Ne zaman, nasıl yaratılmıştır?
React Native için kısaca Facebook tarafından üretilen, cross-platform mobil uygulama geliştirme olanağı sağlayan bir framework diyebiliriz.
“Cross-platform mobil uygulama geliştirme framework’ü” ne demek derseniz; “Ben tek bir dil ile mobil uygulama geliştireyim; ama hem Android, hem iOS, hem Windows … vs ortamlarında çalışsın. Kalkıp da Android için Java, iOS için Swift öğrenmekle uğraşmayayım!” dediğiniz de sizin imdadınıza koşan diller, framework’lerdir.
React Native’de bunlardan biri. Kendine özgü bir mobil uygulama uzantısı yok, uygulamayı geliştiriyorsunuz ve Android için .apk, iOS için .ipa uzantılarını alıyorsunuz. Android ortamına uygulama geliştirirken karşılaşacağınız hatalar Java hataları, iOS ortamına uygulama geliştirirken karşılaşacağınız hatalar Objective-C hataları. Ama kodlarken kullanacağınız dil React.
Kendine has bir dil formatı (JSX) olan React Native bizlere tek bir dil üzerinden kodlama yapabilme ve geliştirilen uygulamanın bir çok platformda çalışma olanağını sunuyor dedik. Geliştiricilere bu desteği sağlayan React Native, cihaz ile arayüz arasında bir köprü görevi görerek geliştirilen mobil uygulamaların sorunsuzca çalışmasını sağlıyor. Siz geliştirme ortamında bir bileşen tanımlıyorsunuz (örneğin; ) ve React Native ilgili ortamda o bileşenin karşılığı ne ise (Android’de TextView, iOS’da UIView) sizin yerinize oluşturuyor. Bunun için de yazılan React (yani Javascript) kodlarını native dile (Java, Objective-C .. vs) çevirirken “babel” adı verilen bir yapı devreye giriyor.
Temelleri 2013 Yaz’ında Facebook’un kendi içerisinde düzenlediği bir hackathon ile atılıyor ve ekip 2 yıl boyunca geliştirdikleri prototipleri ve versiyonları düzenleyerek ilk sürümlerini geliştiriyor. İlk duyurusu Ocak 2015 yılında düzenlenen ReactJS konferansında gerçekleştirilen bu framework, üzerinden çok geçmeden 2 ay sonra ki Mart F8 etkinliğinde GitHub üzerinden açılışı yapıyor.
GitHub sürecine bakarsak açılışının ilk yılında 1002 contributor 124 yeni sürümle 45 branch’te 7,971 kere commitlemiş. Türkçe’si; 1002 geliştirici 45 versiyonda ki 124 yeni sürüm ile 7,971 kere yeni geliştirmeler gerçekleştirmiş. Bu verilerin açıklaması yazılım dünyasına merhaba demiş bir framework için oldukça iyi bir sonuç demek ve arkasında ki Facebook desteği ile açık kaynaklı bir framework oluşu sayesinde geliştiricilerin kısa zamanda sevgisini kazanmasına sebep olmuş. Ayrıca performans testlerinde Java ve Objective-C dillerinden de geri kalmadığını göstermiş bu framework. Sonuçta biz geliştiriciler için en önemli noktalardan biri performans ve verimdir.