Abdulsamet Sari
YazarAbdulsamet Sari
11 dakika okuma süresi
Oca 26, 2021

ÖĞRENCİLER İÇİN PARA KAZANMA YÖNTEMLERİ


PARA KAZANMA YÖNTEMLERİ

Para kazanmanın, özellikle de öğrenciyken para kazanmanın yüzlerce farklı yolu olduğunu defalarca anlattık ama insanlar bahaneler uydurarak harekete geçmeyi sürekli erteliyor: Buna ayıracak zamanım yok ya da nereden başlayacağımı bilmiyorum gibi.

Ben de bu bahanelerin bazılarını çürütmeye karar verdim ve öğrenciyken para kazanabilmeniz için 84 tane yöntem belirledim. Gerçekten de bu listede okuyacağınız her madde üzerinde oldukça düşünülmüş yöntemler. Bazılarını daha çok duymuş, bazılarıyla ise ilk defa karşılaşıyor olabilirsiniz.

Listeyi en kârlı işlerden çok fazla kâr elde edemeyeceğiniz işlere göre sıralamaya dikkat ettim ama burada okuyacağınız bütün maddelerin kendine göre artıları ve eksileri var.

Lise ve Üniversite Öğrencileri İçin Para Kazanma Yolları:

a) Girişimcilik

Kendi hayatınızın patronu olmak çok güzel bir şeydir ve öğrenciler ya da yeni mezun olmuş kişiler için paha biçilemez bir gelir kapısıdır. Şimdi okuyacağınız yöntemlerin bu kategoride yer almasının sebebi kazancınızın isteğinizle sınırlandırılmış olmasıdır.

1. Blog ya da İnternet Sitesi Açmak

İnternetten para kazanmak istiyorsanız bir blog ya da internet sitesi açabilirsiniz. Her şeyi internet üzerinden ve oturduğunuz yerden yapacağınız bu meşgale sayesinde hatırı sayılı bir kazanç elde edebilirsiniz. Şu anda bu yazıyı okumanızı sağlayan Yeniisfikirleri.net sitesi de öğrenciyken açılmış bir internet sitesidir. Ve aylık ziyaretçi sayısı milyonları bulmaktadır.

İlk adımı atmak sanıldığı kadar zor değil. Yapmanız gereken şey bir domain satın almak ve uygun fiyatlı bir web host planı oluşturmak. Dilerseniz başlangıç adımını hızlı atmak için profesyonel destek alabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İnternette Kazanılan Paralara Seyirci Kalmayın! Bir Websitesine Sahip Olun!

​​2. Websiteleri İçin Serbest Zamanlı Yazı Yazmak

Serbest zamanlı yazılar yazmak para kazanmanın en kolay yollarından biridir.

Blogların dışında pek çok şirket de artık içerik üretmekten, teknoloji içerikli yazılar yazmaya ve broşürler oluşturmaya kadar farklı birçok alanda yazarlardan yardım istiyor. Şirketler için yazı yazmak istiyorsanız serbest zamanlı işleri görebileceğiniz Fiverr, Bionluk gibi sitelere göz atabilirsiniz.

Şu aralar yaygın olan bir iş de redaktörlük. Bloglar, internet siteleri ve yazarlar için redaktörlük yapabilirsiniz.

3. Sanal Asistanlık

İnternet üzerinden para kazanmanın bir başka yolu da sanal asistanlık yapmaktır. Pek çok şirket, normalde asistanların yaptığı maillere cevap vermek, günlük görevlerin yerine getirilmesi gibi işler için artık dışarıdan insanlarla çalışıyor. İnternet üzerinden iş yapmak istiyorsanız sanal asistanlık yapmayı düşünebilir ve harçlığınızı çıkaracak kadar para kazanabilirsiniz.

4. İnternet Üzerinden Tasarım Yapmak

Bir sanatçıysanız ve grafik tasarımıyla ilgileniyorsanız internet siteleri ve şirketler için tasarımlar yapabilirsiniz. Reklamlar için küçük grafikler hazırlayabilir ya da internet sitelerini baştan tasarlayabilirsiniz. İşe koyulmak için 99Designs gibi siteleri ziyaret edebilirsiniz. Burada tasarım yarışmalarına katılabilir ve birinci olduğunuz takdirde para kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?

