Dilara Yavaşcan
YazarDilara Yavaşcan
2 dakika okuma süresi
May 2, 2021

MERKEZİ PUAN İLE YATAY GEÇİŞ İŞLEMİ 


Merhaba :) 2020 2021 eğitim yılı için merkezi puanım ile yatay geçiş yapmış biri olarak yazıyorum. İşe yarayacak pratik bilgiler vermek istiyorum.

Öncelikle yatay geçiş yapmak ile merkezi puan ile yatay geçiş yapmak arasında nasıl bir fark var bundan biraz bahsedelim. Yatay geçiş üniversite okul ortalamanız ile yapılır başvurduğunuz okulların önceliği budur fakat bazı okullar bu koşulun yanında ÖSYM sonucunuzu da isteyebilir. Merkezi puanla geçişte ise tek şart ÖSYM puanı ile yerleştikten sonraki bir seneyi doldurmuş olmanızdır. İsterseniz o sene sınıfı geçememiş olun bunun hiçbir önemi olmaz. Merkezi puan ile geçiş yaparken sınava girdiğiniz yılki okul sıralamaları geçerli olur. Ve ister aynı bölüm ister farklı bölümler arasında olsun geçiş yapabilirsiniz sadece sınava girdiğiniz sene sıralamanız o okulun bölümüne tutuyor olmalı. Bir başka güzelliği de eşit ağılıktan okudunuz fakat  sayısal bir bölüme geçmek istiyorsunuz yine sıralamanız tuttuğu takdirde geçebilirsiniz . Ve son olarak da geçiş yaptıktan sonra diyelim ki geçiş yaptığınız yeri beğenmediniz ve eski okulunuza dönmek istediniz bir kereye mahsus geri dönebilirsiniz. 

Gelelim geçiş yapmanın zorlu yanına. Geçiş yapmaya karar verdikten sonra gitmek istediğiniz okulların yatay geçiş takvimlerini takip etmelisiniz. Maalesef ki bu konuda toplu bir yayınlama olmuyor ve bazen tarihler çakışabiliyor. Mesela A okulu merkezi puanla yatay geçiş sonucunu açıklamış ve kayıt isterken B okulu başvuruyu yeni başlatmış olabiliyor. Biraz risk alıp seçmeniz gerekiyor. Genelde okullar merkezi puan başvurularını evraklar eksiksiz teslim oldukça ve sıralamanız tuttuğu takdirde kabul ediyor. 

Evraklar için erkenden başlamak önemli. Eskiden ne istediklerine bakıp ona göre önceden hazırlık yapabilirsiniz. 

Umarım yardımcı olmuşumdur. Sınava yeniden hazırlanmak yerine bu alternatif çözümü değerlendirebilirsiniz. 

Dilara Yavaşcan 

Bunlar İlginizi Çekebilir