Nedir Bu Post Processing ?
Öncelikle merhaba arkadaşlar. İlk yazımda Unity oyun motorunda daha kaliteli grafikler yaratmamızı sağlayan Post Processing'den bahsetmek istedim. Kelime anlamı olarak post processing rötuş anlamına geliyor ve post processing kullanarak kaliteli grafikler oluşturabiliyoruz.
Bir bakıma daha önceleri kullandığımız Camera Effect'e çok benziyor.Ama Camera Effect'de yapmış olduğumuz kameranın içine kod sürükle bırakı burada yapmıyoruz.Aynı zamanda Camera Effect'e göre çok daha fazla özelliği bulunuyor.
Bu tanıtım yazısının ardından projemize Post Processing import etme olayından bahsedeyim.Unity Asset Store giderek arama kutusuna basın Post Processing karşınıza hemen çıkacak.İndirin ve projenize import edeyim mi yazısı gelince yes diyerek ekleme işlemini sonlandırın...
Kullanım
Project ekranında farenin sağ tuşuna tıklayıp create bölümünden açılan seçeneklerde 'Post Processing Profile' oluşturalım.
Şimdide sahnemizde bulunan kameranın add componentine 'Post Processing Behaviour' diye arama yapıp ekleyelim. Eklediğimiz zaman profile kısmını görmüş olmalısınız.Biraz önce oluşturmuş olduğumuz profili buraya sürükle bırak yaparak ekleyelim.
Tamam buraya kadar her şey mükemmel ama onlarca işlem yapmamıza rağmen değişen hiçbir şey yok. Meraklanmayın sırayla bütün grafikleri iyileştireceğiz. Şimdi hemen oluşturmuş olduğumuz profile tıklayalım. Bizi orada değişik isimli 15 kadar sekme karşılıyor.Ve her sekmeye tıklayınca kendine ait özellikler açılıyor. İsterseniz sıra sıra bu özellikleri şimdi ele alalım.
Fog
Listenin ilk başında 'Fog' var.Buradan oyununuza sis ekleyebilirsiniz.Ayrıca burada altta 'Exclude Skybox' seçeneği var. Bu seçenek işaretli olursa skybox sisten etkilenmez.
Antialiasing
Bir altta bizi antialiasing özelliği karşılıyor. Bu özellik kenarların keskinliği ile alakalı bir özellik ve oldukça önemli bir özellik. Yine burada kalitesini seçtiğimiz bir seçenek mevcut.
Ambient Occlusion
Bir alta daha indiğimizde ambient occlusion özelliğini görüyoruz. Bu oldukça önemli bir özellik çünkü oyunumuzun havasını değiştirmek için kendisine sık sık başvuracağız. Burada ilk sırada yoğunluk ayarları,ikinci sırada yarıçap etkisi alanı,üçüncüde ise kalite ayarları en önemli ayarları. Ayrıca altta HDR özelliğini seçtiğimiz ayarları da mevut.
Depth Of Field
Bu özelliğimiz ise alan derinliği ile ilgili. Burada yine alan derinliği ve kalite ayarlarını kullanarak alan derinliğini kendinize göre oluşturmak mümkün. Buraya kısa bir not daha bırakayım alan derinliği konusu bazı oyuncular için harikayken bazıları için kabus. Siz en iyisi alan derinliği seçimini ayarlarda oyuncuya bırakın.
Motion Blur
Yine bazıları için mükemmel bazıları için kabus bir özellik daha 'Motion Blur'. Türkçe olarak hareket bulanıklığı. Yukardaki notumu tekrar hatırlatayım,bu özelliği ayarlarda açıp kapamayı kullanıcıya bırakmayı unutmayın...
Eye Adaptation
Bir alta daha gelince burada göz adaptasyonu adı verilen bir özellik daha mevcut. Sahnelerimizi karanlık yapmaya yarayan güzel bir özellik..
Bloom
Geldik 'Bloom' özelliğine. Bloom oyunumuzu parlatmak ve güzelleştirmek için kullanılan sevimli bir özellik. Radius ile şiddeti, soft knee ile yumuşaklığı ayarlayabilirsiniz.
Color Grading
Color grading ile renklendirme ayarlarını yaparak oyununuza bambaşka bir hava katabilirsiniz.
Diğer Özellikler
Altlara indiğimizde User lut, Chromatic Aberration ve Grain özellikleri var. Chromatic Aberration ile efekt ve Grain ilede ekranı piksel piksel eski zaman filmleri gibi yapabiliyoruz. Şimdi belkide benim en çok kullandığım özellik olan Vignette'yi inceleyelim. Vignette ile ekranın kenarlarına renk efektleri verebiliyoruz. Benden size ufak bir tavsiye; gri ve siyah arası verebileceğiniz vignette oyunu gerçekten bambaşka bir seviyeye çıkartacak.
Son Olarak
Ve Post Processing buraya kadar. Sahnenize göre özelliği doğru seçtiğiniz zaman ortaya mükemmel işler çıkacağına eminim. Ayrıca post processing kullanarak hazırladığınız oyunların resimlerini bana gönderebilirsiniz.
Hepinize iyi günler, iyi çalışmalar diliyorum