Nafi Durmuş
YazarNafi Durmuş
4 dakika okuma süresi
Eyl 8, 2019

Prezi Nedir ?


Sunuma neden ihtiyaç duyarız ?

Seçtiğiniz ve anlatmaya karar verdiğiniz bir konu hakkında bilgi verirken sözlü anlatım her seferinde yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda bizim ihtiyacımız olan şey bilgisayarlardır.

Öğrencilik hayatımız boyunca ; aldığımız derslerde , çeşitli etkinliklerde ve katıldığımız eğitimlerde bolca sunumlarla karşılaşmışızdır. Ya sunum yapan taraf olmuşsunuzdur ya da sunumu dinleyen tarafta olmuşsunuzdur.Hatta üniversitelerde sunum programları olmasa çoğu ders işlenemez diyebilirim.

5 yıl süreyle üniversite eğitimi aldım . Ortalama 30 ders aldım. Fakat bu aldığım dersler için kullanılan sunum programı Microsoft PowerPoint idi. Bazı dersler de ise sunum programı bile kullanılmadı diyebilirim. Bazı dersler Word bazı dersler ise direk pdf ten okunarak işlendi :( .

Yaklaşık 4 yıl önce bir arkadaşım sayesinde tanıştığım Prezi hakkında bildiklerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle Prezi'yi anlatmaya geçmeden piyasada kullanılan sunum programları hakkında kısa açıklamalar yapalım.

Google Slaytlar

Temel olarak Powerpoint'e benzerlik göstersede bir programa ihtiyaç duymadan online sunumlar hazırlamaya yaramaktadır. Kısa sürede hızlı bir sunuma ihitiyacı olanlar tarafından kullanılabilir.

kullanışlı bir arayüzü vardır.

Buradan ulaşabilirsiniz -> https://docs.google.com/presentation/u/0/

2. Microsoft PowerPoint

Powerpoint , Microsoft'un slayt yapma görevi gören ve birçok kesimden kullanıcının tercih ettiği bir sunum programdır. Genellikle günümüzde sunumlarda , derslerde ve konferanslarda en çok tercih edilen sunum programıdır.

https://www.google.com/search?q=powerpoint&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiPu9fTiYfjAhVNyqQKHUj4DIcQ_AUIECgB&biw=1440&bih=796#imgrc=GOkCre3he-uNTM:

Buradan ulaşabilirsiniz -> https://products.office.com/tr-tr/powerpoint

3. Haiku Deck

Hazır şablonlar sayesinde kolayca sunumlar oluşturabilirsiniz. İsterseniz kendi şablonunuzuda oluşturabilirsiniz.

https://www.google.com/search?q=haiku+deck&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiE4Y2Ti4fjAhUs7KYKHdGIB30Q_AUIECgB&biw=1440&bih=796#imgrc=r2WjPwakl_6cAM:

Buradan ulaşabilirsiniz -> https://www.haikudeck.com/

Farklı ve kullanışlı sunum programları kullanmak istiyorsanız aşağıdakilerde göz atabilrsiniz.

SlideRocket →http://www.sliderocket.com/

PowToon →https://www.powtoon.com/home/?

Bolid Slideshow Creator →http://slideshow-creator.com/

Ezvid → https://www.ezvid.com/

Canva →https://www.canva.com/

Şimdi bu yazının asıl konu olan Prezi'ye geçelim .

Prezi bir sunum programından daha fazlasıdır.

Yazının başlarında bahsetmiştim yaklaşık 4 yıl önce tanıştığımı. Bir sunum hazırlamam gerekiyordu ben de powerpoint i sevmiyordum. Sohbet ederken prezi adlı sunumm programından bahsetti. Ben de hemen öğrenmeliyim dedim ve öğrendim 😃 Bir kaç sunum hazırladıktan sonra kolayca sunumlar çıkartabilir oldum.

Sunum yapmak isteyen bir arkadaşım olduğunda prezi'yi her zaman önermekteyim. 1–2 sunum hazırladıktan sonra eliniz yatkınlaşıyor ve kısa sürede güzel sunumlar ortaya çıkartabiliryorsunuz.

Son zamanlarda ülkemizde de çokça tercih edilen sunum programlarından birisidir.

Sunum hazırlama mantığı çok kolay. Prezi de sunum hazırlama alanını bir masa olarak düşünün. Masanın her yerine sunum sayfası yerleştirebilirsiniz. Bu sunum sayfalarını da tabak olarak düşünürsek . Her yere bu tabakları koyabiliyoruz , istersek içi içe bile koyabiliriz. Bu tabaklardan/sunumlardan geçiş yapmak istediğimizde araya bağlantılar koyarak sunumunuzu kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Prezi'ye kayıt olduktan sonra sol üst köşeden prezi classic i seçerek sunumunuzu oluşturmaya başlayabilirsiniz. İsterseniz hazır bir şablon kullanarak sunum oluşturmaya başlayabilirsiniz isterseniz de kendi şablonunuzu oluşturabilirsiniz.

New presantation yazan alana tıklayarak şablonlara ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki alandan ya hazır şablon seçiniz ya da kendi şablonunuzu oluşturmak istiyorsanız Start blank prezi yazan alana tıklayınız.

Populer şablonlardan olan Assembly i seçelim. Sunum alanlarını düzenleyerek sunumu başlata tıkladığımzda(present(sağ üst köşede yazan alan)). Sunumlar; sunum alanının sağ tarafında yazan numaralara göre sırayla ilerlemektedir.

Kendimiz bir şablon oluşturmak istersek sağ taraftaki numaralara dikkat ederek ve göze hoş gelecek şekilde sunumumuzu hazırlayabiliriz.

Kendi oluşturduğumuz bir şablonu göstereyim.

Sunumun tamamına ulaşmak için > https://prezi.com/a45m23bw2dtk/

Prezi kullanarak daha profesyonel ve güzel sunumlar oluşturabilirsiniz.

Son olarak sunumunuzu hazırladınız fakat sunum yapacağınız yerde internez yok . Sunumunuzu .exe uzantılı indirip internetsiz bir şeklide çalıştırabilirsiniz.

Prezi kullanalım kullandıralım 😅

Bunlar İlginizi Çekebilir