Merhaba ismim Rasim işbeceren doğma büyüme Nevşehirliyim ve Nevşehir üniversitesi Kontrol ve otomasyon bölümü 1.sınıf öğrencisiyim. Bugünkü yazımda Memleketim hakkında bilgi vermek istiyorum bu benim ilk yazım olacak.
Nevşehirin eski ismi Muşkaradır. Eskiden bir köymüş şehir ismini 18. Yüzyılda Osmanlıca “Yeni kent” anlamında bugünkü adını almıştır. Nevşehir 20 Temmuz 1954 yılında il haline gelmiştir. Nevşehir ayrıca Hacı Bektaş Veli gibi manevi önderle Osmanlı’nın Lale devri sadrazamlarından Damat İbrahim Paşa gibi önemli bir devlet adamına ev sahipliği yapmış ve bu iki isim de Nevşehir’e değerler katmıştır.
Diyecek olursanız Nevşehir nasıl bir yer gitmeye değermi diyecek olursanız size ben gerçekten herkesin gelip görmesi gereken yerlerden biridir derim. Otogardan şehir merkezinin uzaklığı 6 km dir. Şehir içi otobüs ya da minibüslerle terminale ve şehir merkezine ulaşım mümkündür. Şehrimizin nüfusu 2020 yılında yaklaşık 300 bin kişidir
Nevşehirin ilçeleri;
Acıgöl
Avanos
Derinkuyu
Gülşehir
Hacıbektaş
Kozaklı
Ürgüp tür.
Nevşehir ekonomide büyük ölçüde tarıma ve son yıllarda hızla büyüyen turizm sektörine dayanıyor. Her yıl Nevşehir yüzbinlerce yerli yabancı turist ağırlıyor. Peribacaları, tarihi konakları, oyma evler, kaya kiliseleri, vadileri ve daha bir çok ziyaret noktasını barındıran bölge aldığı yoğun talep sayesinde diğer hizmet sektörlerine de fayda sağlıyor. Yöresel seramik ürünler, el dokuma halı kilim bölge esnafının önemli geçim kaynakrındandır.
Nevşehir’in en önemli tarım ürünleri buğday ve patatestir. Aynı zamanda şeker pancarı, üzüm be bakliyat üretimi de diğer önemli tarımsal faaliyetler. Şehir ayrıca çekirdekli kabak üretiminde birinci sıradadır.
Nevşehir’de hayvancılık ve sanayi faaliyetleri de yürütülüyor fakat ekonomiye katkısı tarım ve turizm yanında şu an için çok daha az.
Nevşehir mutfağının meşhur yemekleri;
Testi kebabı
Çömlek fasulyesi
Nevşehir tava
Ağpakla (kuru fasulye)
Ayva dolması
Dolaz tatlısı
Diyecek olursanız Nevşehirde üniversite okumak güzelmi die cevabım evet derim
2 tane üniversitemiz var birincisi kapadokya üniversitesi ürgüpte özel bir üniversite diğeri merkezde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Ana kampüs merkeze 7-8 km uzaklıkta ulaşım sıkıntısı yoktur. Henüz gelişmekte olan bir üniversitedir. Çok büyük sayılmaz ama fikrimce tam bir öğrenci üniversitesidir. Öğrencilerin çoğu yakın illerden gelmektedir veya Nevşehirde ikametgah edenlerdir. Kapadokya üniversitesi ise ürgüp’e bağlı Mustafa paşa kasabası içerisinde bulunan daha ufak bir eğitim kurumudur. Kurucusu Dr. İlber Ortaylıdır.
Evet arkadaşalr bugünkü yazım bu kadardı bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıcakla kalın umarım yazımı beğenirsiniz. 😊