Birkaç senedir birçok yerde duyduğumuz "sürdürülebilirlik" kavramı nedir? Bu yazımızda bu kavram hakkında konuşacağız.
Aslında çok da yeni bir kavram değildir. Birleşmiş Milletler raporuna göre sürdürülebilirlik, bugünün ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılayabilmesini sağlamaktır. Çevresel anlamda sürdürülebilirlik, karbon ayak izleri, su kullanımı, ayrışmayan ambalajlar ve savurganlık gibi konuları kapsamaktadır.
Sürdürülebilirlik hem kısa vadede hem de uzun vadede birçok fayda sağlamaktadır. Peki sürdürülebilirlik için bizler neler yapabiliriz? Küresel ölçekte hükümetler ve endüstriler tarafından sert ve acil eyleme geçmemiz gerekse de, bireysel eylem birçok konuda olduğu gibi bu konuda da esastır ve Dünya için büyük gelişmelere katkıda bulunur.
- Cihazların fişini çekin: Bekleme modu sebebiyle elektronik cihazlar kapalıyken dahi güç tüketebilirler ve elektrik faturanızın neredeyse %10'u bu tüketimden kaynaklanıyor. Günün sonunda veya kullanılmadıklarında cihazlarınızın fişini çekerek hem tasarruf edin hem de karbon ayak izinizi azaltın.
- Daha iyi ampullere geçin: Akkor ampullerin kullandığı elektriğin yüzde doksanı ısı olarak dışarı verilir, bu da boşa harcanan enerji ve paradır. Flüoresan ampuller, akkor ampulle aynı miktarda ışık üretmek için aynı enerjinin %20'sini kullanır ve 10 kata kadar daha uzun süre dayanabilir
- Güneş enerjisinden faydalanın: Evinize güneş panelleri kurmanın ilk maliyeti yüksek olsa da, uzun vadede tasarruf ederek elektrik kullanımınızı en aza indirir ve karbon ayak izinizi düşürür.
- Toplu taşıma veya bisiklet kullanın: Her gün işe arabayla gitmek yerine, haftada en az bir gün toplu taşımayı veya bisiklet kullanımını deneyin. Hatta araba paylaşma uygulamalarını bile kullanabilirsiniz. Bu şekilde karbon aya izinizi düşürebilirsiniz.
- Plastik yerine kağıt ambalaj veya cam kullanmaya çalışın: Her yıl çöplüklere karışan milyonlarca ton plastik atığı azaltmanın ve doğaya fayda sağlamanın çok basit bir yolu.
- Tek kullanımlık ürünlerden kaçının: Çay ve kahve gibi içecekleriniz için kupalar veya termoslar kullanın. Yeniden kullanılabilir çatal bıçak takımları, su şişeleri ve paket servis kapları da iyi seçimlerdir.
- Geri dönüştürün: Özellikle bir ofiste çalışıyorsanız ortalama bir ofis çalışanı her yıl 10.000 sayfa kullanır ve yazdırılan tüm sayfaların %45'i geri dönüştürülmez. Ofis ve işyerlerinizde geri dönüşüm kutularının bulunmasına öncülük ederseniz geri dönüşümü %20 oranında artırabilirsiniz. Bu da çevreye daha çok fayda, ağaçlara daha az zarar demektir.
- Dijitalleşin: Yeni teknolojiler ile birlikte daha az kağıt israfı için dijital ortamı daha çok kullanın. Normal posta yerine e-postalayın.
- Yerel kuruluşlarda gönüllü olun: Yerel bir temizliğe katılarak veya topluluk çalışmasına yardım ederek daha sağlıklı bir çevreye katkıda bulunabilirsiniz.
- Banyo yerine duş: Beş dakikalık bir duş 30-40 L su kullanırken, bir banyo 100-150 L su kullanabilir. Banyo yerine duş almayı her tercih ettiğinizde, sudan ve küvet suyunu ısıtmak için gereken enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
- Çöp azaltın: Tüm çöpler çöp kutusuna gitmemelidir. Piller, ilaçlar ve elektronik cihazlar gibi çevreye zarar verebilecek atıkları uygun şekillerde uzaklaştırın. Bu şekilde zararlı kimyasalların su kaynağından uzak tutulmasına yardımcı olacaksınız.
- Uzaktan çalışın ve uzaktan çalışmaya izin verin: Elbette tüm iş kolları için geçerli olmamakla birlikte uygun mesleklerde uzaktan çalışmaya izin vermek arabaların trafiğe daha az çıkmasına ve sera gazı emisyonunun azalmasına yardımcı olur.
- Doğru güneş kremini seçin: Bu aralar çok popüler olan güneş kremlerini almadan önce içerik listesine bakmayı unutmayın. Oksibenzon ve oktinoksat başta mercan resifleri olmak üzere deniz ekosistemine zarar veren iki kimyasaldır. Bunun yerine titanyum oksit veya çinko oksit içeren mineral güneş kremleri kullanın.
- Organik kırtasiye malzemeleri kullanın: Öğrencilere yönelik üretilen birçok yapıştırıcı ve boya kalemi yapımında petrokimya kullanılır. Bunun yerine organik yapıştırıcılar ve boya kalemleri kullanın.
- Kendiniz yetiştirin: Ellerinizi kirletin ve kendi meyvelerinizi ve sebzelerinizi yetiştirmeyi deneyin. Bahçeniz olmasına gerek yok :)
- Bulaşık makinesi kullanın: Elde bulaşık yıkamak yerine bulaşık makinesi kullanmak yılda 10000 L'ye kadar su tasarrufu sağlar.
- Suyu arıtın: Damacana veya şişe su kullanmak yerine musluğa filtre taktırarak plastik kullanımını azaltabilirsiniz.
- Kurutma makinesi yerine çamaşır askısı: Acil durumlar dışında kurutma makinesi yerine çamaşır askısı kullanmak, paradan ve enerjiden tasarruf etmenizi sağlarken aynı zamanda giysilerinizin ömrünü uzatmanızı da sağlayacaktır.
- Çevre dostu temizlik ürünleri kullanın: Çoğu yüzey dezenfeksiyonu, biyolojik olarak çözünmeyen ve toksik olan zehirli kimyasallar kullanır. Bunun yerine çevre dostu temizlik ürünleri kullanmaya özen gösterin.
- Bilinçli kozmetik ürünleri tercih edin: Hem ambalaj hem de cilt bakımında kaçınılması gereken içerikler konusunda endişelenmelisiniz , ikisi de sizin ve gezegen için kötü. Bunun yerine, doğal cilt bakım ürünleri kullanan ürünler arayın .
Bunlar sürdürülebilirlik için bizim yapabileceğimiz onlarca maddeden sadece birkaçı. Umarım bu yaşam ipuçları, daha sürdürülebilir bir yaşam biçimini benimsemenin ne kadar basit olduğunu görmenize yardımcı olur. Bu tarz yazıları daha çok görmek isterseniz buraya tıklayarak üye olabilirsiniz :)