Gaye Akyüz
YazarGaye Akyüz
5 dakika okuma süresi
Ağu 22, 2023

Online Eğitim Platformları:Bölüm-1


Merhabalar,

Bugün sizlerle, online kurs programlarına ulaşabileceğiniz ücretli ve ücretsiz platformlar hakkında konuşacağız. Merak ettiğiniz konularla ilgili veya donanımlı olabilmek için, günümüz dünyasının bizden beklentilerini karşılayabilmek için bazı eğitimleri almak zorundayız. Dil eğitimi, programlama eğitimleri, diksiyon eğitimi vb. gibi birçok eğitim ve gelişim programı arayışı içerisindeyiz. Ancak öğrenciyseniz, şehrinizdeki herhangi bir kursa kayıt olmanın külfeti biraz ağır olabiliyor. Öyle olunca da ya eğitimi erteleme kararı alınıyor ya da daha uygun bi şeyler bulamaz mıyım diye düşünceler sarıyor.

İşte tam bunun için hem yerimizden kalkmadan, konfor alanımızda hem de maddi olarak daha rahat ettirebilecek online kurs seçeneği ortaya çıkıyor. Sizler için bazı online eğitim platformlarını araştırdım.

Keyifli okumalar.

1)UDEMY


Online eğitim programı demişken hepimizin aklına ilk düşen site UDEMY’dir sanırım. Udemy, dünyanın dört bir yanından eğitmen ve öğrenciyi buluşturan çok büyük bir platform. Udemy’de birçok alanda, profesyonel kişilerden birçok eğitim mevcut. Yazılım geliştirme eğitimlerinden tutun da astrolojiye kadar çok sayıda eğitim var. Dünya dillerinde, toplamda 200 binden fazla eğitim bulunuyor.

Kuruluşları ve bireyleri güçlendirmek için düzinelerce dilde binlerce güncel kursa sahip Udemy; pazar yeri platformu, öğrencilerin, eğitmenlerin ve işletmelerin hedeflerine ulaşmak ve tam potansiyellerine ulaşmak için ihtiyaç duydukları araçları sunar” misyonuyla sadece öğrencilere değil, şirketlere de stratejik ve teknik eğitim kursları veriyor. Böylece bildiğimiz büyük şirketlerin sponsorluğu ve desteğini de alıyor.

Ve Udemy’den satın alacağınız eğitimler, kayıtlı olarak sizde kalıyor yani istediğiniz zaman açıp eğitiminize başlayabilir veya ara verebilirsiniz.

Ücret Bilgisi: Normalde alabileceğiniz eğitimlere göre çok çok uygun fiyatlarda eğitimler bulabiliyorsunuz. Sık sık indirim kampanyaları oluyor. Daha öncelerde 70-80 lira gibi fiyatlara eğitim programları varken şuan için güncel fiyatlara baktığımda max 300-400 TL’ye eğitim alabilirsiniz. Tabiiki sizin alacağınız eğitim ve programa göre değişiklik gösterebilir.


2)Coursera


Coursera, 2012 yılında Stanford Üniverstesi’nde iki Bilgisayar Bilimleri Profesörleri tarafından kurulmuş çevrimiçi eğitim platformudur. Kullanımı, kolay kaliteli ve diğer platformlardan daha kaliteli bir online eğitim imkanı sunuyor. Dünyaca bilinen saygın üniversiteler ile anlaşması olup alanında profesyonel eğitimcilerden birçok eğitim bulunduruyor.

Eğitimlerde, Türkçe alt yazı seçeneği olanlar da var olmayanlarda. Eğer dil eğitiminiz varsa size avantaj sağlayacaktır. En güzel kısmı ise eğitimler akredite. Sertifika veya diploma programlarına katılırsanız dünya çapında kabul gören belgeleriniz oluyor ve Linkedin’e de entegre edilebiliyor. Yani Sertifikalı programa katılırsanız size eğitim içeriğini açar, ödevler gönderir, test ve sınavlara girersiniz. Bitirdiğinizde de başarıyla bitirdiğinize dair sertifika verirler,diploma için de durum aynı sadece diploma programı daha ciddi bir şey sonuç itibariyle bir üniversiteye kaydolmuş sayılıyorsunuz.

