Cihan Temiz
YazarCihan Temiz
7 dakika okuma süresi
Kas 2, 2019

Nikola Tesla


Nikola teslanın hayatı ve çalışmaları

Nikola Tesla, Sırbistan'ın Similjan kasabasında 10 Temmuz 1856 tarihinde doğdu. Babası papaz, annesi ise ev aletleri ile ilgilenen, ev aletleri mucidi olarak tanınan bir kadındı. Tesla'nın Milca, Angelina ve Marica isimli üç kız kardeşi vardı. Tesla hiç evlenmedi. Kolay öfkelenen bir yapıya sahipti.

Tesla annesinin desteği ile fizik ve matematik alanında bilgisini ilerletti. Avusturya Prag Politeknik Üniversitesi'nin Graz'daki okulunda okudu. Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca öğrendi. Elektrik üzerine olan bilgisini arttırdı.

Kişisel takıntıları ve asosyalliği nedeniyle üçüncü sınıfın ilk döneminde okulu bıraktı. Kimi çevreler okulu bitirdiğini söylese de Tesla üniversiteden mezun olamadı. Bu dönemde ailesiyle ilişkisini kesti. Abisinin 12 yaşında at kazasında hayatını kaybetmesi ve bu durumun gerçekleşmesinde Tesla'nın etkisi olduğu söylenir. Tesla'nın bu durumla suçlanması on da birçok takıntı oluşturdu ve şizofreniye yakın belirtiler gösterdi. Bir oto mühendislik firmasında çalışmaya başlayan Tesla, ağır bir depresyon dönemi yaşadı.

Babasının isteği ile Prag'ta Charles Ferdinand Üniversitesi'ne başladı. Babasının ölümü üzerine okulu bırakan Tesla, Paris'te bir telefon şirketinde çalışmaya başladı. Burada doğru akım motorları ve dinamolar konusunda önemli tecrübeler edindi. Bu dönemde firmada döner makinelerini korumak için regülatör benzeri kontrol cihazları icat etti.

Nikola Tesla, dünya bilim tarihini etkileyen ve değiştiren deneylere ve icatlara imza attı. En önemli buluşu elektriğin kablosuz olarak taşınabileceğinin deneysel olarak Londra fuarını aydınlatarak ispatlamasıdır. Bugün bilinen tüm iletişim sistemlerinin, uzay teknolojilerinin ve kablosuz iletişimin temelini attı.

Tesla'ya göre doğru akımı kullanmak sistem olarak yanlıştı. Alternatif akımı kullanarak jeneratör ve motordaki komütatörü ortadan kaldırmak gerektiğini düşündü. Ancak alternatif akım ile çalışacak bir motor bulunamadığından işi kolay olmadı. Sınıf arkadaşı Szigetti elektrik endüstrisinde devrim yaratacak dönen manyetik alanı keşif etti. Böylece komütatör ortadan kalkmış oldu. O da alternatif akım elektrik sistemini baştan sona tasarladı. Enerjinin ekonomik iletimi için yükseltici ve alçaltıcı, transformatörler ve motordan mekanik güç elde etmek için alternatif akım motorları onun tarafından bulundu.

1887 Kasım ve aralık aylarında Tesla buluşlarına toplam yedi adet ABD patenti aldı. 1886 Nisanında çok fazlı sistemler için patent aldı. Bu yılın sonuna kadar 18 patent daha aldı. Ardından birçok Avrupa patenti aldı. Şimdiki Adı IEEE olan o günkü AIEE de konferans verip dünya mühendislerine tek ve çok fazlı akım sistemlerini anlattı.

Tesla, Mors ile uzaktan haberleşmeyi ortadan kaldıran sistemi ile 1898 de Madesen Squaer Garden da bir gösteri düzenledi. Elektrik fuarı ve sirk alanı olan yerin ortasına büyük bir su tankı yerleştirdi. Bu tankın üzerine yüzmesi için 1 metre uzunluğunda bir tekne koydu. Radyo frekansı ile tekneyi uzaktan kumanda etti. Böylece bugünkü GPRS sisteminin, uzaktan kumandalı tüm sistemler ile uzay teknolojileri ve uzaktan iletişim sistemlerinin temelini attı.

