Türk Bilim Tarihinin İlk Arkeoloğu, Kaplumbağa Terbiyecisi ve Kadıköy'ün İlk Belediye Başkanı...
Türk bilim tarihini ilk arkeoluğu, kaplumbağa terbiyecisi ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı... Bu yazının devamında bütün bu unvanların sahibi olan, Türk bilim ve sanat tarihinin mihenk taşlarından biri olmayı başaran Osman Hamdi Bey hakkında detaylı bilgilerin bulacaksınız. Eğer siz de "Kimdir bu Osman Hamdi Bey?" sorusunun cevabını arıyorsanız okumaya devam edin...
İlk olarak Osman Hamdi Bey'in dünyaya gelişi ile başlayalım bilgi vermeye. 1842 yılında İstanbul'da doğan Osman Hamdi Bey, hayatının en önemli adımlarından birini atarak hukuk eğitimi almaya karar verir. Bu eğitim için 1860 yılında rotasını Paris'e çevirir. İşte tam da Paris'te eğitim gördüğü bu sıralarda onu "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosu ile hatırlamamız için adımlar atmaya başlar. Bu adımlar; ünlü ressamların atölyelerinde çıraklık yaparak atılır. Sonrasında ise aldığı ressamlık eğitimi ile kendini bu anlamda epey geliştirir.
Türk Müzeciliğinin En Parlak Dönemi
Osman Hamdi Bey Paris'te gördüğü Hukuk eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine geri döner. İlk görev yeri 1871 yılında atandığı İmparatorluk Müzesi'dir. İşte bu atama ile Türk müzeciliği altın çağını yaşamaya başlar. 1883 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurar ve burada müdürlük yapmaya başlar. 1884 yılında ise özellikle antik eserlerin ülke dışına çıkarılmasını engelleyen Asar-ı Atîka Nizamn'amesi'nin çıkarılmasına vesile olur. Ardından bu nizamname yürürlüğe alınır.
İskender Lahiti'ne Giden Yolda Osman Hamdi Bey
Yazının başında Osman Hamdi Bey'in Türk bilim tarihinin ilk arkeoloğu olarak nitelendirebileceğinden bahsetmiştik. Tam olarak ilk olmasa bile arkeoloji tarihinin önemli isimlerinden birisi olmayı ve bu alanda ismini altın harfler ile yazdırmayı başarmıştır. Peki, Osman Hamdi Bey bunu nasıl başardı?
Osman Hamdi Bey, 1887 - 1888 yılları arasında Lübnan'da yapılan Sayda Kral Mezarlığı kazılarına katılmıştır. Bu kazılar esnasında tarihe ışık tutacak kadar önemli eserler çıkarmıştır. Bu eserlerden en önemlisi şüphesiz ki dünyaca ünlü İskender Lahiti'dir.
Kaplumbağa Terbiyecisi'nin Hikayesi
Osman Hamdi Bey'in ressam yönünü bizlere gösteren ve onu bir ressam olarak hatırlamamızı sağlayan en önemli ve tanınan eserlerinin başında Kaplumbağa Terbiyecisi gelir. Bu eser hem Osman Hamdi Bey'in yaşadığı dönemde hem de sonrasında büyük ses getirmiştir. Bu eserin yorumlanmasında genellikle "bir dervişin çağdaşlaşma mücadelesi" ifadeleri kullanılır.