Ücret Bilgisi : Biz öğrenciler için ve öğrenmek isteyen herkes için oldukça kıymetli ve içerik olarak başarılı olan bu eğitim platformundaki eğitimler, çoğunlukla ücretsiz fakat diploma veya sertifika için bir ücret talepleri oluyor. Yani ücretsiz eğitim alıp diploma almamayı tercih edebilir veya eğitim+ücret karşılığı diploma alabilirsiniz.Bu ücretlerin dolar üzerinden olmasından dolayı Türkiye’deki öğrenci kesimi için biraz tuzlu…Coursera, yine de öğrencinin yanında bir platform olup “finansal yardım talebi” adı altında bir seçenek sunuyor. Sizden bir başvuru formu doldurmanızı istiyorlar ve 2-3 hafta içinde belli olan sonuca göre size yardımcı oluyorlar.

3)Khan Academy


Khan Academy, 2006 yılında eğitimci Salman Khan tarafından "Herkese, her yerde, dünya standartlarında, bedelsiz eğitim" sloganıyla kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşudur(Vikipedi)

Khan Academy,ilkokul seviyesinden Lisans ve Lisansüstü seviyesine kadar Matematik,Fen Bilimleri, Bilgisayar Bilimleri olarak kategorize edilmiş eğtimler sunuyor.Ben uzun uzun videolar izlemek istemem şöyle tadında kısa, pratik ve sıkmayan şeyler olsun istiyorsanız Khan Academy size göre.Anlatıcı üslubu da oldukça anlaşılır ve dikkat çekici. Eğitim size pratik yapabilmeniz için alıştırmalar, eğitim ilerlemenizi görebileceğiniz bir tasarım sunuyor.Öğrenmeye devam ettiğiniz sürece tıpkı bir oyun gibi XP deneyim puanı kazanıp seviye atlayabiliyorsunuz. Bu da motive edici ve keyifli bir eğitim tecrübesi kazandırıyor. Khan Academy’nin YouTube kanalına bakarak da sizi neler beklediğini görebilirsiniz.Bence mutlaka bu keyifli pratik platforma bir şans verin 😊

Ücret Bilgisi:

Khan Academy kar amacı gütmeyen ve herkese eğitim hakkı vermek isteyen bir kuruluş demiştik. Bağışlardan elde ettiği gelirler sayesinde ayakta kalıyor. İşte bu yüzden %100 ücretsiz. 😊

3)BTK Akademi


BTK Akademi, 5-6 yıl önce T.C. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından kurulmuş bir platformdur. Amaç, gelişen teknoloji dünyasında ülkemize faydalı BİT( Bilgi ve İletişim Teknolojileri) alanında bilgili bireyler yetiştirilmesini sağlamak. Anlayacağınız üzere Bilgi Teknolojileri ile ilgili eğitimler bulunduruyor. Site tasarımı ve kullanımı bence oldukça başarılı. Kariyer Rehberi adı altında bir katalog oluşturulmuş ve gelişmek istediğiniz alan için size bir eğitim programı yolu sunuyorlar. Eğitim içeriklerine gelirsek ben birkaç eğitime bakma fırsatı buldum, bence hiç de fena değildi. Eğitim sonunda kısa bir sınav yapıyorsunuz, ardından başarı oranınız hesaplanıyor.

E-devlet üzerinden giriş ve kayıt yapıldığı için sertifikalar E-Devlet’te görünüyor. Ayrıca 1 Milyon İstihdam Programıyla’da entegre olduğu için özgeçmişiniz ve yeteneklerinize verileriniz işleniyor. Sertifika CV’niz de ne kadar işinize yarar bilemiyorum ama eğitimlerden muhakkak faydalanırsınız diye umuyorum.

Ücret Bilgisi:

BTK Akademi eğitimleri tamamen ücretsiz.

4)YouTube


YouTube, hepimizin bildiği gibi bir eğitim platformu olmayıp video paylaşım uygulamasıdır.Yıllarca her ders ve sınıf için dershane görevi gören hocalarımıza ulaştığımız o platform. YouTube’da da birçok konuyla ilgili eğitim bulabiliyorsunuz artık .Hatta bazıları Udemy’de eğitim veren hocaların kanalı olmakla birlikte gayet tatmin edici içerikler. Evet, çok yeterli çok başarılı olmayabilir ama seçici olursanız belki aradığınız eğitimi bulabilirsiniz bi’ göz atın derim 😊

Ücret Bilgisi: Bildiğiniz gibi YouTube ücretsiz fakat kanalların "katıl" butonu için cüzi miktarlarda ücret ödemeniz mümkün.

 

Umarım yardımcı olabilmişimdir.Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.Daha fazla içerik okuyabilmek ve sitemizin fırsatlarından faydalanabilmek için üye olabilirsiniz.

Bunlar İlginizi Çekebilir