​​​​5. YouTuber Olmak

Video çekme konusunda yetenekli olduğunuzu düşünüyorsanız YouTube sizin için uygun bir mecra olabilir. Videolarınızda çıkan reklam başına para kazanabilirsiniz. Böylece ne kadar çok insan videolarınızı izlerse o kadar çok para kazanma şansınız olur. YouTuber’ların her 1000 izlenme başına yaklaşık 2-3 TL kazandığı düşünülüyor.

Mutlaka okuyun: Youtube’dan Nasıl Para Kazanılır?

6. Kendi Tişörtlerinizi Tasarlamak

Tasarım yeteneğinizle para kazanmanın bir başka yolu da tişört tasarlamak ve onları internette satmaktır. Bu yöntemin en güzel yanı tişörtlerin basit resimlerden çok daha fazlası olmasıdır. Bazen üzerine yazdığınız güzel sözler de alıcıları etkileyebilir.

7. Deşifre Yapmak

Parmaklarınızı hızlı bir şekilde kullanabiliyor, dinleyerek ve klavyede yazı yazarak para kazanmak istiyorsanız deşifre yapmak aradığınız iş olabilir. Farklı birçok sektörde ses kayıtlarını deşifre ederek yazıya dökecek eleman arayışı bulunuyor. Örneğin, podcast sahipleri her bölümü gönderi olarak da paylaşmak için bunları yazıya dökecek kişilerle çalışmayı çok seviyor.

8. Uygulama Geliştirmek

Programlama konusunda yetenekliyseniz iPhone ya da Android uygulamaları geliştirip App Store’da satabilirsiniz. Pek çok insan hem oyun hem de telefon uygulamaları geliştirerek büyük başarı elde ediyor. Bu işin püf noktası karşılanmayan bir ihtiyacı tespit etmek ve oraya yönelmektir.

Mutlaka okuyun: Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak

9. Kaligrafi Dünyasına Adım Atmak

Kaligrafi sanatında iyi olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Ürettiğiniz eserleri Etsy gibi sitelerde iyi bir fiyata satabilirsiniz. Pek çok insan davetiyelerini süsleyecek ya da özel günlerde süsleme olarak kullanılacak eserler üretecek kişilerle çalışmak istiyor.

10. İnternet Üzerinden Ders Vermek

İyi bir öğretmen misiniz? Başkalarına aktarabileceğiniz ya da insanların hayatında fark yaratabilecek bir bilgi birikiminiz mi var? Bu konu üzerine yoğunlaşıp bir kurs hazırlayabilir ve internette pazarlayabilirsiniz. Udemy gibi siteler, insanların online kurslar hazırlamasını ve bu platform aracılığıyla hedef kitlelere ulaşmasını sağlıyor. Aklınıza gelebilecek her konuda bir kurs bulunuyor, bu yüzden aklınıza değişik bir konu geldiğinde tutmaz diye kestirip atmayın, bir şans verin.

Mutlaka okuyun: Milyar Dolarlık İlk Türk İnternet Şirketi Udemy’nin Kurucusu Eren Bali ve Hikayesi

11. Çevirmenlik Yapmak

Başka bir dil mi biliyorsunuz? Öyleyse çevirmenlik yapabilirsiniz. Hem sözlü hem yazılı çeviriye rağbet oldukça büyük. Birçok site sayesinde dil bilen herkes kendisine bir profil hazırlayıp çevirmenlik yapabilir.

Mutlaka okuyun: Çeviri Yaparak Para Kazanmak

12. Sanal Çağrı Merkezi

Çağrı merkezleri pek çok şirketin can damarıdır. Peki ya evde, oturduğunuz yerden çağrı merkezi operatörlüğü yapabilseniz? LiveOps, Bionluk gibi siteler sayesinde bu artık mümkün. Siz de bu tür sitelere üye olarak talebin yüksek olduğu bu alanda isminizi duyurmaya başlayabilirsiniz. Bunu hemen başaramayabilirsiniz ama az da olsa ek gelir elde etmiş olursunuz.