Nikola Tesla, uzaktan kumanda sistemini bir araca uygulayan ilk kişidir. 1 metrelik bir tekneyi uzaktan kumanda ile yüzdürdü. Uzaya ses dalgaları gönderen ilk kişi oldu. Kozmik radyo dalgalarını bularak 1917 de cisimlerin üzerine bu dalgalarsı gönderip bir floresan ekran üzerinde topladı.

Sıradışı bir karaktere sahipti. Para yönetiminde hiçbir zaman başarılı olamadı. Hayatının son yıllarını borçlarından kaçmak için sürekli otel değiştirerek geçirdi.

Hayatının son dönemlerinde giderek garipleşerek içine kapandı. Bibliyografisini yazmak için kendini arayanları da reddetti. Not alma alışkanlığı yoktu. Her şeyi aklında tutuyor ve uyguluyordu.

Nikola Tesla, 7 Ocak 1943 tarihinde 86 yaşındayken New Yorker Oteli'nin 33. katında, 3327 numaralı odasında otel görevlisi Alice Monaghan tarafından ölü olarak bulundu.

Asistan Doktor H.W. Wembly teşhisine göre Tesla, koroner damarların kan pıhtılaşması ile tıkanması sonucu hayatını kaybetti. Ölmeden önce teleforce silahı adını verdiği bir çalışma yürütmekte olan Tesla'nın bütün dokümanlarına ABD hükümeti tarafından el konuldu.

NİKOLA TESLA VE ÇALIŞMALARI

Nikola Tesla ve Alternatif Akım

Nikola Tesla

Nikola Tesla 1884’te New York’a taşındı. Çalışmalarını New York’ta sürdüren Tesla, burada Edison’la çalışmaya başladı. Ancak Edison’un Tesla’nın alternatif akım sistemlerine dair keşiflerine uzak durmasıyla elektrik dünyasının iki önemli ismi ayrıldı. Edison’dan önce Amerikada evlerde elektrik bulunmuyordu. Bu doğrultuda Amerika’daki evlere elektriğin girmesi, Edison’un geliştirdiği doğru akım sistemiyle sağlandı. Edison bu durumu ekonomik sebeplerden bu sistemi değiştirmek istemiyordu.

Nikola Tesla kendi yolunu çizmeye karar verdi. Yeni elektrik motorları ve jeneratörleri üzerinde çalışmaya başlayan Tesla, kısa sürede alternatif akım sistemini geliştirdi. Nikola Tesla’nın geliştirdiği üç fazlı alternatif akım indüksiyon motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye, doğru akıma göre çok daha başarılı bir şekilde çeviriyordu. Keza alternatif akım performans bakımında daha etiliydi. çünkü daha yüksek voltaj üretmeyi sağlıyordu. Böylece elektriğin çok daha uzağa, çok daha ucuz bir şekilde taşınması imkanı artık bulunmuş oldu. .

Nikola Tesla, keşfettiği alternatif akım üreteçleri, transformatörleri ve motorlarına ilişkin buluşlarına istinaden patentlerini 1885 yılında George Westinghouse’a sattı. Bu şekilde elektrik eski iki dost mucidi birbirlerine rakip olmuşlardı. Çünkü Westinghouse ve Tesla alternatif akımı yaymaya çalışırken, Edison, doğru akım sistemlerini yaymaya çalışıyordu. Nitekim bu rekabet tarihte “Akım Savaşları” dönemini başlattı. Chicago’daki 1893 Kolomb Dünya Fuarı, Akım Savaşları için önemli bir platform hazırladı. Westinghouse ve Tesla, Edison’a nazaran çok daha ucuz bir teklif vererek fuardaki Elektrik Pavyonu’nu aydınlatırken tüm dünya alternatif akımın başarısına tanıklık etmiş oldu. Alternatif Akım’ın kullanım alanı genişleyerek yaygınlaşmaya başlaması zamanla doğru akım sistemlerinin bırakılmasına sebep oldu.

