Ebru Polat
YazarEbru Polat
7 dakika okuma süresi
Haz 4, 2021

Ukraynaya Gideceklerin Bilmesi Gerekenler


Öncelikle yazıma göz atmak istediğiniz için teşekkür ederim. Bu profesyonel bir sitede yazacağım ilk yazım. 

Ukrayna’da bir üniversitede okuyorum. Tıp öğrencisiyim. Bu yazımda Ukraynaya seyahat edeceklerin bilmesi gerekenleri kısaca derlemeye çalışacağım. Umarım bu yazı size faydalı olur.

Başlamadan önce belirtmem gerekiyor ki burada yazacağım bazı bilgiler 02.06.2021 tarihi itibari yazılmıştır. Yani bilgileri okurken okuduğunuz tarihteki bilgileri takip etmeyi unutmayın!(PCR testleri gibi) O zaman başlayalım.

Hepimizin bildiği üzere Dolar, Euro, Sterlin gibi para birimleri uçmuş durumda. Hal böyle olunca bizler de elimizi eteğimiz yurt dışı işlerinden çekmek durumunda oluyoruz. Hatta bırakın yurt dışını yurt içinde seyahat etmek bile çok zor bu dönemde. 

Yurt dışına çıkmak istiyorsanız fakat maddi imkansızlıklardan dolayı yapamıyorsanız Ukrayna tam da size uygun bir yer. 

 Bir Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen Euro bazı konular hariç günlük yaşamda neredeyse hiç kullanılmıyor. Ukrayna Grivna’sı kısaca UAH kullanılıyor ülkede.

Marketlerdeki fiyatlar yer yer Türkiyeye göre pahalı olsa da çoğu şey bizim süpermarketlerimizlerdeki fiyatlarda uyuşuyor.(Yazdığım tarih itibari ile 1 TL=3,18 UAH.) Böyle 3 katı gibi göründüğüne bakmayın. Biraz aldatıcı olabiliyor. Ülkede halkın alım gücü yüksek olduğu için Türkiyeye göre ucuz değil aksine nerdeyse denk. Mesela Ukraynada bir su 3 UAH yerine 7 UAH. Umarım varmak istediğim noktayı anlamışsınızdır.

Gel gelelim bu ülkenin cazibesine: Öncelikle para birimi olarak Türk Lirası’nı kolayca bozdurabiliyorsunuz. Evet, yanlış duymadınız sokaktaki dövizciler Türk Lirası bozuyor. 

Sabah dışarıda gezeyim, şehri keşfedeyim, temiz hava alayım; hava kararınca da gece yaşantısının tadını çıkarayım gibi bir düşünceniz varsa bu ülke ziyaret etmeniz gereken ülkeler arasında “top 10” listenizde üst sıralara yerleşmeye aday derim.

Gerek parkları gerek ise huzurlu ortamıyla bu ülke benim kalbimi çalan nadir ülkelerden birkaç tanesi. Unutmadan eğer ülkeye giderseniz ‘Neden bu kadar fazla park var?’ Diye şaşırmayın. Evet, ülkede her 2 sokakta bir parklar var. Böyle yeşil yeşil oturma yerleri olan. (Aşağıya görselleri bırakacağım.)

Şahsen ben çok gece eğlencelerini sevmem fakat sevenler için çok güzel mekanlar mevcut. Seveceğinize eminim. Hareketli gece klüplerinin yanı sıra sakin bir şekilde oturup arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz ‘pub’ türü mekanlar da çok yaygın. 

İşin belki de sizin için güzel sayılabilecek yanı, restoran olsun veya olmasın yemek yenilen mekanlarda isteğiniz doğrultusunda içki servisi de yapabiliyor. Türkiyedeki gibi değil yani anlayacağınız.

Evet, gelelim en önemli sorulardan bir tanesine “Nasıl Ukraynaya gidilir?” Bu prosedürü adım adım size açıklayacağım.

