Cansu Doğan
YazarCansu Doğan
2 dakika okuma süresi
Eki 3, 2018

Minimal Yaşam Önerileri


 Kökeni 1960'lara dayanan, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akımdan yaşam felsefesine dönüşen bir trend "Minimalizm". Artan teknolojik imkanlar, üretim ve tüketim çılgınlığı, her alanda sınırsız seçenek ve alışveriş imkanı, zaman yetersizliği gibi sebepler insanların daha "sade" bir yaşam tarzını aramasına neden olmuştur. Japonların gerçekten profesyonel olarak gerçekleştirdiği bu felsefede siz de sadeleşmek adına küçük adımlar atabilirsiniz. 

İşte o adımlar:

1. Eşyalarınızı Sadeleştirin

Uzun süredir kenarda duran ancak ilginizi çekmeyen kitaplar, sıkıldığınız veya giymediğiniz kıyafetler, bozulan ya da tekrar kullanmayacağınız elektronik aletler ve kablolar, hatırası olmayan hediyelik eşyalar, geçerliliğini yitiren evrak ve dosyalar, birden fazla aynı ürün ve daha pek çok şeyi hayatınızdan çıkarmak minimal yaşamın bir parçası.

2. Zamanınızı Verimli Kullanın

24 saat çoğu insan için kısıtlı bir süre ancak sadeleşmeyle birlikte kendinize zaman ayırmak kolaylaşıyor. Makyajınızı azaltmak, kişisel eşyalarınızı minimal düzeyde tutmak, çevrenizi yalnızca size huzur veren insanlardan oluşturmak, zamanınızı verimli kullanmaya adamak daha huzurlu hissetmenizi sağlar.

3. Sosyal Medya Detoksu Yapın

Sosyal medya yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. Mail kutunuzu sadeleştirmek, belirlediğiniz zamanlarda facebook, instagram, twitter gibi birçok uygulamadan uzaklaşmak, , internette harcadığınız zamanı bilinçli bir şekilde azaltmak sadeleşmenin belki de en önemli maddesi.

4. Daha Az Alışveriş Yapın

Aynı fonksiyonu sağlayan bir eşyayı tekrar satın almamak, ihtiyaç dışı ürünleri almamak, satın almadan önce düşünmek için kendinize zaman vermek, listesiz alışverişe çıkmamak, kalitesi düşük ve çok sayıda ürün tercih etmek yerine kaliteli ürünlere yönelmek hayatınızda maddi ve manevi yönden kazanç sağlayan yöntemler arasında.

5. Sağlıklı Yaşamı Önemseyin

Evde menüler hazırlamak, fast food tüketimini azaltmak, çeşitli spor aktivitelerine katılmak,  kendinizi dinleyebileceğiniz yürüyüş ve egzersizler yapmak klasik ama etkili çözüm önerileri.

6. Çevreye Karşı Duyarlı Olun

Daha az plastik madde tüketerek geleceğimizi ve paylaştığımız dünyanın diğer üyelerini korumak mümkün. Örneğin; tek bir dayanıklı su şişesi kullanmak,  pipet kullanmayı tercih etmemek, naylon market poşetleri yerine bez veya file çantalar kullanmak, çeşitli çevreci kuruluşlara üye olmak, çok küçük adımlar olarak gözükse de minimal yaşamınızın bir parçası haline gelecektir.

Bunlar İlginizi Çekebilir