Yahya Erdoğan
YazarYahya Erdoğan
4 dakika okuma süresi
Oca 11, 2019

    Meslek mi, Sektör mü?


    Üniversite seçimlerinde karşılaşılan bir sorun olan meslek seçme çıkmazı aslında bana kalırsa bir nebze rahatlamış durumda. Nedeni ise yatay bürokrasinin "y kuşağı" ile birlikte şirket hiyerarşisinde daha fazla önem arz etmesi; bunun sonucunda da özelleştirilmiş mesleklerden ziyade sektörlerin ön planda bulunmaya başlaması. Bunun en önemli örneği uzun yıllardan benim şu anda okuduğum bölüm mezunları tarafından yaşandı, bende yaşayacağım bir işletme mühendisi olarak.

    Nedir İşletme Mühendisliği?

    İşletme mühendisliği öğrencisi olarak ülke genelinde çok fazla bilinmeyen bir bölümden mezun oluyorum. Piyasada ciddi konumda olan firmalar bölümümüzü bilseler de genelmolarak bilinen bir bölüm değiliz. Bölümü kısaca özetlemek gerekirse mühendislik temel eğitimini almış, çoğu meslek hakkında yorum yapacak ve çözüm üretecek kadar bilgi sahibi işletme öğrencileri tanımlaması yapılabilir. Ekonomi, finans yada pazarlama alanlarında uzmanlık kazanmamızı hedefleyen bu bölüm, senelik mezun sayısı az olduğundan ve üniversitemizin etiketinden dolayı işsizlik kervanının önünde sizin için büyük bir duvar oluyor.

    Ne yapmalı?

    Aslında mezun olduğunuz da işsiz kalma problemini en aza indirgemek istiyorsanız ya eğitimi ile kendisini ispatlamış bir kurumda, alanında kanıtlamış, özelleştirilmiş bir alanda eğitim almanız; yada sektöre daha hakim olacağınız bir bölümde eğitim almanız gerekmekte. İlk bahsettiğim seçeek için en güzel örneklerden birisi Çapa Tıp Fakültesi'dir. Türkiye'de alabileceğiniz en iyi tıp eğitimlerinden birisi olduğu gerek ödülleri gerekse tarihinde barındırdığı başarıları ile ispatlanmıştır. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği'de buna teknik anlamda verilebilecek en önemli örneklerdendir. Mezunların başarıları üniversite başarı sıralamalarında her ne kadar objektif görünmese de bir kısım topluma, elimizdeki en önemli veriler olduğu su götürmez bir gerçektir. İkinci seçenek için ise verilebileck en önemli örneklerin başında İTÜ İşletme Mühendisliği gelmektedir. Herhangi bir sektör kısıtlaması olmayan ve yelpazesi çok geniş olan bir program. ODTÜ İktisat Programı da hem program mezunlarının yaptıklarıyla kendisini kanıtlamış, hemde teknik üniversitelerde mühendislik eğitimi haricinde de eğitim verilebileceğini, kaliteli eğitim verilebileceğini kanıtlaması anlamında büyük bir önem arz etmektedir. Klişelerin yıkılmasında önemli bir noktada bulunan program, farklı bir bakış açısı kazandırmıştır.

    Üniversite Yeterli mi?

    Bu sorunun cevabı bana kalırsa y kuşağı iş yaşamına katılana kadar olumlu cevaplanabilirdi. Üniversitede kazandığınız yetkinlikler ve bilgilerle rahatlıkla hayatınızın sonuna kadar ekonomik sıkıntı çekmeden yaşayabilirdiniz belki. Ne yazıkki y kuşağı çalışmaya, iş hayatında söz sahibi olmaya başladıktan sonra cevap değişecektir. Bundaki en büyük sebep ise kişilerin saayısı artmasından kaynaklı olarak farklılaşmanın sağlanamaması değil; mevcut eğitim literatürünün tamamı ile x kuşağı elinden çıkmış olması. Yeni nesil teknolojinin varlığıyla kendisini yarattı, dolayısıyla beklentileri ve yaşamak istedikleri düzen mevcut sistemden çok farklı. İş hayatında Google, Youtube gibi bu yeni akımla ortaya çıkmış firmaların, hızla büyüyüp yerlerini sağlama almalarının altında da bana kalırsa geleneklerin dışında kurdukları şirket içi hiyerarşik yapı yatmakta. Son 15 yıl içerisinde kurulup piyasada yer alan bu firmalar, mevcut kaynaklarını ellerinde tutma konusunda başarılılar. Bunu sağlamaları ise büyük bir insan kaynakları başarısıdır. Bu başarı ellerindeki kaynakları sağlama almalarını sağlamakla kalmıyor aynı zamanda dışarda potansiyel kaynakları da kendisine çekiyor.

    Sonuç

    Sonuç olarak, eğer işsiz kalmak istemiyorsanız en başta trendleri takip edecek ve sizi mutlu edeni, zevk vereni seçeceksiniz. Bunu yola çıktığınızda varış noktasını seçmek gibi düşünebilirsiniz. Sonrasında çalışmak istediğiniz alanı seçmeniz gerekecek. Yani şehirdeki hangi ilçeye gideceksiniz. Sonrasında bu noktaya gitmek adına nasıl bir araç seçecek ve hangi yolu kullanacaksınız? Seçtiğiniz üniversite kullanacağınız yol, üniversite döneminde yaptıklarınız ise aracınız olacak. Ne kadar çok kendinizi geliştirmeye çalışırsanız ve mesleğinizdeki gelişmeleri takip ederseniz o kadar konforlu ve sağlam bir araca sahip olursunuz. Eğer sorunların üstesinden gelecek kadar sağlam ve sizi sarsmayacak kadar konforlu bir araç yapabilirseniz, hedefinize ulaşmaktan sizi kimse alıkoyamaz. 

    Bunlar İlginizi Çekebilir