Hilal Kartal
YazarHilal Kartal
2 dakika okuma süresi
Oca 10, 2021

Tiyatro Yazıları Serisi 2- Korku


Hoşgeldiniz, bu seride pandemiden önce gittiğim bazı tiyatro oyunları hakkında yazdığım inceleme yazılarını yayınlıyor olacağım. Pandemi sürecinde tiyatroya gidemeyen tiyatro severler ile birbirimize destek ve ilham olabileceğimizi düşündüğüm bir içerik oluşturmak amacım. Keyifli okumalar :)

Bir süredir Stefan Zweig'in Korku adlı kitabına rastlıyordum fakat okuma fırsatı bulamamıştım. BursKumbaravan sayesinde öykünün uyarlanmış tiyatro oyununu izleme şansı buldum. Oyunu kısaca özetleyecek olursam oyunda dört karakter var fakat oyun Irene ( Zeynep Aytekin) adlı evli ve çocuklarıyla yaşayan, güzel bir kadının etrafında gerçekleşen olayları anlatıyor. Fritz (Kerim Urun) , Irene'in kocası ve saygın bir avukat, son günlerde işlerin oldukça yoğun olması sebebinin arkasına sığınıp karısıyla ve çocuklarıyla ilgilenemeyen, kariyerine önem veren bir adam olarak karşımıza çıkar. Eduard (İsmail Bilgili) ise Irene'nin kendini yalnız hissettiği bir dönemde Irene'nin yanında olur ve ilişki yaşamaya başlarlar. Elsa (Asena Yıldırım) ise Eduard'ın kız arkadaşıdır. 

  Oyunda Irene'in gözünden kendi yaşamını, kocasıyla olan birlikteliğini, kendini değersiz ve önemsiz hissettiği zaman neler yapabileceğini , pişmanlıklarını , yaşadığı sahte mutluluktan en korku dolu olduğu ana kadar seyirciye (en azından bana) tüm duyguları hissettirebilen, Irene karakteriyle bir bütün olmuş Zeynep Aytekin'in oyunculuğunu epey beğendiğimi söylemek istiyorum. Oyun sırasında bu kadar etkilendiğimin farkında değildim sonrasında düşündükçe ne denli etkilendiğimi fark ettim. 

  Erkek arkadaşının kendisini Irene ile aldattığını öğrenen Elsa'nın, Irene'i tehtid etmesiyle Irene için korku dolu günler başlar. Irene kocasının kendisini aldattığını öğrenmesi ve onu affetmemesi korkusuyla Eduard'dan ayrılır fakat Elsa peşini bırakmaz ve ondan para koparmaya başlar. Irene bir yandan değişmeye çalışırken diğer yandan kocasına yalanlar söylemeye devam eder. Bir süre Elsa ile karşılaşmak istemediği için dışarı bile çıkmak istemeyen Irene, sessiz bir şekilde sürekli düşünen neşesiz bir halde ve psikolojik olarak çöküntüdedir ve bu durum Fritz'in dikkatini çeker ama neler olduğunu anlayamaz. Irene'in tavırları ve hareketleri kocasının dikkatini iyice çektikçe Irene'in korkusu gitgide artmaya başlar. Irene tüm pişmanlığıyla içinde bulunduğu bu durumdan çıkmaya çalışır fakat Fritz'in şüpheli soruları onu iyice kapana kıstırır. En sonunda Fritz'in Irene'e felakete yol açacak ufak bir sürprizi vardır. Bu ufak sürpriz Irene'in yaşadığı sıkıntıların ve dibe vuruşunun sebebidir.

Bunlar İlginizi Çekebilir