Tez nasıl yazılmalı
Canan Ongün
YazarCanan Ongün
2 dakika okuma süresi
Haz 20, 2023

Tez Nasıl Yazılır?


Tez, bir tür bilimsel çalışma şekli ve tamamen kişisel bir üründür. Eğer bir üniversite öğrencisi isen senden bir konu hakkında bitirme tezi yazman istenebilir.

Tez yazımı, akademik dil ile yazılan ve bazı bilimsel teknikler kullanılarak yapılan bir çalışmadır. Bu konuda bir teze dair neler yapılır ve hangi süreçlerden geçer konusuna ana hatlarıyla değinmek amacıyla bu yazımı kaleme aldım. Şayet böyle bir çalışma senden istenmişse, seni nelerin beklediğine dair bilgilendirmek istedim.Bu durumda öncelikle yazacağın tezin;

  • Kendi üniversitenin formatına uygun biçimde olması gereklidir.
  • Seçilen konu ile ilgili ayrıntılı dergi,makale ve kitaplardan literatür taraması yapılmalı, sonrasında yazım aşamasına geçilmelidir.
  • Konuya dair giriş, gelişme ve sonuç yada tartışma bölümleri ile çalışma oluşturulmuş olur.
  • Apa yazim düzenlemesi ve kaynakça gösterimi mutlaka dikkatli yapılmalıdır.
  • Tez düzenlenmesi ve kaynakça yazımında hata yapılabileceğinden dolayı çoğu öğrenci için danışmanlık hizmetleri de mevcuttur.
  • Diğer yandan, yazılan tezin asla kopyala yapıştır olmaması gerekir yoksa intihale(çalıntı) girer ve bu suç sayılmaktadır. Çalışmanın tamamen özgün olması yani kendi cümlelerinizle yazmanız beklenmektedir. Zaten bu şekildeki bir çalışmayı danışmanınız onaylamaz, sizden düzeltmenizi ister.
  • Tez yazmak gerçekten zaman ve uğraş isteyen bir iştir öyle bir hafta yada 10 günde yazarım gibi düşünülmemelidir, aylarınızı alabilir. Bazı çalışmalar çok daha fazla zaman alabilir örneğin anket uygulaması ve SPSS programı ile yapılan tezler gibi.
  • İlk kez tez yazacaklar için biraz zahmetli ve karmaşık gelecektir.Eğer araştırma yapmayı, bilimsel yayınları okumayı seviyorsanız böyle bir çalışmayı rahatlıkla yapabilirsiniz. Aksi durumda sizin için çok zor olur ve akademik danışmanlık almak durumunda kalabilirsiniz. Bu durumda seçim size ait tabiki de.

Profesyonel yardım almak istiyorsanız: tez-görevi-yükle

Bunlar İlginizi Çekebilir