Stres Nedir?
Stres, kişiyi baskı altına alan ve gerginlik hali yaratan durumdur. Stres günlük hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Öğrenciler günlük hayatlarında, akademik hayatlarında ve kariyer hayatlarında bir yer edinirken stres durumu yaşamaktadırlar. Stresi her zaman olumsuz olarak göremeyiz. Stres kimi zaman heyecanlandırırken, kimi zaman da bir işi başarmada hırslandırmaktadır. Fakat stres düzeyimiz yüksek olursa bu durum verimsizlik yaratabilmektedir.
Öğrenci İçin Stresli Olabilecek Yaşam Durumu
Tempo Durumu
Üniversite sınavına hazırlanırken yıl boyunca belki de yıllar boyunca belirli bir tempoda sürekli olarak ders çalıştınız. Sonunda istediğiniz üniversiteyi kazandınız ve bir gevşeme durumu ile karşı karşıya kaldınız. Yeni üniversite hayatının başlaması ile yeniden disiplinli çalışma alışkanlığı edinme sürecinde meydana gelen durumdur.
Yeni Çevre Durumu
Üniversiteyi yeni kazanan, geçiş yapan veya bir süre sonra geri dönen kişinin kendini çevreye yabancı hissetme ve yeni ortama, arkadaşlara uyum sağlama durumu ancak bu durum sürecinde kendi olmaya devam etmesi halidir.
Eve Özlem Durumu
Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin bir süre sonra eve olan özlem ve aile yaşantılarından uzakta kalarak zorlanması durumu.
Yanlış Alan Tercihi Durumu
Tercih döneminde tercih yaparken yaz gitsin diyerek seçilen ama sonucunda kendini o alana veya bölüme ait hissedememe, inkar etme duygusu, kızgınlık, hoşnut olamama ve bir yol bulup istediği alana geçiş yapmak için yeni yollar arama durumu ancak bu arayış sonrasında olumsuz sonuçlar ile karşılaşarak, çaresizlik ve düşkırıklığı içinde olma durumu.
Düşlediğim Gibi Olmadı Durumu
Üniversiteye yeni geçen öğrencilerin çevrede anlatılanlar, kurdukları düşlerin beklentilerini karşılamaması durumunda oluşan durumdur. Genel olarak baktığımızda yeni bir üniversite öğrencisinin yeni bir hayata geçiş sürecinde yaşadığı durumlar ve öğrencilerin akademik kariyer, akademi sonrası kariyer hedeflerine ulaşma durumu, gelecek kaygısı durumunda stres yaratan durumlardır.
Stresi Nasıl Yeneriz?
Stres altında olan kişi(ler) içinde bulunduğu durumu en aza indirmek veya bu durum için çözüm yolu aramak yerine genelde içinde bulunduğu durumun ne kadar karamsar veya kötü olduğunu bu durumun içinden çıkamayacağını düşünmeye başlar.
Bu durum kişiyi/kişileri çaresiz hissetmesine neden olmaktadır.
1. Kabullen ve Üzerine Git
Bazı durumlarda stres halini kabul etmemiz gerekmektedir. Kendimizle ilgili olumlu tarafları güçlendirmemiz gerekmekte ve başarılarımıza odaklanmalıyız. Örneğin; "Bu durumla başa çıkabilirim. " "Ben bunun üstesinden gelebilirim.
2. Geçmişe Takılma Anı Yaşa
Anı yaşamak insan için en önemli olgudur. Sürekli olarak gelecek üzerinde düşünerek kaygı taşımak veya geçmişte yapılan hatalar üzerinde çok fazla takılıp kalmak sizi ileriye taşımayacaktır. Anı yaşayarak şimdiki durumunuzdan zevk almaya bakın. Geçmişe takılmak veya geleceğe çok fazla bakmak zevk almanızı engelleyecektir.
3. İşleri Sıraya Koy Belirsizlik İçinde Kalma
Çok fazla iş yükü olduğu zamanlarda iş stresinden biraz olsun uzaklaşmak sana da iyi gelecektir. İş stresinden kaçınmak için basit bir yöntem kullanarak bunu aza indirebilirsin. Planlı ve düzenli olmak her zaman stresi aza indirmede yardımcı olmuştur. İşlerini sıraya koy. Acil veya önemli işlerini ilk başa alarak başlayabilirsin. İş listesi oluşturarak karmaşık iş trafiğini azaltabilir önemli ve acil işlerini yaparak geri kalan işlerini de yapabildiğin kadarıyla yapabilirsin. Böylelikle bir karmaşa içinde kalmazsın. Karar verme durumunda olmak kişide sürekli bir stres hali yaratmaktadır. Kararsızlık ise işleri sürekli ertelemeye neden olmaktadır. İş listesi hazırlayarak hangi bilgilerin gerekli olduğuna karar verin, bu bilgilere nasıl erişebileceğinizi düşünün, böylelikle seçenekleri tek tek inceleyerek artı ve eksi yönleri değerlendirebilirsiniz.
4. "Hayır" Mükemmel Olmasa da Olur, Kabul Etmelisin
Kişi her daim mükemmeliyetçilik duygusu içinde bulunuyorsa bu durum onu gerçekler karşısında stres ve hayal kırıklığı durumuna düşürecektir. Kişi çoğunluklu sorunsuz bir yaşantı arayışı içine girmektedir. Olumsuzluk durumu ile karşılaşınca mutsuzluk meydana gelmektedir. Sonucunda "Hep beni buluyor zaten." diye düşüncelere girilir. Halbuki kabullenmemiz gereken gerçekler vardır. Faraza; her şeyin mükemmel olması, herkesin bizi sevmesi veya herkesi memnun etmek gibi durumların gerçekleşmesi veya sürekli böyle devam etmesi olası değildir. Kişi bu durumlarda olduğu gibi kabullenmek ve değiştirebildiği şeyleri değiştirmek için cesaretlenmesi gerekmektedir. Öte yandan, kendinizi başkalarının hakkına saygı duyan, koruyan bir birey olarak geliştirin ve "Hayır" diyebilin. "Hayır" demek ne kadar olumsuz, kırıcı gibi gözükse de bazen "Hayır" demek size yarar sağlayacaktır ve stres durumundan uzaklaştıracaktır.
5. Sana Özel Zamanın Olsun
Kişi kendine kendisini özel kılmalıdır. Herkes için çabalamak, herkese ulaşmak, zamanının tamamını başkası için ayırmak kişide bir süre sonra stres ve bunalım durumu meydana gelmektedir. Kişi kendini deşarj edebilmeli ki bulunduğu stres durumunu en aza indirgeyebilsin. Bunun için kişi kendine hobi(ler) edinmelidir. Kişi kendi için hobi edinmeli, hobi edinmek kişide rahatlama ve eğlence hissiyatı yaratır. Yalnızca size kişiye ait bir zaman olmalı. Bunun yanında sosyal projelerde yer almalı, odak noktasını toparlayabileceği uğraşlar edinmelidir. Böylelikle kişi stres durumundan uzaklaşarak daha sakin ve baskısız bir durumda yaşantısına devam edecektir.
Stressiz günler sizin olsun :)