13. Seslendirme Sanatçılığı

Seslendirme yapmak özellikle de video ve podcast dünyasında her gün popülerliğini artırıyor. Güzel bir sesiniz ve evde kurulu bir mikrofon sisteminiz varsa başkaları ve şirketler için seslendirme yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Seslendirme Yaparak Para Kazanmak

14. Başkaları İçin Kargo Taşımak

Ekran ömrü kısa olan “Kargo Savaşları” adlı TV şovunu izlemiş miydiniz? Bu şovda insanlar başkalarına kargo hizmeti sunmaya çalışıyordu. İşte bu şov gerçek oldu ve glovo gibi uygulamalar bir yere bir şey göndermek isteyen insanlarla bu işi yapabilecek şoförleri bir araya getiriyor. Eğer bir motosikletiniz varsa çalışma saatlerini siz seçebilir ve ayda 4000 TL’ye kadar gelir elde edebilirsiniz.

15. SEO Uzmanlığı Yapmak

SEO ya da arama motoru optimizasyonu analitik düşünen kişilerin yapabileceği harika bir serbest zamanlı iş. Bu işten biraz anlıyorsanız ve analitik düşünebiliyorsanız saatte 300 lira, hatta daha fazlasını kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

16. Oyun Oynamak

Sadece oyun oynayarak da para kazanabileceğinizi söylesek? Evet hem eğlenip hem de para kazanmanız mümkün.

Mutlaka okuyun: Oyun Oynayarak Nasıl Para Kazanılır?

17. İnternet Üzerinden Para Kazanmak

İnternetten para kazanmanın yüzlerce yolu var. Ancak hangisinin size daha uygun olduğunu ve daha çok para kazandırdığını seçebilmek büyük bir problem. Biz bu problemi aşmanızı sağlayarak en garantili para kazanma yöntemlerini sizler için derledik.

Mutlaka okuyun: İnternetten Para Kazanma Yolları

b) Eşyalarınızı Kiraya Vermek

Eşyalarınızı kiraya vermek ek gelir etmenin harika bir yoludur. Kiraya verecek bir şeyinizin olmadığını mı düşünüyorsunuz? Tahmin bile edemezsiniz.

18. Evinizin Bir Odasını Kiraya Vermek

Üniversitede okurken para kazanmanın en iyi yollarından bir tanesi evin kullanılmayan odalarını kiraya vermektir. Evinin odalarını kiraya veren arkadaşım buradan kazandığı parayla kirasını ve faturalarını karşılayabiliyordu ve bu şekilde üniversiteden mezun olana kadar hatırı sayılı bir gelir elde etmişti.

Kiraya vermek için ev arkadaşım sayfasından ilan verebilirsiniz

19. Arabanızı Kiraya Vermek

Üniversitede okurken arabası olan şanslı kişilerden biriyseniz ama bütün vaktinizi kampüste geçirdiğiniz için arabanızı çok fazla kullanmıyorsanız belki de başkalarına kiralamayı düşünebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Arabanızdan para kazanmaya ne dersiniz?

20. Kullanmadığınız Eşyaları Başkalarına Kiralamak

Kullanmadığınız eşyalar birikmeye mi başladı? Belki bisikletiniz orada bekleyip duruyor ya da bir hevesle aldığınız o kamp ekipmanı tozlanıyor? Belki de odalarınız kullandığınız ama uzun bir süredir yüzüne bakmadığınız eşyalarla doludur. Bunlar atıl bir durumda duracağına sahip olduğunuz neredeyse her şeyi kiraya verebilirsiniz. Yapmanız gereken şey kendinize sanal bir dükkan oluşturmak ve ürünlerinizi yüklemek. İnsanlar sizinle iletişime geçecek ve platform aracılığıyla size ödeme yapacaktır.