Pek çok kaynağa göre Alternatif akım, Tesla’yı dünyanın en zengin insanı yapabilecek bir keşifti. Nikola Tesla ve Westinghouse arasındaki kontrat, Tesla’nın üretilen enerjiyle doğru orantılı olarak para kazanmasını sağlıyordur. Alternatif akımın büyük başarısıyla Westinghouse’un, Nikola Tesla’ya hatrı sayılır bir miktar borcu olmuştu. Söz konusu borç Westinghouse Electric Company 1907’de batma noktasına getirdi. Bu doğrultuda George Westinghouse sorunu çözmek için Tesla ile konuşmaya karar verdi. Nikola Tesla defalarca farklı kaynaklarda işlendiğine göre kontratı yırttı ve alacaklarından vazgeçti.

Nikola Tesla ve Kablosuz Enerji

Nikola Tesla

Enerjinin Kablosuz olarak iletilmesi konusunda da Nikola Tesla bir devrim açtı. 1891 yılında patentini aldığı Tesla bobini ile kısa mesafede enerjiyi kablosuz olarak aktarmayı başardı. Temelde yükseltici bir transformatör olan Tesla bobini, çok çok yüksek gerilimler elde etmeyi mümkün kıldı. Tesla, kendi adını verdiği bu indükleme bobinlerini elektrikle aydınlanma, yüksek frekanslı alternatif akım ve özellikle kablosuz elektrik iletimi gibi alanlardaki çalışmalarında deneyimledi.

Nikola bu çalışmaları südüre dursun Alman bilim insanı Heinrich Rudolf Hertz’in diğer bir taraftan yaptığı çalışmalarından etkilenen bir grup bilim insanı, radyo dalgalarıyla ilgili deneyler yapıyorlardı. 1889 yılındaki Paris Fuarı’nda Hertz’in çalışmalarını gören Nikola Tesla da için farklı bir yön daha açılmış oldu. Çünkü Nikola Tesla 1893 yılında, yani Guglielmo Marconi’nin buluşundan iki yıl önce, yeterli teknik donanım ve bilimsel birikimle radyo dalgalarıyla iletişim üzerinde yoğunlaştı, fakat bulduklarını haberleşme yerine elektriğin kablosuz aktarımı üzerine yoğunlaştırmıştı.

Uzaktan Kumanda’nın Bulunuşu ve Nikola Tesla

Nikola Tesla

Nikola Tesla 1898 yılında New York’taki Madison Square Garden’daki bir süs havuzunda ufak bir maket gemiyi radyo dalgalarıyla hareket ettirerek bir alıcı ve verici arasındaki iletişimi sağlayan ilk kişi oldu. Böylece Uzaktan kumandanın doğu gerçekleşmiş oldu. Nikola Tesla böylece icat ve patentlerine bir yenisini eklemiş oldu. ikola Tesla “Teleotomaton” ismini taktığı bu icat, bütün radyo prensiplerine, uzaktan elektrik hareketine, hatta bir de robota sahipti.

Marconi 1901 yılında “Kablosuz Telegrafi Aparatı”nın patentini almıştı. Ancak 1943 yılında bir ABD Yüce Mahkemesi kararı, “Marconi’nin patentinin Lodge, Tesla ve Stone’un buluşlarına bir ekleme yapmadığı” kararını yayınladı.

Nikola Tesla’nın Başarısızlıkları ve Ölümü

Nikola Tesla Hayatı boyunca nerdeyse 700’ün üzerinde icat’ta bulundu ve bunların patentlerini aldı. Başarılarının yanında başarısızlıklarıyla da adında oldukça söz ettirdi. Örneğin belki bugünkü internetin atası sayılabilecek Wardenclyffe Kulesi projesi veya Sıkıştırışmış elektriğin bir silah olarak kullanılması projesi bunlara örnek sayılabilir. Ancak bu başarısızlıkları dahi pek çok buluşun önünü açtı. Kaldıki bu başarısızlıklarda yatan temel sebep projelerine maddi kaynak bulamamasında yatıyordu.

Nikola Tesla 7 Ocak 1943’te New Yorker Hotel’de 87 yaşında hayata veda etti. 1 asır’a yaklaşan ömründe 700’ün üzerindeki icatları ve bugünkü teknolojinin gelişmesine temel olacak pek çok fikrin ilk adımlarını oluşturdu.

Bunlar İlginizi Çekebilir