©İlk önce vize, pasaport işlemleri.Ukrayna vize istemiyor millet hatta kimlik ile girebiliyorsunuz.

Pasaport işlemleri konusunda Ukraynada çok güzel bir kolaylık var. Eğer pasaportunuz yoksa Ukrayna Türk Vatandaşlarına çok güzel bir uygulama sağlıyor. TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİĞİNİZ ile ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Ama eğer pasaportunuz varsa kesinlikle kimlikle girmenizi tercih etmem. Çünkü zaten çok sıra bekleyeceksiniz kimlikle 3 kat daha fazla bekliyorsunuz.

Bilet alma konusunda bildiğim kadarıyla THY uçakları ülkeye uçmuyor. PEGASUS uçaklarının biletleri satılıyor. Eğer önceden de satın alabilirseniz gerçekten çok ucuza uçaklar var. Mesela gidiş-dönüş toplam 500 TL’ye uçaklar var. Bir yurt dışı uçuşu için çok yüksek bir rakam olduğunu düşünmüyorum açıkçası.

 ©Fakat bu konuda da dikkat etmeniz gerek benim düştüğüm hataya düşmeyin lütfen.PEGASUS firmasından bilet alırken biletinizin bagaj kısmına dikkat edin lütfen. En ucuz biletler hiç bagaj vermeden sadece bir kabin bagajı ile uçağa giriş yapabileceğiniz biletler oluyor. Eğer uçağın kargo kısmına valiz vermek isterseniz daha fazla ücret ödemek durumunda kalıyorsunuz. 

En önemli şey PCR testi. Uçağa binmeden 72 saat önce bir PCR testi yaptırmanız gerekiyor. Negatif sonuçlu tabiki. Telefondan da gösterebilirsiniz fakat çıktısını almanız sizin için daha iyi olur.

©Ayrıca sizden sağlık sigortası istiyorlar.Sigortanızın COVID içeren bir sigorta olması gerekiyor. Endişelenmeyin yaptırmak çok kolay 75 TL gibi bir fiyatla yapılabiliyor. Eğer sigortanız yoksa ülkeye giriş yapılamıyor. Sigortanızı kalacağınız gün sayısından 10 gün daha fazla olacak şekilde yaptırmanız gerekiyor.

©Konsolosluğun belirlediği günlük para miktarı var. Gün başına 50 Dolar. Kalacağınız gün sayısına ek 5 gün daha eklemeniz gerekiyor. Mesela 4 gün kalacaksınız 200 dolar ek olarak 250 dolar daha yani yanınızda 450 dolar bulunması gerekli nakit olarak. Bu konuda çok katılar. 

©Ukraynaya gelmeden önce yapmanız gereken önemli bir şey daha var. Sahte bir dönüş bileti rezervasyonu ve kalacak yerinizin rezervasyon kaydı. Bu evrakları görmek istiyorlar. Eğer arkadaşınızda veya bir tanıdığınızda kalacaksanız ise o kişinin bir davet mektubu yazması gerekiyor. Kalacak yeriniz belli değil ise “Airbnb” uygulamasından sahte ve ücretsiz bir rezervasyon kaydı oluşturabilirsiniz.

Sıkıldığınızı biliyorum fakat daha evrak işlerimiz bitmedi.

Havaalanına geldik. Şimdi yapmanız gereken bir şey daha var. 50TL verip, yurt dışı çıkış ‘Harç Pulu’ alıyorsunuz.

Uçağımıza bindik. uçuşumuz yaklaşık 1 saat 45 dk sürüyor. Onların yaz saati ile bizim saatlerimiz aynı.İndiğinizde Türkiye ile aynı saatte olacaksınız. Söylemeyi unuttum. Uluslarası şarj adaptörü almanıza da gerek yok priz tiplerimiz de aynı.

Gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere “Pasaport Kontrolü” şimdiden kendinizi çok bekleyeceğinize dair alıştırmanız gerekiyor.

Bu konuyu biraz geniş ele alacağım. Öncelikle yukarıda da söylediğim gibi çok fazla bekleyeceksiniz. İlk başta buna kendinizi alıştırmanız gerekiyor. Bizim başımıza gelen olaylardan ve dışarıdan arkadaşlarımdan duyduğum olayları derleyip anlatacağım. 

Genelde şöyle oluyor. Pasaport sırasındasınız bu sırada bir asker abimiz arama köpeğiyle bekleme alanında tur atıyor. Köpeği görünce çok şaşırmayın. Asker abimizle de çok göz teması kurmayın, telefonunuzu da kurcalamayın dikkat çekiyor ve bu durumdan hoşlanmıyorlar. 

©Evraklarınızı elinizden geldiğince çıktısını alıp bir dosyada derleyin. Havaalanında internet var fakat pek iyi değil. Eğer telefondan gösterecekseniz işinizi şansa bırakmayın derim.

Evet sıra size geldi eğer olur da size”Sit down” demezse şanslısınız çünkü bu kelime grupları şu anlama geliyor. “Sıranın bitmesine bekle. Bütün insanlar gidecek en son seni yalnız alacağım demek oluyor.” Evet bütün uçağın gözünüzün önünde gitmesini izliyorsunuz. Sonra nihayet sıra size geliyor. Bu arada Eğer Rusça veya Ukraynacanız varsa süper demek bu. Ukraynaca biliyorsanız Rusçadansa bu dili konuşmanız daha iyi bir izlenim yaratır. İngilizce de konuşabilirsiniz fakat bazı Pasaport Memurları İngilizce bilmiyor. En azından bana denk gelen bu şekildeydi.

Sizi sorgu odasına da alabilirler yüksek bir ihtimal. Korkmayın yanlış bir şey yapmadınız. Ukraynaya ilk defa gelen kişilerin nerdeyse hepsine böyle bir prosedür uygulanıyor. 

Sorgu odası biraz korkutucu olabilir. Endişelenmeyin. Anormal sorular sorabiliyorlar bazen ama genelde şöyle oluyor. 

_ “Ne kadar nakitin var, kredi kartı var mı yanında?” Siz de paranızı tek tek sayıp kameraya gösteriyorsunuz

_ Neden geldin?

_Ne kadar kalacaksın?

_Nerede kalacaksın?

_Başka şehre gidecek misin? Gidecekseniz onun da bileti gerekiyor 

_Dönüş biletin?

Bu gibi sorulardan sonra sizi bırakıyorlar genelde. Normalde sorulan sorulardan çok bir farkı yok, ortam gergin olacağı için endişelenebilirsiniz fakat canınızı sıkmanız gereken bir şey yok.

Evet artık çıktınız. Havaalanında dövizci var. Size tavsiyem çok büyük miktar bozdurmayın çok yüksekten bozuyorlar. Türk lirası da bozuyorlar bu arada. 

Daha sonra isterseniz bir taksi çağırabiliyorsunuz.Havaalanı interneti ile. Taksiler çok pahalı olmuyor genelde. Benim kullandığım uygulamalar Uklon,Bolt veya Uber.

Veya isterseniz otobüsler var. Birkaç dakika beklerseniz 7 UAH gibi bir fiyata şehir merkezine gidebiliyorsunuz. Size tavsiyem otobüsteyken biletinizi atmayın Çünkü arabaları durdurup sık sık kontrol yapıyorlar.

Umarım yazımı beğenmişsinizdir ve size faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda Ukrayna'da gezilecek yerler ve yapılabilecek aktiviteleri derleyeceğim. Aşağıya Ukraynadan resimleri bırakıyorum. Görüşmek üzere:)

Biraz da parklardan resim bırakıyorum

Bunlar İlginizi Çekebilir