The Bold Type Dizisi
Ayşe İrem Özer
YazarAyşe İrem Özer
5 dakika okuma süresi
Haz 20, 2023

The Bold Type Dizisinin Özgür Kadınları


The Bold Type dizisi 2017 yılının haziran ayında yayınlanmaya başlanıp 4 sezon ve 46 bölümden oluşan 2020 yılında sona eren Amerikan drama-komedi dizisidir şu an da Netflix platformu içerisinde yayınlanmaktadır

Dizinin Konusu Nedir?

Dizinin konusu bir moda magazin dergisinde çalışan üç genç kadının hayatlarıdır. Çok genç olmalarına rağmen cesur , başarılı, korkmadan yapmak istedikleri şeylerin peşinden koşmaları dizide hayran olunan noktalardandır. Dizi birçok sosyal ilişkiyi ve sosyal problemi eğlenceli ve farklı açılardan ele almaktadır. Bu üç genç kadının hayatları , başlarına gelen olaylar karşısında verdikleri tepkiler , zorluklarla mücadeleleri karşısında etkilenmemek elde değil. Başlarda dizi sadece moda, güzellik, iş hayatı ve aşktan ibaret olan bir eğlence dizisi olduğunu düşündürse de aslında dizi de yaşanan olayların o kadar basit olmadığını dizi ilerledikçe fark ediyorsunuz. İzlerken verilen mesajlar sizi ne kadar etkilerse o kadar da ileri bölümlere sürüklüyor. Dizinin içerisinde çok anlayışlı ve kadınlara destek olan erkek karakterler de olsa dizinin mesajları daha çok kadınlara !

Kadın izleyicilerde ne gibi etkiler bırakmaktadır?

Öncelikle kadın karakterlerin kimseye ihtiyaç duymadan kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, , özgürlükçü tavırları , hayata ve çevrelerinde ki herkese karşı güçlü duruşları, aralarındaki arkadaşlık izleyen çoğu kadına da güç vermektedir.

Dizide Verilen Bazı Mesajlar:

Bu mesajlardan biri oluşturulan güzellik algısına yöneliktir . Güzellik algısının insanların kafasındaki halini yıkmak her kadının özel ve güzel olduğu mesajı verilmek istenmiştir. Bu mesajı bir bölümde yapılacak olan bir kıyafet defilesinde manken yerine gerçek hayattan insanlar kullanarak başka bir bölümde bir takı çekiminde insanların kusurları da olabileceğini göstererek bu kusurları kapatmadan çekim yaparak vermişlerdir. Verilen mesajlardan bir diğeri ise kadına yönelik her türlü istismar ve şiddete karşı susulmaması gerektiğidir. Bu konuyu ise bir bölümde çalıştığı mankenleri psikolojik ve fiziksel olarak çok fazla yıpratan ama aynı zamanda çok güçlü bir karakter olduğu için mankenlerin bu olanları söylemeye korktuğu bir kadın karaktere karşı bu olayı haber yaparak o mankenlerin seslerini duyurmasını sağlayarak işlemişler. Ayrıca dizide ki iş hayatında patron ve çalışanlar arasındaki ilişki de çok dikkat çekilmesi gereken bir konudur.

Dizi de derginin sahibi olan karakterimiz her zaman çalışanlarının yanlarında onların fikirlerini dinleyen ve saygı gösteren biri olmasının yanında çalışanlarının en iyi halini görmek için üstlerine gidip bazen patron bazen ise bir abla gibi davranmaktadır. Sadece sahibi olduğu derginin değil çalışan insanların kariyerlerinin de en üst seviye de olması onun için eşit önem taşımaktadır. Aslında çalışanlarından istediği şey her genç gibi hayal kırıklığına uğrayarak bazen başaramayarak hayattan bazı dersler ve tecrübeler elde etmeleri. Tabi ki bunlar verilen mesajlardan sadece bazılarıdır.

The Bold Type dizisi kadınlara güçlü durmayı, kendilerine istedikleri hayatı vermelerini , hayallerinin peşinden gitmelerini kendilerinin en üst versiyonlarını bulmaları gerektiği mesajını vermektedir. Dizide ki insanların geçmişten gelen tramvaları , ön yargıları olabilir her zaman doğru kararı veremezler ama bu tramvaları üstüne giderek çözebilir, önyargıları yıkabilir, yanlış aldığımız kararlar da olsa çok büyük bir hata da yapsak kendimizi o şekilde de sevmeliyiz ve her kararımızda yanımızda olacak insanların olması bizi güçlü ve özgür bir kadın yapacaktır mesajı izleyen her kadına cesaret verebilecek şekildedir.

Dizideki Karakterlere Bir Bakalım:

Jane Sloan : Katie Steven tarafından canlandırılmaktadır Çok hırslı, güçlü ve cesur. Dizi de dergiye stajyer olarak geliyor ancak kadrolu bir yazar olarak dergide kalıyor. Yaptığı işte çok başarılı , planlı ve hayatının her zaman kontrol edebileceği şekilde olmasını istiyor. Yaşadığı olayları sindirmesi ve ikna olması biraz zor olsa da sonunda her zaman ne yapacağını bilip tuttuğunu koparıyor.

Sutton Brady: Meghan Fahy tarafından canlandırılan bu karakterimiz geçmiş hayatı zorluklarla dolu ve ailevi sorunları olan bir karakter aslında olmak istemediği hayattan kaçıp geliyor ve maddi zorluklar karşısında bir yerden tutunmaya çalışırken hayallerini ertelediğini fark edip geçim sıkıntısının artacağını bilse bile yıllardır hayalini kurduğu modanın içine giriyor. Her zaman kendi çabalarıyla ilerleyen bağımsız bir karakter. Aynı zaman da derginin yönetim biriminde olan bir avukatla aşk yaşamaktadır.

Kat Edison: Aisha Dee tarafından canlandırılmaktadır. Derginin sosyal medya yöneticisi özgüvenli, doğru bildiği ne varsa savunan ve istemediği bir şeyi kimsenin yaptıramayacağı bir karakter. Kendi hakkında hala keşfedemediği şeyler olduğunu fark edip aynı zaman da dizinin bölümleri ilerledikçe Kat’in de kendin de keşfettiği şeyleri görmekteyiz .

Bu üç karakter çok farklı kişilikler de farklı hayal ve amaçlar da olsalar da bir nokta da hep bir aradalar duygular ve arkadaşlıkları. Aralarında arkadaşlık ilişkililerin de çatışmaları, fikir ayrılıkları da olsa kimse kimseden mükemmel olmasını beklemediği için hep birbirlerine destek oluyorlar. Ne kadar yoğun da olsalar birbirlerinin hayatları için ayıracakları hep vakitleri var çünkü bize aynı zaman da birbirine değer verdiğin zaman zamanın olmaması sevdiğin insana zaman yaratamayacağın anlamına gelmiyor mesajı verilmektedir. Herkesin kendinden bir parça bulacağı ve karakterleri bölümler ilerledikçe arkadaşı gibi hissedeceği bu dizi herkesin hayatına bir parça da olsa dokunabilecek ve cesaret verebilecektir.

Her kadının kendi hayatında kararları verebilecek kişinin kendisi olduğu doğru ya da yanlış fark etmez o kararı kendi isteklerine , tutkularına göre vermesi ve bu kararları verirken ona destek olabilecek doğru arkadaşlıklarının olmasının hayatını kolaylaştıracağı mesajı insan da adeta bu diziyi bitirdikten sonra yeni bir hayata başladım hissi vermektedir.

Bunlar İlginizi Çekebilir