Üniversite Öğrencileri İçin Faydalı Uygulamalar
Yasemin Aleyna Karadeniz
YazarYasemin Aleyna Karadeniz
4 dakika okuma süresi
Eyl 2, 2023

Üniversite Öğrencileri İçin Faydalı Uygulamalar


Yeni mezun olmuş birisi olarak üniversiteye başlayacak olan ve hala daha eğitimi devam eden öğrenciler için kendi üniversite dönemimde de kullandığım ve çok faydasını gördüğüm bazı uygulamalardan sizlere bahsetmek istiyorum. 

1- Canva

Üniversite hayatınız boyunca doğal olarak birçok sunum ve poster hazırlamanız istenecektir. Canva, profesyonel olmanızı gerektirmeyen bir tasarım uygulamasıdır. Canva’nın websitesine girerek üye olduktan sonra istediğiniz çeşitlilikte ve konularda (Logo tasarımı, broşür tasarımı, poster tasarımı vb.) şablonlar bulabilirsiniz. Üniversite hayatınızda da bu program sayesinde herkesten farklı olarak daha dikkat çekici ve kaliteli ödevler ve projeler hazırlayabilirsiniz. 

2- Microsoft Office Lens

Microsoft'un bu uygulaması basılı belgelerdeki, beyaz tahtadaki veya kartvizitlerdeki yazıların fotoğraflarını çekerek bunları düzenlenebilir dijital dosyalara dönüştürmenize olanak tanır.

3-Google Drive

Çok bilindik bir uygulama olan Google Drive, telefonunuzun veya bilgisayarınızın çökme durumunda çalışmalarınızı kaybetmemeniz için tüm belgelerinizi çevrimiçi olarak kaydetmenizi ve saklamanızı sağlar. Ayrıca grup ödevlerinizde arkadaşlarınızla çevrimiçi olarak aynı belge üzerinde çalışmanıza olanak tanır.

4-Oxford Dictionary

Oxford’un bu uygulaması aynı anda 15 Oxford sözlüğüne (Almanca, Hintçe, Rusça, Çince, İspanyolca, Japonca, Yunanca, Portekizce, İngilizce, İngilizce Eş anlam vb.) ulaşabilmenizi sağlar. 

5- Grammarly

Yazılarınızdaki dilbilgisi hatalarınızı kontrol etmek için bir yapay zeka algoritması kullanan bu uygulama yalnızca dilbilgisi hatalarını değil yazım, noktalama ve stil konusunda da ödevlerinizi ve raporlarınızı düzenleyerek hem sizi kontrol yükünden kurtarıyor hem de zaman kazandırıyor.

6-Sleep Cycle

Eğer uyku döngünüz sizin için önemliyse uyku alışkanlıklarınızı takip eden ve sizin uyku rutininize göre istatistikler çıkartan bu uygulama çok işinize yarayacaktır. Uygulama kaygı ve stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olacak müzikler ve meditasyonlar sunar. Bunun yanısıra çıkardığı istatistikler yardımıyla uykunuzun en hafif olduğu zamanda sizi uyandırarak özellikle vize-final haftalarında sabah sendromunuzu en aza indirmenize yardımcı olabilir.

7-Zotero

Araştırmalarınızı yaptığınızda referans, alıntı veya dipnot belirtme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız bu uygulama tam size göre. Kaynakçası küçük bir araştırmada sorun olmayabilir. Ancak 30-40 kaynağınız varsa bu uygulamayı kullanarak anında kaynakçanızı oluşturarak işinizi çok kolaylaştırabilirsiniz.

8-Moovit

Özellikle üniversite için farklı bir şehre taşındıysanız en önemli sorunlardan birisi ulaşımdır. Yeni bir şehir ve bilmediğiniz ulaşım hatları için Moovit uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu uygulama gideceğiniz yere hangi araç (Tren, vapur, otobüs, metro, tramvay vb.) ile kaç dakikada gidebileceğinizi gösteriyor ve ulaşım için en kullanışlı uygulamalar arasında yer alıyor. Dünya genelinde 1200 şehirde bulunan uygulama, Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Aydın, Elazığ, Kayseri, Konya, Samsun, Düzce ve Şanlıurfa’da kullanılabiliyor.

9- Pomodoro Timer Lite

Özellikle vize-final gibi yoğun çalışma dönemlerinde konsantrasyon önemli bir faktör. Pomodoro Timer Lite uygulaması, az zamanda daha fazla şey yapmanıza ve konsantrasyon eksikliğinizi gidermeye yardımcı olabilecek bir uygulamadır. Ders çalıştığınız sürede yüksek konsantrasyonla çalışabilmenizi ve dinleme aralarıyla kendinize ve zihninize zaman ayırabilmenizi sağlar. Bu teknikte, 25 dakika boyunca ders çalışır, ardından 3-5 dakika arasında bir mola verirsiniz. Bu şekilde sürekli ve etkili bir şekilde ders çalışabilirsiniz.

10- EverNote

Evernote, oldukça pratik bir not tutma ve görev yönetimi uygulaması. Uygulama üzerinden sanal not defterlerinde saklanan notlarınıza gömülü bir şekilde fotoğraf, ses kaydı, web sayfası ve yapılacaklar listesi ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca çekilen fotoğrafların üzerine not yazma özelliğine de mevcut. Notları düzenleyebilir, değiştirebilir ve dışa aktarabilirsiniz. Öğrencilik hayatınızda düzenli notlar istiyorsanız bu uygulama hoşunuza gidecektir.

11-Linkedin

Tüm üniversite öğrencilerinde bulunması gereken bir uygulama olan Linkedin aslında iş ve kariyer odaklı profesyonel bir platformdur. Bu platforma üye olarak profilinizi oluşturabilir, iş ve deneyimlerinizi, okuduğunuz okulları ve aldığınız sertifikaları bu platform üzerinden paylaşarak iş başvurularında bulunabilirsiniz. Hem işverenler hem de iş/staj arayanlar için en sık kullanılan platformlardan birisidir. 



Bu uygulamalar benim lisans hayatım boyunca bana fayda sağlamış ve en sık kullandığım uygulamalardan birkaçı. Umarım sizin de üniversite hayatınız boyunca sizlere fayda sağlar. Bu linkten kayıt olarak siteden ev arkadaşı arayabilir veya ihtiyacınız olan görevlerde sizlere yardımcı olmamızı isteyebilirsiniz. Şimdiden tüm üniversitelilere keyifli ve dopdolu bir eğitim yılı dilerim :)

Bunlar İlginizi Çekebilir