21. Drone Kiralayın

Dronelar artık birçok tanıtım ve reklam hizmetinde olmazsa olmaz araçlardan biri halini aldı. Eğer sizin de kaliteli videolar ve fotoğraflar çeken bir drone’unuz varsa çok güzel paralara günlük kiraya verebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Drone İle Para Kazanmanın Yolları

22. Kıyafetlerinizi Kiraya Vermek

Çok sık giymediğiniz bir kıyafetiniz (gelinliğiniz ya da süslü bir pantolonunuz) varsa bunları uygun bir fiyatlı seçenekler arayan kişilere kiralaya verebilirsiniz. Bazı siteler sayesinde insanlar kıyafetlerini internet üzerinden kiraya verebiliyor. Bu şekilde ürünlerinizi görücüye çıkararak kısa yoldan para kazanabilirsiniz.

23. Evinizi AirBnB’de Kiraya Vermek

Çok fazla mı seyahat ediyorsunuz? Ya da diyelim yazın uzun bir süreliğine evinizden uzakta mı olacaksınız? Bu sürede evinizi ya da dairenizi kiraya verebilir ve ek gelir elde edebilirsiniz. AirBnB, hem ev sahipleri hem de tatile çıkanlar arasında her geçen gün daha da yaygınlaşıyor.

Mutlaka okuyun: Airbnb İle Para Kazanmak

c) Görevleri Tamamlayın

Şimdi ise pek de iş olarak sayılamayacak ve internette denk gelmeyeceğiniz yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Bunlar aslında tam ortada yer alıyor ve ben onlara para kazanmak için yerine getirebileceğiniz görevler olarak adlandırıyorum. Bu yöntemlerin çoğu, değişik şeyler yaparak para kazanmak isteyen Y kuşağına ve üniversite öğrencilerine hitap ediyor.

24. Swagbucks Adlı Arama Motoru

İnternetteki arama motorlarını halihazırda kullanıyorsanız arama motorunuzu Swagbucks olarak değiştirebilirsiniz. Bu arama motoru sayesinde SB adı verilen puanlar kazanabilir ve bu puanları daha sonra nakit para ya da hediye çeki olarak kullanmanızı sağlıyor. SB kazanmanın birden fazla yolu var ve her ay ek gelir elde etmenizi sağlayabilir.

25. Online Anketler Doldurmak

İnternet üzerinden yapabileceğiniz bir başka şey de anket doldurmaktır. Bu anketlerin çoğunu doldurmanız karşılığında küçük hediyeler kazanabilirsiniz. Online anket doldurabileceğiniz pek çok site mevcut:

Survey Junkie: Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi paylaşarak nakit para ve ödüller kazanın.

Swagbucks Surveys: Swagbucks’ın artık kendi anket bölümü var ve buraya sadece üye olarak 5$ kazanabilirsiniz.

Pinecone 18- 24: 18- 24 yaş aralığındaysanız Pinecone üzerinden doldurduğunuz her anket için 3 $ kazanabilirsiniz.

Opinion Outpost: Anket doldurarak para kazanın.

Springboard America: Nakit para kazanmanızı sağlayan bu site diğerlerine göre daha yeni.

mySoapBox: Düşüncelerinizi paylaşın ve para kazanın.

Mutlaka okuyun: Anket Doldurarak Para Kazanmak

26. Piyasa Araştırmasına Katılmak

Piyasa araştırması para kazanmanın eğlenceli bir yoludur. Piyasa araştırmalarının reklamlarına kampüste denk gelebilirsiniz. Bu tür araştırmaların amacı basittir: üniversite öğrencilerinin düşüncelerini öğrenmek. Bir odada bir saatliğine oturup piyasa araştırması yapmanın karşılığında para ya da hediye çeki kazanabilirsiniz.

Piyasa araştırmasına katılmak istiyorsanız şu iki basit yöntemi deneyebilirsiniz:

Neilson Computer & Mobile Panel: Uygulamayı indirin ve para kazanın.

Mobile Expression: Uygulamayı indirin ve para kazanmak için en az bir hafta boyunca silmeyin.

