Hilal Kartal
YazarHilal Kartal
2 dakika okuma süresi
Ara 25, 2020

Tiyatro Yazıları Serisi 1- Artık Bir Davan Var


Hoşgeldiniz, bu seride pandemiden önce gittiğim bazı tiyatro oyunları hakkında yazdığım inceleme yazılarını yayınlıyor olacağım. Pandemi sürecinde tiyatroya gidemeyen tiyatro severler ile birbirimize destek ve ilham olabileceğimizi düşündüğüm bir içerik oluşturmak amacım. Keyifli okumalar :)

Artık Bir Davan Var adlı oyun adaletin sarsıldığı, yasaların keyfi kararlara imkan tanıdığı bilinmeyen bir ülkede , bilinmeyen bir zamanda geçiyor. Başkahramanın adı oyunda hiç geçmiyor. Oyun, bu adı bilinmeyen başkahramanın çalıştığı reklam ajansına sunacağı projeye hazırlanırken evine gelen polis memurlarından hakkında dava açıldığını öğrenerek başlıyor. Oyun başlar başlamaz sahne tasarımı ve kostümler ilgi çekiyor. Başkahramanın her ne kadar oyunda adı geçmese de ondan bahsederken Bay K adını kullanıyorlar bu yüzden ben de Bay K olarak bahsedeceğim. Bay K ne suç işlediğini hatırlamıyor ve bilmeden bir suç işlemiş olabileceği tereddüdüne kapılıyor. Bay K’nın artık bir davası var ve davası boyunca ne ile suçlandığını arayarak adaletin yerini bulması için büyük uğraşlar veriyor. Bay K’nın karşı karşıya kaldığı adalet düzeni aslında adaletsizlik oluyor. Bu süreçte hakimlerle, savcılarla, avukatlarla , polis memurlarıyla olan ilişkisini seyrediyoruz. İçinde bulunduğumuz dünyaya dair eleştirel bir tartışma niteliği taşıyor. 

Bay K yolunu ararken ikizi Melek ona yardımcı olmaya çalışıyor. Melek, var olduğumuz bu düzende kendini ifade edemeyen bizleri temsil ediyor bence. Kendini her ifade etmeye çalıştığında Bay K tarafından susturuluyor. Adaletin çarpık sistemini mizahi ve alaycı bir şekilde ele alan bu oyunu işlediği konu olarak beğendim ve etkilendim. Bir sonraki sahnede neler yaşanabileceği tahmin edilebilir seviyede olan bir oyundu. Belki de bu senaryonun günümüz dünyasına ne kadar çok benzediğiyle alakalıydı. Seyircilerin çoğu yapılan esprilere gülse de ben esprileri komik bulmadım. Oyuncuların temposu yüksekti ve yer yer canlı şarkı performansları , danslar vardı. Dekoru, ışığı ve aksesuarları etkili bir şekilde kullanıyorlardı. Her sahnede oyuncular birbirleriyle uyumlu bir şekilde takım oyunculuğu sergilediler. 

Bay K’nın adı bilinmeyen adaletini adaletsizlikten alan bu ülkede suçsuzluğunun ispatlanması için verdiği bu çabada sizler de ona eşlik etmek isteyebilirsiniz. Bana göre herkesin gidip deneyimlemesi ve tartışması gereken bir oyun oldu.

Bunlar İlginizi Çekebilir