendisliği /4 ay 2 gün

2)İç mimarlık / 5 ay 8 gün

3)Mimarlık / 5 ay 10 gün

4)Konservatuvar / 5 ay 13 gün

5)Endüstriyel tasarım / 5 ay 16 gün

6)Pilotaj / 5 ay 17 gün

7)Odyoloji / 5 ay 19 gün

8)İnşaat mühendisliği / 5 ay 28 gün

9)Veterinerlik / 6 ay 1 gün

10)Eczacılık / 6 ay 3 gün

  Tabii ki sağlık alanı (Tıp, diş hekimliği) atlanmamalı. Tıp ve diş hekimliği de iş bulması kolay meslekler arasında hatta en yüksek maaşla başlayan meslekler arsında 1. 2. sıradalar. 

İşsiz Kalmamak İçin Yukarıdaki Meslekleri mi Tercih Etmem Gerekir? 

   Yıllardan bu yana gelen garanti meslek, parası güzel, rahat iş düşünceleri yüzünden başarılı olabileceğimiz alanları hep kaybettik. Benim 7.sınıftan lise sona kadar ağzımda tek cümle vardı; ''inşaat mühendisi olacağım'' çünkü ilgi duyuyordum ve matematik, hesaplama,liderlik,çizim konusunda yetenekliydim.(Şu an inşaat mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim.) Size arkadaşımdan örnek vereyim, arkadaşımla yakın sıralamadaydık bir sürü mühendislik, hemşirelik yazıp gidebilirdi ama o ben doğayı seviyorum diyerek Yaban Hayatı Ekolojisi Mühendisliğine gitti. Son olarak tekrar söylüyorum; paranın, zorlamanın, falacanın kızının oğlunun gittiği yere değil hayallerinizin olduğu yere gidin. 

Bunlar İlginizi Çekebilir