27.Online Yapılan Kullanıcı Deneylerine Katılmak

Şirketler yeni internet sitelerini ya da girişimlerini kullanıma açacakları zaman test etmek için birkaç kişiye ihtiyaç duyar UserTesting.com gibi siteler sayesinde şirketler bu tür ilanları verebiliyor ve herkes denemelerde yer almak için şansını deneyebiliyor. Yaptığınız her deneme için para kazanabilirsiniz.

28. Başkaları İçin Not Tutmak

Okulda tutulan notlara ek olarak insanlar her konuda not tutuyor. Örneğin, yaşlılar ve engelli kişiler not tutma konusunda yardıma ihtiyaç duyabiliyor. Siz de zamanınız varsa ve şehrin farklı noktalarına gitmek isterseniz ihtiyaç duyanlar için not tutarak ek gelir elde edebilirsiniz.

29. Tıbbi Deneylerde Gönüllü Olmak

Ek gelir elde etmenin bir başka yolu da tıbbi deneylerde gönüllü olmaktır. Farklı ürünleri denemesi için sağlıklı gönüllülere ihtiyaç duyulan pek çok araştırma yürütülüyor. Bazıları uykunuzda sizi gözlemlerken bazıları farklı ilaçları üzerinizde deniyor.

Mutlaka okuyun: Yüksek Maaşlı İş İmkanı: Denek Olmak

30. Burs Yarışmalarına Katılmak

Burslar üniversitedeyken ek gelir elde etmenin harika bir yoludur. Çoğu insanın gözden kaçırdığı şey burs yarışmalarının çoğuna katılım az olur çünkü insanlar kazanacaklarını düşünmez.

31. Teneke Kutuları ve Şişeleri Geri Dönüştürmek

Ek gelir elde etmenin bir başka kolay yolu da geri dönüşüm yapmaktır. Pek çok yer şişe ve teneke kutuları getirmeniz karşılığında size para öder. Çok büyük bir meblağ değildir belki ama bir çanta dolusu teneke kutu size çanta başına 10 TL ya da daha fazla kazandırabilir. Ayrıca çevreyi temiz tutmanızı sağlar.

32. Hurda Metalleri Geri Dönüştürmek

Şişeler ve kutuların dışında hurda metalleri de geri dönüştürebilirsiniz. Hurda metalleri geri dönüştürerek çok fazla para elde edebilirsiniz ama geri dönüştürecek hurda materyali bulmak da oldukça zor olabilir. Hurda bakır ya da metali geri dönüştürmek üzere bir yere götürdüğünüzde hatırı sayılı miktarda para kazanabilirsiniz.

33. Telefon Bilgilerinizi Paylaşmak

Cep telefonunuzu kullanarak ve şirketlerin erişimine açarak da para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? Örneğin, Nielson Mobile Panel adlı uygulamayı sadece telefonunuza indirerek bile çeşitli ödüller kazanabilirsiniz. Uygulama sayesinde şirket, telefonunuzla oynarken ekran görüntüleri alarak sizin yaş grubunuzla ilgili bilgi sahibi olmak isteyen reklam şirketlerine gönderiyor. Bu uygulama özel hayatınızı ihlal ediyor olabilir ama işin ucunda para olduğunu hesaba katarak bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz.

34. Programların Hatalı Yönlerini Bulmak

Programcı mısınız? Yeterince boş zamanınız mı var? Bu zamanı yeni ve mevcut yazılımlardaki hataları bulmaya ayırabilirsiniz. İş ilanlarının asılı olduğu panolara ya da üniversitenizin kampüsündeki ilanları kontrol edebilirsiniz.

35. İnternet Sitelerinin Hatalarını Bulmak

Programlamaların hatalarını bulduğunuz gibi aynı zamanda internet sitelerindeki hataları ve eksiklikleri bularak da para kazanabilirsiniz. Örneğin, Google sistemlerindeki hataları bulan ve bildiren kişilere sürekli olarak ödeme yapıyor.


Bunlar İlginizi Çekebilir