Selen Koşar
YazarSelen Koşar
3 dakika okuma süresi
Oca 30, 2021

Mühendislik Öğrencisinin İLK Sene Yapması Gerekenler



Merhaba arkadaşlar,

Mühendislik son sınıf öğrencisi olarak gözlemlerim ve tecrübelerime dayanarak ilk sene yapılması gerekenlerden bahsedeceğim. Yorucu bir üniversiteye giriş sınavını atlattıktan sonra istediği mühendislik bölümünü kazanan genç arkadaşlarım ilk etapta bir rahatlığa kapılıp ,çoğu arkadaşım gibi, ilk seneyi çok önemsemiyorlar. Bu nedenle 1.sınıftan çok derslerinin kalmasına sebep oluyorlar. Acı ama gerçek bir bilgi vermem gerekirse hayatınızda hiç çalışmadığınız kadar mühendislik bölümünde derslere çalışacaksınız. Hatta bazen içinizden ''Ben bu kadar üniversite sınavına çalışsaydım şimdi kim bilir nerelerde okurdum'' bile diyeceksiniz. Şaka bir yana sevdiğiniz bölümde okuyorsanız saatlerce ders çalışmak bile insana keyif veriyor. Konudan daha fazla sapmadan gelelim yapılması gerekenlere: 

1.Dersi Derste Öğrenin

Çok klasik bir laf olmakla birlikte en iyi öğrenme şekli budur arkadaşlar. Öğrenmeye aç olun. Karşınızdaki profesörlerden, doçentlerden, öğretim görevlilerinden alabileceğiniz kadar bilgi almaya çalışın. Tabi bazen ters durumlar olmuyor değil. Bazen delicesine bilgi sahibi profesörlerin derste karşı tarafa bir şey aktaramadığını da görebilirsiniz. Ancak şaşırmayın. Artık üniversitedesiniz. Bilgiyi kendiniz almalısınız. Size kimse altın tepside sunmayacaktır. Bu yüzden her ne kadar istisnai durumlar olsa bile dersinizi iyi dinleyin, sorular sorun.

2.Not Tutun

Not tutmak ilkokuldan beri tüm öğretmenlerin yaptırdığı bir eylem olmakla birlikte çoğunluk kesimin yazı yazmaktan mızmızlandığı için not tutmaması üniversitede görülen bir durumdur. Vize ve final yaklaştığında okulda görmediğiniz insanları not ararken görmeye başlarsınız. Unutmayın ki genelde hocalar derste yazdırdıkları veya çözdükleri şeylerin çok benzerini sınavda sormaya yatkındırlar.

3.İngilizce Bilmeden Olmaz!

Arkadaşlar artık bu bilgi her yerde var. İlk sene İngilizce öğrenmeyi halletmeniz gerekiyor. İlk sene mühendislikte en kolay yılınız olacaktır. Bu yüzden İngilizceye daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Yaz tatilinizi de bu sürece katarsak aylarca vaktiniz var. Unutmayın artık İngilizce tüm dünyanın dilidir. 

4.Mühendis ve Mimarlar Odasına Kayıt

Evet, yanlış okumadınız. Bölümüzün bağlı olduğu mühendisler odasına öğrenci kaydınızı yaptırın. Bu sayede mezun olduğunuzda odaya kayıt yaptırmakta zorluk çekmezsiniz. Aynı zamanda odanın öğrencilere yönelik yaptığı bazı etkinlikler olabiliyor bunları kaçırmayın.

5.Sosyal Sorumluluk Projelerine Katılın

Arkadaşlar katıldığınız her sosyal sorumluluk projesi sizin için büyük bir artıdır. Artık neredeyse çoğu şirket üniversitede öğrendiğiniz dersler haricinde kendinize neler kattığınıza, neler yaptığınıza bakmaktadır. Ayrıca birilerine yardım etmek sizi daha çok mutlu edecektir.

6.Program Öğrenmeye Başlayın

Okuldaki bir hocamın lafını asla unutmam. ''Arkadaşlar öğrendiğiniz her program size +1000 tl'' demişti. O zamanlar gülüyorduk bu laflara. Ancak piyasada gerçekten öğrendiğiniz ve kullanabildiğiniz programlar sayesinde iş bulacaksınız. Kendinizi ne kadar çok geliştirirseniz o kadar dolgun maaşlar alırsınız. İlk sene öğrenmeniz gereken ilk program MATLAB olmalıdır. Daha sonrasında en az bir programlama dili öğrenmelisiniz. C dili ile temel attıktan sonra Pyhton öğrenmenizi tavsiye ederim.

7. Üniversiteyi Kazandık Eğlenmeden Olmaz

Arkadaşlar tabii ki eğlenceye de vakit ayıracaksınız. Arkadaşlarınızla aktiviteler planlayın ve uygulayın. Önemli olan zaman yönetimini iyi yapmaktır. Eğlenceye ve derse ayıracağınız vakitleri iyi ayarlarsanız okul hayatınız sizin için çok güzel geçer. Ne eğlenceden taviz verirsiniz ne de derslerinizden.

Benden tavsiyeler bu kadar. Umarım yararım dokunur ve güzel bir öğrencilik yaşarsınız. Görüşmek üzere. :)


Bunlar İlginizi Çekebilir